<strong>REISTE VEKK:</strong> Spanias tidligere konge Juan Carlos kunngjorde mandag at han hadde forlatt Spania. Det gjorde han etter å ha stått i skandale på skandale i flere år. Foto: NTB Scanpix
REISTE VEKK: Spanias tidligere konge Juan Carlos kunngjorde mandag at han hadde forlatt Spania. Det gjorde han etter å ha stått i skandale på skandale i flere år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kong Juan Carlos:

Spanskekongen rømmer: - Helt uvirkelig

Krisene rev ham av tronen. Nå har ekskongen Juan Carlos forlatt landet han en gang regjerte.

Publisert

Mandag ble det kjent at Spanias tidligere konge, skandaleombruste Juan Carlos (82), hadde pakket koffertene sine og forlatt hjemlandet. I et brev til sønnen, nåværende kong Felipe, skrev han at han reiste for at sønnen fortsatt skulle kunne ha troverdighet blant folket.

«Dette er en avgjørelse jeg tar med dype følelser, men også i fullt alvor», sto det i brevet, som også altså informerte om at kongen allerede hadde reist, ifølge BBC.

<strong>TUNGT DEKKET:</strong> Samtlige spanske aviser hadde kongens exit som forsidestoff mandag. Foto: NTB Scanpix
TUNGT DEKKET: Samtlige spanske aviser hadde kongens exit som forsidestoff mandag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Rykter har allerede rukket å spre seg i internasjonal presse. Er det i Den dominikanske republikk han befinner seg? Stemmer det at han er observert i Portugal? Ingenting i brevet tilsa hvor han skulle.

Spørsmålene er mange, og blir ikke færre av mangelen på svar. At en konge reiser fra landet han regjerte over fra 1975 til 2015 er mildt sagt oppsiktsvekkende, og har de siste døgnene forbauset både eksperter og spanjoler. Enkelte politikere er i harnisk, mens andre stiller spørsmål med motivasjonen.

<strong>SKAPER SPLID:</strong> Juan Carlos har ikke fortalt hvor han har reist. Beskjeden om exiten kom bare en måneds tid etter at han ble trukket inn i en kontroversiell sak. Foto: NTB Scanpix
SKAPER SPLID: Juan Carlos har ikke fortalt hvor han har reist. Beskjeden om exiten kom bare en måneds tid etter at han ble trukket inn i en kontroversiell sak. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Korrupsjonsanklager

Det er ikke mangel på grunner til at den tidligere kongen nå har reist. I juni ble det åpnet en etterforskning mot 82-åringen, der hans rolle i en spansk kontrakt med Saudi-Arabia om byggingen av en jernbane mellom Mekka og Medina skulle granskes. Som regjerende monark var det umulig å dra ham inn i etterforskningen, men den tid er nå altså forbi.

Etterforskningen involverer også hemmelige en bankkonto i Sveits, som kongen skal ha opprettet i 2008. Kontoen er tilknyttet et fond med 800 millioner kroner, som skal ha vært en «donasjon» fra «kongen av Saudi-Arabia».

Med andre ord er det koblingen med Saudi-Arabia kongen trolig vil unngå at det skal kastes lys på nå, i og med at skandalen er såpass offentlig fersk. Kongen hevdet selv i nevnte brev at han ville bistå under etterforskningen, men flere stiller da spørsmål ved hvorfor han reiste i det hele tatt.

<strong>FAMILIE:</strong> Da kongen abdiserte i 2014, gikk kronen videre til sønnen - nåværende kong Felipe. Her er hele familien fotografert sammen i 2018. Fra venstre ser vi dronning Letizia, prinsesse Leonor, kong Felipe, infanta Sofia, tidligere kong Juan Carlos og tidligere dronning Sofia. Foto: NTB Scanpix
FAMILIE: Da kongen abdiserte i 2014, gikk kronen videre til sønnen - nåværende kong Felipe. Her er hele familien fotografert sammen i 2018. Fra venstre ser vi dronning Letizia, prinsesse Leonor, kong Felipe, infanta Sofia, tidligere kong Juan Carlos og tidligere dronning Sofia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den pågående skandalen har ikke mangel på forgjengere, sier kongehusekspert i Se og Hør - Anders Johan Stavseng.

- Den tidligere kongen var respektert i Spania, men etter at han ble tatt på elefantjakt i Botswana med elskerinnen sin har spanske medier begynt å ettergå gamlekongen, sier han, og fortsetter:

- Han ble presset til å abdisere i 2014, da sønnen Felipe overtok. Nå viser det seg at kongen har mottatt enorme summer fra utlandet. Han er under etterforskning i tre land for korrupsjon og hvitvasking. Elskerinnen Corinna zu Sayn-Wittgenstein er også innblandet. Hun har fått overført nærmere en milliard kroner fra en bankkonto i Sveits, forklarer Stavseng.

BBC har tidligere omtalt overføringen.

