Sophie Elise sjokkerte med lurekampanje. Ble hetset og sjikanert

- Veldig uheldig, mener Norsk Folkehjelp.

VAR STUNT: Bildet og blogginnlegget til Sophie Elise vakte sterke reaksjoner. Det hele var et stunt. Foto: sophieelise.blogg.no
VAR STUNT: Bildet og blogginnlegget til Sophie Elise vakte sterke reaksjoner. Det hele var et stunt. Foto: sophieelise.blogg.noVis mer

(Dagbladet): Lørdag ettermiddag publiserte blogger Sophie Elise Isachsen en tekst med følgende tittel på sin blogg: «Jeg så en mann med hjertestans».

Innlegget er akkompagnert av en selfie av Isachsen, som står foran en tilsynelatende livløs person som ligger på bakken. I innlegget skriver hun at hun tror førstehjelp er en «oppskrytt greie», og at hun derfor ikke gjorde annet enn å se på.  Videre sa hun at hun ikke skjønte poenget med at folk lærte seg førstehjelp.

Reaksjonene lot naturlig nok ikke vente på seg:

Blogginnlegget ble bare timer etter publiseringdelt over 5 600 ganger på Facebook, og nærmere 500 mennesker har lagt igjen en kommentar på Isachsens Facebook-side (ekstern lenke), der hun selv har delt innlegget.

«Håper virkelig du tuller» og «Håper dette er ironisk innlegg» er blant kommentarene.

Kampanje Dagbladet var flere ganger i kontakt med bloggeren lørdag, uten at 20-åringen ville uttale seg om den kontroversielle posten. Senere lørdag kveld kom forklaringen - da bloggeren avslørte at innlegget var en del av en kampanje fra Norsk Folkehjelp.

«Jeg har vært på førstehjelpskurs, og jeg vet hvor viktig det er. Det gjør vondt at så mange skrev at jeg har ødelagt hele mitt rykte når jeg egentlig bare ville godt. Jeg ville bare skape engasjement rundt en sak som ungdom fort kan ha vanskelig for å sette seg inn i, og hvordan gjør man det? Jo, ved å provosere. Ved å få folk til å innse hvor viktig det er!», skriver hun i innlegget.

Kommunikasjonsrådgiver Hilde Sofie Pettersen i Norsk Folkehjelp sier de ønsket å være kontroversielle for å sette temaet førstehjelp på agendaen.

Planlagt stunt Planen var hele tiden at innlegget skulle vekke oppsikt. De innrømmer at kampanjen er «utradisjonell».
 
- Planen var at folk skulle reagere kraftig på hennes første innlegg, og at det skulle få mye oppmerksomhet, noe som ville gjøre at spredningen ble enda større av innlegg nummer to. Det ville ikke hatt like stor effekt hvis hun bare hadde skrevet en bloggpost om at hun hadde vært på førstehjelpskurs, sier Pedersen.  

- Enkelte har jo ikke skjønt ironien. Hva om de ikke får med seg innlegg nummer to?

- Det regner vi det som veldig sannsynlig at de gjør, sier Pedersen, som viser til at mange av bloggens lesere er faste følgere i ung alder, som sjekker bloggen daglig.

Norsk Folkehjelp vil påpeke at de tar avstand fra personhetsen 20-åringen er blitt utsatt for i forbindelse i kampanjen.

- Vi har sett at hun har fått en del negative kommentarer i retning av personsjikane og hets. Vi tar fullstendig avstand fra det, og synes det er veldig uheldig, sier Pettersen.

Hun opplyser at Sophie Elise har fått penger fra organisasjonen for å være med i kampanjen, men at det ikke skal være snakk om store summer. Beløpet kjente hun ikke til da Dagbladet snakket med henne lørdag kveld.