Sophie Elise raser mot Freias påskeegg

Palmeolje-bråk.

ADVARER: «Ikke kjøp disse påskeeggene», tordner Sophie Elise Isachsen (20) på sin blogg. Foto: Paul Paiewonsky / Dagbladet
ADVARER: «Ikke kjøp disse påskeeggene», tordner Sophie Elise Isachsen (20) på sin blogg. Foto: Paul Paiewonsky / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Å motta betaling fra en annonsør for å anmelde eller promotere produkter har blitt dagligdags for en blogger med høy leserskare.

Sophie Elise Isachsen (20), en av Norges største bloggere, er blant dem som lever godt på annonseinntekter.

Om hun fikk penger på bok for sin nylige «omtale» av Freias påskeegg, er heller mindre sannsynlig.

Uglesett ingrediens Sjokoladeprodusenten kommer nemlig svært uheldig ut av innlegget, der Isachsen oppfordrer leserne sine til å droppe de tradisjonsrike sjokoladeeggene i lilla kartong denne påska.

«Jeg forbinder dette med sol, påske, jentekvelder og kos. Men egentlig betyr påskeeggene mest dette:», skriver hun og legger ved et par bilder av en nedbrent regnskog.

«Påskeegg inneholder mengder av palmeolje, som ødelegger stort for planeten og alle oss. Freia er virkelig en versting når det kommer til bruk av palmeolje».

Palmeolje, en type vegetabilsk olje som utvinnes fra frukten av oljepalmen, har blitt en svært upopulær ingrediens de siste åra.

Bråket startet etter at Regnskogfondet og Grønn Hverdag gjorde matprodusenter og forbrukere oppmerksomme på at palmeoljeindustrien ødelegger regnskogen i Indonesia og Malaysia. I tillegg ble det kjent at oljen har en stor andel mettet fett.

Flere produsenter har valgt å trekke den usunne oljen fra typiske produkter som kjeks, nudler, margarin og taco. Regnskogfondet opplyser at forbruket gikk ned fra 15000 til 6000 tonn i 2012.

Ikke bekymra Pressekontakt i Mondelez International, selskapet som eier Freia, har liten tro på at Isachsens advarsel vil gå utover salget.

- Nei, jeg har ingen stor kommentar til det, det er en blogger vi ikke har noe forhold til, sier Celin Huseby til Dagbladet.

- Så dere vil fortsette å bruke palmeolje i påskeeggene?

POPULÆR PÅSKEKOS: Freias fylte sjokoladeegg kom på markedet i 1999. Det ble solgt i underkant av syv millioner enkeltegg i 2009. Foto: NTB Scanpix
POPULÆR PÅSKEKOS: Freias fylte sjokoladeegg kom på markedet i 1999. Det ble solgt i underkant av syv millioner enkeltegg i 2009. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Palmeolje har en unik bindeevne, er smakløs og luktfri. Per i dag finnes det ikke andre alternativ, sier hun.

- Alt går til helvete Når Dagbladet kontakter Sophie Elise Isachsen, er hun ikke overrasket over sjokoladeprodusentens svar.

- Man får vel bare sitte der og spise påskeeggene sine da, mens alt annet på planeten går til helvete - nettopp på grunn av slike bedrifter, tordner hun.

Bloggeren understreker at hun aldri kommer til å kjøpe Freias påskeegg igjen.

- Jeg skal gjøre mitt beste for å styre unna produkter med palmeolje, sier hun og fortsetter:

- Det som er rart er at om palmeolje for eksempel hadde vært kreftfremkallende, så ville dette ha vært ulovlig - og en mye større sak. Men når det «bare» ødelegger regnskogen, utrydder dyrearter og kilden til mye av lufta vi puster, så er det liksom ikke så farlig.

20-åringen, som for tida er på ferie i utlandet, medvirket nylig i TV 2-programmet «Mitt dansecrew», der hun endte på en tredjeplass.