(Dagbladet): Da Felipe ble født 30. januar 1968 var han bare en vanlig prins av kongeætten Bourbon. Spania var nemlig styrt av diktatoren general Franco.
Men da faren Juan Carlos (80) ble utpekt som konge av Franco tok livet en ny vending – Felipe ble kronprins av Spania.

Skandale-reality, utroskap og fraskilt. Kjendisene som ble kongelige brøt med all protokoll
I barndommen gikk prinsen på privatskole i Madrid, før han tok et år på college i Ontario i Canada. Deretter ble det jus- og økonomistudier i hjemlandet før han på ny dro over Atlanteren for å fordype seg i internasjonal politikk i Washington D.C.
Pikenes Jens
Kronprinsen gikk for å være en «Don Juan» på Madrids nattklubber.
De unge jentene flokket seg om kronprinsen, og spansk presse begynte å bli kritiske til hans angivelig utsvevende liv. Dette skulle imidlertid endre seg.
Historien vil ha det til at kronprins Haakon spilte en sentral rolle i å spleise Felipe med norske Eva Sannum (42), da han i 1997 tok med sin spanske kollega på hagefest til sin daværende kjæreste, Cathrine Knudsen.

Der møtte Felipe Oslo-jenta Sannum. Amors piler traff blink, og de to ble raskt kjærester.
Forholdet var en godt bevoktet hemmelighet i flere måneder, før nyheten sprakk i spansk presse. Felipe var flere ganger på hemmelige Norges-visitter, og Sannum ble stadig oftere observert i Spania.
Lekket bilde
Spansk presse interesserte seg selvsagt for den norske dama. Selv om hun var både pen og hyggelig, var mange skeptiske på grunn av hennes modellkarriere.
Én ting var at det florerte med lettkledde undertøysbilder fra hennes modellkarriere. Enda verre ble det da paparazzibilder av henne, toppløs på en strand, havnet i spanske presse.
I 2000 ble det publisert et bilde av nordmannen og Felipe foran Taj Mahal i India. Spansk presse mente bildet var lekket med vilje for å forberede spanjolene på en kongelig forlovelse.

Men oslojenta blånektet:
- Det er private bilder, de må være stjålet, sa hun da VG konfronterte henne med ryktene.
Bryllupsgjester
Hun la modellkarrieren på hylla, og da både Sannum og Felipe var gjester i Haakon og Mette-Marits bryllup i 2001, var mange sikre på at det kom til å bli bryllup i Spania - med norsk brud.

Men seinere samme år sa Felipe på en pressekonferanse at forholdet var over, fordi det ikke «utviklet seg». Han la til at han håpet å bevare det gode vennskapet med Sannum, at han fortsatt var glad i henne og at han beundret og respekterte henne.
Etter bruddet med Eva Sannum forble kong Felipe singel – helt fram til han møtte Letizia Ortiz, en skilt journalist.
Slo gnister
Letizia intervjuet Felipe på en strand i forbindelse med oljekatastrofen i Galicia i 2002. Selv om settingen ikke var spesielt romantisk, slo det gnister mellom de to.
Felipe og Letizia holdt forholdet skjult et helt år før de forlovet seg, til manges overraskelse.

22. mai 2004 var Almudena-katedralen i Madrid fylt til randen av prominente gjester. Landets kronprins Felipe fikk sin brud av folket. I dag er hun Spanias yndling, og en rollemodell for mange.
Det var imidlertid ikke gitt at det skulle bli slik. Letizia hadde altså et havarert ekteskap bak seg, og det falt den konservative befolkningen tungt for brystet.
Men hun overbeviste fort med sin forsiktige væremåte – dessuten var Felipe urokkelig. Dette var kvinnen i hans liv:
- Hun er den rette for meg - og for Spania, fastslo kronprinsen da forlovelsen ble kunngjort.

Deprimert
Men livet med Letizia har også̊ bydd på utfordringer. Allerede det første året som kronprinsesse, rapporterte spanske medier om en ensom og deprimert Letizia.
Det ble ikke bedre etter at søsteren, Érika Ortiz Rocasolano, tok sitt eget liv for snart 11 år siden.
Letizia ble knust da kongefamilien nektet henne å adoptere søsterens datter, Carla (18). Og bekymringene har fortsatt å komme.

Spania i krise forbereder tronskifte
Hennes fetter skrev en bok hvor han hevdet at Letizia bare er opptatt av fasade, og at hun har ødelagt sin egen familie.
Men kjærligheten seiret, og Felipe har støttet sin kone gjennom den tunge tida. I dag lever de et idyllisk liv og har to barn, kronprinsesse Leonor (12) og prinsesse Sofia (10).
Imidlertid har det også stormet rundt paret som følge av skandalene tidligere kong Juan Carlos har vært ansvarlig for.
Etter at kongen ble tatt «med buksene nede» sammen med sin elskerinne, tyske Corinna zu Sayn-Wittgenstein (53) under en elefantjakt i Botswana, ble han til slutt presset til å abdisere og gi fra seg tronen til sønnen Felipe i 2014.
Kjærlighetsferien bak dronning Sofias (79) rygg, ble spikeren i kista for gamlekongen.
At han i tillegg skjøt - og villig poserte - foran den drepte elefanten, gjorde folket rasende. At kongen, som også̊ var beskytter for Verdens villmarksfond WWF i Spania, hygget seg med troféjakt i Afrika, var en gigantisk skandale.
Monarkiet sto i fare
Kong Juan Carlos nektet imidlertid å abdisere. Men da det også̊ ble kjent at han parkerte dronning Sofia hjemme og tok med elskerinnen på offisielt besøk til Tyskland, fikk folket nok.

Kong Juan Carlos har abdisert
Hadde ikke Juan Carlos trådt tilbake ville det trolig betydd slutten for monarkiet i Spania.
Ved midnatt 19. juni 2014 overtok Felipe formelt tronen, og han ble dermed Europas yngste regent, ni måneder yngre enn Willem-Alexander (50) av Nederland.
Kong Felipe og hans dronning Letizia ble redningen for det spanske monarkiet. De to har ført et plettfritt liv, og blir sett på som hardtarbeidende. I dag er jubilanten og hans familie umåtelig populære.
