Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kongehus:

Spekulasjoner i britisk presse etter innkalling til hastemøte ved Buckingham Palace

- Ingen grunn til bekymring, sier en talsperson for Buckingham Palace.

DIREKTE: Et stort pressekorps har rykket til Buckingham Palace i morgentimene i dag etter at kongehuset kalte inn til hastemøte. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag tidlig våknet britene opp til nyheten om at kongehuset hadde innkalt sine ansatte til et hastemøte natt til mandag.

Britiske medier har allerede spekulert heftig på hva møtet skal handle om, der mange har mistenkt at det muligens omhandlet helsa til landets 91 år gamle dronning, Elizabeth, eller hennes ektemann, prins Philip (95).

Et stort pressekorps har rykket til Buckingham Palace i morgentimene, men mye tyder på at de må gå hjem uten de store nyhetene.

ALLE MANN TIL PUMPENE: Britiske medier venter utenfor Buckingham Palace torsdag formiddag. Foto: NTB Scanpix
ALLE MANN TIL PUMPENE: Britiske medier venter utenfor Buckingham Palace torsdag formiddag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Litt over klokka halv ni opplyste nemlig en talsperson for Buckingham Palace, overfor nyhetsbyrået Associated Press, at det «ikke er grunn til bekymring».

- Mediehysteri

BBCs hoffreporter, Peter Hunt, konstaterer at dronningparet har det bra.

- Møtet har ingenting med hverken dronningen eller prins Philip å gjøre, skriver han på Twitter.

Han opplyser at de hoffansatte møtes klokka 11 norsk tid. Eventuelle kunngjøringer vil komme etterpå.

NBC får også bekreftet av Buckingham Palace at kongemedlemmene vil fortsette å utføre sine kongelige plikter som planlagt torsdag.

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, meddeler overfor Dagbladet at han håper og tror offentligheten vil få en forklaring i løpet av formiddagen.

- Jeg har naturligvis registrert spekulasjonene og rykteflommene i morgentimene, og ser nok først og fremst på det hele som et mediehysteri anno 2017. Den berømmelige fjæren har blitt til en hel hønsegård, sier Totland.

UVANLIG: Lite er foreløpig kjent om hvorfor hoffansatte ble innkalt til et uvanlig hastemøte ved Buckingham Palace. Det er i alle fall ingen grunn til bekymring, ifølge en talsperson for det britiske slottet. Foto: Bruce Adams / AFP / NTB Scanpix
UVANLIG: Lite er foreløpig kjent om hvorfor hoffansatte ble innkalt til et uvanlig hastemøte ved Buckingham Palace. Det er i alle fall ingen grunn til bekymring, ifølge en talsperson for det britiske slottet. Foto: Bruce Adams / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Innkalte ansatte i Skottland

Det var den britiske storavisa Daily Mail som først rapporterte at hoffleder lord Chamberlain og dronningens nærmeste rådgiver, Sir Christopher Geidt, hadde innkalt hele hoffstaben til et møte én time over midnatt.

Ifølge The Telegraph skal hoffsjefen ha innkalt ansatte selv ved Balmoral-slottet, kongefamiliens sommerresidens i Skottland, til møtet i London.

Møteinnkallelser ved det britiske slottet er i utgangspunktet ikke uvanlig, og holdes et par ganger i året, ifølge CNN. Det var imidlertid tidspunktet for innkallelsen, og at hele staben ble bedt om å møte opp, som satte i gang spekulasjonene.

- Selv om møter som omfatter alle de ansatte ikke er sjeldne, så er måten det har blitt innkalt til møte på - i tolvte time - veldig uvanlig og kan antyde at det er noe stort som skal meldes, skrev Daily Mail.

Audiens og cricket

Kjell Arne Totland tror imidlertid ikke det britiske kongehuset ville ha kalt inn til denne typen møte hvis det viste seg at noen i kongefamilien hadde gått bort.

- Å kalle inn hoffansatte fra hele Storbritannia er nok ikke det første de ville ha gjort, mener han.

Det har også versert rykter om mulig abdikasjon, altså at dronning Elizabeth kanskje ville si fra seg tronen.

Den britiske dronningen ble avbildet seinest onsdag 3. mai, utenfor Buckingham Palace, i forbindelse med statsminister Theresa Mays audiens hos dronningen.

Ifølge AP skal prins Philip blant annet ha tilbrakt gårsdagen på en cricket-klubb.

CNN opplyser at de ikke er kjent med at det skal komme en ekstraordinær kunngjøring fra Buckingham Palace i formiddag.

AVBILDET I GÅR: Dronning Elizabeth på vei inn til Buckingham Palace onsdag 3. mai. Foto: Rex / NTB Scanpix
AVBILDET I GÅR: Dronning Elizabeth på vei inn til Buckingham Palace onsdag 3. mai. Foto: Rex / NTB Scanpix Vis mer