Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prinsesse Cristinas ektemann:

Spanskekongens svoger dømt til fem år og ti måneder i fengsel

Tapte svindelsak i høyesterett.

DØMT: Iñaki Urdangarin, som er gift med spanskekongens søster, har fått en dom på fem år og ti måneder for økonomisk svindel. Her på vei ut av retten tirsdag. Foto: Joan Llado / AP / NTB Scanpix
DØMT: Iñaki Urdangarin, som er gift med spanskekongens søster, har fått en dom på fem år og ti måneder for økonomisk svindel. Her på vei ut av retten tirsdag. Foto: Joan Llado / AP / NTB Scanpix Vis mer

Den spanske kongens svoger tapte tirsdag en ankesak i høyesterett og får en dom på fem år og ti måneder for økonomisk svindel.

Iñaki Urdangarin er gift med prinsesse Cristina, søster av kong Felipe. Saken er svært belastende og pinlig for kongefamilien, og Felipe har utelukket ekteparet fra alle offisielle markeringer siden skandalen ble kjent.

Han har også fratatt paret titlene som hertug og hertuginne av Palma.

Maktmisbruk

Den 50 år gamle Urdangarin er funnet skyldig i maktmisbruk og å ha stukket unna millioner av euro fra veldedige organisasjoner som han ledet på øya Mallorca.

Dette skjedde i perioden 2004 til 2006. Svindelen ble kjent i 2010 og utløste raseri og protester i en tid da den jevne spanjol merket følgene av den ødeleggende økonomiske krisen.

FØR SKANDALEN: Svindeldømte Iñaki Urdangarin sammen med prinsesse Cristina og kong Felipe i 2008. Foto: NTB Scanpix
FØR SKANDALEN: Svindeldømte Iñaki Urdangarin sammen med prinsesse Cristina og kong Felipe i 2008. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Urdangarin ble symbolet på den spanske elitens angivelige korrupsjonspregede liv, og skandalen forsuret de siste årene av kong Juan Carlos' regenttid. Han abdiserte i 2014 etter 39 år på tronen, i håp om at sønnen Felipe ville gi monarkiet et løft.

Urdangarin ble kjent skyldig i en lavere rettsinstans i februar 2017, der han fikk seks års fengsel.

Prinsesse Christina i retten

I høyesterett ble dommen gjort to måneder kortere. Den tidligere håndballspilleren, som også har deltatt i OL, vil ventelig begynne soningen om kun få dager.

Opinionen i Spania fulgte fascinert med da prinsesse Cristina i 2016 måtte forklare seg i retten om sin kjennskap til ektemannens svindel.

Det var første gang et medlem av kongefamilien måtte forklare seg på denne måten siden gjeninnføringen av kongedømmet i 1975.

Prinsessen ble ilagt en bot på nesten 140.000 euro. Ektemannen må nå sone, selv om han kan anke til grunnlovsdomstolen. Paret flyttet fra Barcelona til Genève i Svetis med sine fire barn da de første påstandene om svindel begynte å svirre i 2012.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media