MUSEUM: Investor Øystein Stray Spetalen er godt i gang med sitt antisosialistiske museum på Bygdøy. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MUSEUM: Investor Øystein Stray Spetalen er godt i gang med sitt antisosialistiske museum på Bygdøy. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Spetalens skrekk-kabinett med Brezjnev, Hitler og Himmler

Investor Øystein Stray Spetalen vil ha vokskabinett med tro kopi av kjente sosialister, kommunister og nazister.

(Kapital): I fjor sommer kunne Kapital fortelle at investor Øystein Stray Spetalen var i ferd med å få realisert planene for sin supereiendom i Bygdøynesveien 25.

Investoren hadde da fått tillatelse til å oppføre en enebolig på 1.000 kvadratmeter, svømmebasseng, en enorm ballbane og innendørs tennisbane på den nær fem mål store tomten.

Spetalens skrekk-kabinett I Bygdøynesveien 33-35, som Spetalen kjøpte av Norsk Sjøfartsmuseum i 2004, er Spetalen godt i gang med å gjøre om Villa Solstrand til et antisosialistisk museum, etter at han ikke fikk den omregulert til boligformål.

- Ved hjelp av bilder, bøker, video og foredrag ønsker jeg at folk skal kunne se hvordan sosialismen, nasjonalsosialismen, kommunismen og autoriteter har forgrepet seg på vanlige mennesker og privat eiendomsrett i de landene de har regjert, for eksempel i Øst-Europa, det nasjonalsosialistiske Tyskland, deler av Asia, Cuba og Venezuela, sa Spetalen til Kapital i fjor sommer (Kap. 11/13).

Spetalen er godt i gang med planleggingen av sitt antisosialistiske museum og Kapital kan denne uken avsløre at det nye museet på Spetalens supereiendom også skal inneholde et vokskabinett med tro kopi av kjente sosialister, kommunister og nazister.

- Vi jobber med museet og bygger sten på sten. Nå holder vi på å lage et skrekk-kabinett i kjelleren med brune og røde sosialister, sier investor og milliardær Øystein Stray Spetalen til Kapital.

Hitler, Himmler og Brezjnev Både kommunisten Leonid Brezjnev, som var leder i Sovjetunionen fra 1964 til 1982, og nazistene Adolf Hitler og Heinrich Himmler, vil posthumt få æren av å bli kopiert i voks og stilt ut til skrekk og advarsel på Bygdøy.

- Snart vil turister valfarte til Bygdøy for å besøke skrekk-kabinettet ditt?

- Det får vi håpe. Dette blir en morsom hobby som jeg skal holde på med i mange år fremover. Man får laget voksfigurene i Øst-Europa og i Asia. Vi har allerede fått eksempler på hva det vil koste å lage disse figurene, og det er ikke dyrt.

Flere nyheter Stadig knallmarginer for Spetalen-seismikk
- John Fredriksen må by eksepsjonelt mye
Olav Thon og Petter Stordalen om årstalen