<strong>INNBLANDET:</strong> Corinna zu Sayn-Wittgenstein har i flere år skapt hodebry for den spanske kongefamilien. Foto: NTB Scanpix
INNBLANDET: Corinna zu Sayn-Wittgenstein har i flere år skapt hodebry for den spanske kongefamilien. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Svært vondt

Alt bråket har presset kong Felipe til å frasi seg farsarven, samtidig som at han har besluttet å ta fra kong Juan Carlos hans årlige apanasje. Han ønsker å bevare sin integritet blant folket, som allerede er svekket av farens prangende liv med elskerinner, dramatikk og skandaler.

For dronning Sofia, som Juan Carlos giftet seg med i 1962 og har tre barn med, er det utvilsomt en tøff situasjon. Flere mener at hun har måttet tåle nok gjennom åras løp.

- For dronning Sofia er det svært vondt. Fra å være dronning og respektert i hjemlandet ser hun nå at hele folket vender seg mot familien. Hun er selvsagt glad i ektemannen, men kan ikke annet enn å ta avstand fra hans handlinger, sier Stavseng, og fortsetter:

<strong>- SVÆRT VONDT:</strong> Se og Hørs kongehusekspert mener det må være vondt for ekskongens kone å stå i alt bråket. Selv har hun til gode å uttale seg om ektemannens mange skandaler og eskapader. Foto: NTB Scanpix
- SVÆRT VONDT: Se og Hørs kongehusekspert mener det må være vondt for ekskongens kone å stå i alt bråket. Selv har hun til gode å uttale seg om ektemannens mange skandaler og eskapader. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hun har blitt bedratt og ydmyket i full offentlighet. Det er foreløpig ikke kjent om hun også vil forlate landet, eller om hun blir boende i Spania.

Fram til Juan Carlos ble tatt med buksene nede, nærmest bokstavelig talt, var det sjelden spansk presse skrev kritisk om ham. Etter hendelsen i Botswana snudde dette, noe som igjen ledet til press om abdikasjonen i 2014.

Usikker framtid

Det er likevel ikke bare utroskap som har rystet den spanske kongefamilien. Sofia og Juan Carlos datter prinsesse Cristina og hennes ektemann Iñaki Urdangarin har stått tiltalt for økonomisk underslag og hvitvasking.

Rettssakene pågikk i flere år, og Cristina bedyret sin uskyld - og ble trodd. Hun hevdet at det var ektemannen som tok seg av alle finansene. Han ble i 2018 dømt til fem år og ti måneder i fengsel.

<strong>SJOKKERENDE:</strong> Corinna zu Sayn-Wittgenstein har flere ganger sørget for bråk i kongefamilien. Faksimile: Se og Hør
SJOKKERENDE: Corinna zu Sayn-Wittgenstein har flere ganger sørget for bråk i kongefamilien. Faksimile: Se og Hør Vis mer

Som følge av det hele strippet kong Felipe søstera og svogeren for titlene «hertuginne og hertug av Palma de Mallorca». Alt bråket rundt kongefamilien har splittet spanjolene. Ifølge The Independent har meningsmålinger vist at rundt halvparten av spanjoler vil avskaffe monarkiet til fordel for republikk.

Flere har de siste døgnene tatt til orde for at kongehuset bør få mindre makt. Visestatsminister Pablo Iglesias, fra det venstreorienterte partiet Podemos, mener ekskongen burde forblitt i Spania.

Partiets parlamentariske gruppe mente på sin side at et monarki med «mangel på et minimum av etiske verdier» burde avskaffes. Stavseng blir ikke overrasket om det er der visa ender.

- Kongehusene rundt om i Europa skjelver nok litt nå. Når man er konge eller dronning inngår man på mange måter en pakt med folket. Det som har skjedd i Spania er helt uvirkelig. En grådig og korrupt konge med milliardformue i Sveits har blitt jaget fra hjemlandet, konkluderer han.

Delte meninger

Marcus Buck, Spania-ekspert ved UiT, forteller til Dagbladet at konflikten han ha konsekvenser på lang sikt. Han mener derimot at problemet er sammensatt.

- I Spania er det for tida en koalisjonsregjering, der den ene siden er monarkister og de andre er motstandere. Derfor er dette også en stor politisk sak. Det er ingen som mener at kong Felipe gjør en dårlig jobb, men de har forskjellige oppfatninger av farens siste trekk, sier han, og fortsetter:

- De konservative mediene mener dette er smart av ham, slik at han får distansert seg fra sønnen i enda større grad, mens venstresiden mener at monarkiet bør falle. Jeg tror likevel ikke at det er noen sjanse for at dukker opp en folkeavstemning om akkurat dette med det første, sier han.

Buck forklarer at man ser en tydelig endring i hvordan spanjoler forholder seg til kongehuset basert på alder. De som er over 40 husker da Juan Carlos sto opp mot kuppmaktene i sin tid, mens de som er yngre sitter igjen med minner av elskerinner, elefantjakt og pengekofferter.

- Synet er veldig delt, men de konservative er livredde for at man på sikt skal stemme over monarkiet, og dermed også grunnloven. Det ønsker de ikke. Derfor mener mange det er bra at faren gir kongen litt arbeidsro, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer