Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Spart i tre måneder

Lydia Gieselmann (26) lar håret gro, under armene.

FARGET HÅRET LILLA: Det tok Lydia Gieselmann flere uker å bli komfortabel med og løfte armen og blotte de hårete armhullene. Nå gjør hun det med stadig mer selvtillit, sier hun til Dagbladet. Foto: NRK Unormal/Michael Schult Ulriksen
FARGET HÅRET LILLA: Det tok Lydia Gieselmann flere uker å bli komfortabel med og løfte armen og blotte de hårete armhullene. Nå gjør hun det med stadig mer selvtillit, sier hun til Dagbladet. Foto: NRK Unormal/Michael Schult Ulriksen Vis mer

- Jeg vil ikke gjøre ting for at andre skal være være fornøyd. Voksne mennesker har hår under armene, kvinner som menn. Om noen synes det er ekkelt å la det gro, bør de heller gjøre noe med seg selv, sier Lydia Gieselmann.

Tanken om å la underarmshåret gro har spunnet rundt i hodet hennes lenge. Men da coronapandemien kom, ble det naturlig å la høvelen ligge og håret gro.

- Mens andre lagde surdeigsbrød og blomsterfoccacia, ble dette mitt lille corona-prosjekt. Nå har jeg spart i tre måneder, forteller hun til Dagbladet.

Farget lilla

Lydia Gieselmann som tidligere har vært programleder for programmet Newton, har de siste årene ledet NRK-programmet Unormal, en serie om kropp og identitet. Kroppshår på kvinner har i moderne tid vært et tabubelagt tema.

- Unge i dag blir bombardert av retusjerte armhuler. Jeg vil gjerne være en motvekt til det, og håper at de kan se at det naturlige er bra nok.

SKAPTE OVERSKRIFTER: Da Julia Roberts stilte på en filmpremiere i 1999 med ubarberte armhuler skapte det overskrifter i media. Foto: Scanpix
SKAPTE OVERSKRIFTER: Da Julia Roberts stilte på en filmpremiere i 1999 med ubarberte armhuler skapte det overskrifter i media. Foto: Scanpix Vis mer

26-åringen følger med det i fotsporene til en rekke kjente profiler som har slått et slag for ubarberte armhuler tidligere. Artisten Aurora Aksnes fikk også mye oppmerksomhet da hun stilte med hårete armhuler på Øya i 2016.

Det samme har Madonna, Miley Cyrus og Amanda Palmer fått.

Andre kjente kvinner som har latt håret under armene gro er Drew Barrymore, Scout Willis, Jemima Kirke, Cate Blanchett og Julia Roberts.

Sistnevnte fikk massiv oppmerksomhet i media da hun i 1999 viste fram kroppshåret sitt på en filmpremiere.

- Jeg synes vi skal snakke mye mer om kroppshår. Hvorfor er det blitt sånn at jenter «må» barbere seg og ikke gutter? Jeg syns ikke vi kvinner skal fjerne hår bare fordi vi skal se sånn eller sånn ut. Hår er helt naturlig, påpeker Lydia Gieselmann.

LUFTIG: Lydia Gieselmann har ikke tenkt til å finne frem høvelen med det første. Foto: NRK Unormal/Michael Schult Ulriksen
LUFTIG: Lydia Gieselmann har ikke tenkt til å finne frem høvelen med det første. Foto: NRK Unormal/Michael Schult Ulriksen Vis mer

Fredag kveld la hun ut bildene på Instagram, som blottlegger prosjektet hun har hatt de siste månedene - de hårete armhulene, som ble farget lilla i anledning innspilling til NRK-programmet.

- Jeg har mange ganger tidligere grublet over hvorfor jeg vanligvis fjerner dette håret. Jeg synes alltid det har vært kult og sexy med damer som har latt det gro, men aldri helt turt å gjøre det selv. Det er jo ganske mye styr å fjerne det håret, det blir aldri perfekt uansett.

Positiv respons

Hun har fått masse reaksjoner, og så langt har det bare vært positive. Selv begynner hun å bli stadig mer komfortabel med håret under armene.

- Jeg skal innrømme at det har tatt litt før jeg ble så komfortabel med underarmshåret mitt, som jeg er i dag. Men nå, føler jeg meg mye tryggere enn bare for noen få uker siden. Folk bryr seg jo ikke.

I 2014 ble det å farge armhulshårene en trend og under emneknaggen #dyedpits la mange ut bilder av armhulehår i rosa og neongrønt. Og siden 2016 har franske kvinner delt bilder på sosiale medier av hårete legger og armhuler, for å belyse at kvinner også har kroppshår.

Emneknaggen #LesPrincessesOntDesPoils, som betyr «Prinsesser har også hår» lever ennå i sosiale medier.

Etter å ha brukt høvelen flittig helt siden hun fikk hår under armene, ser Lydia Gieselmann ikke bort ifra at det synlige underarmshåret hennes er kommet for å bli.

- Jeg kjenner ikke til at det er der i det hele tatt. Det verken lugger eller er irriterende. Faktisk synes jeg det er mer komfortabelt enn å være nybarbert. Nå slipper jeg nupper og stubber. Mange sier de synes det er uhygienisk, men det er det ikke.

Moteekspert Marianne Jemtegård elsker det hun ser.

- Det er så fint, og et deilig statement mot de kunstige skjønnhetsidealene vi bombarderes med i dag. Vi trenger jenter i de rette kanalene som tør å vise en naturlig kvinnekropp. Det er bare kjempebra, sier Marianne Jemtegård til Dagbladet.

ELSKER DET: Moteekspert Marianne Jemtegård. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
ELSKER DET: Moteekspert Marianne Jemtegård. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Hvorfor tror du det fortsatt vekker reaksjoner med en ubarbert kvinnelig armhule?

- Først og fremst vitner det om en ganske så inngrodd holdning til hvordan kvinnekroppen skal se ut. Og det sier dessverre også mye om hvor konforme vi er. Kvinner blir opplært til å fjerne hår, men for menn er det greit å la alt gro.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!