Sofie Karlstad:

- Sprer bare frykt

Rykter om sprøyter og neddoping på utesteder i Oslo sprer seg som ild i tørt gress på sosiale medier. Influenseren oppfordrer andre til å være mer kildekritiske.

UT MOT RYKTENE: Sofie Karlstad tok saken i egne hender og fikk avkreftet ryktene som har blitt spredd på sosiale medier den siste tida. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
UT MOT RYKTENE: Sofie Karlstad tok saken i egne hender og fikk avkreftet ryktene som har blitt spredd på sosiale medier den siste tida. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert

De seineste dagene har det blitt spredd flere skjermbilder og videoer på sosiale medier, hvor unge jenter blir advart mot visse utesteder i Oslo.

I advarselen står det at jenter må unngå disse utestedene ettersom flere skal ha opplevd å ha blitt stukket med sprøyter, dopet ned og smittet med hiv.

Dagbladet skriver blant annet at et av ryktene som har blitt spredd handler om at tre jenter skal ha blitt stukket med sprøyte på utestedet Ivy i Oslo. Daglig leder for utestedet, Eirik Magerøy, er klar i sin tale:

- Det har ikke skjedd hos oss.

Magerøy kan også fortelle at de har valgt å anmelde.

«NBNB»: Dette er ett av bildene som blir spredd rundt i sosiale medier. Foto: Skjermdump
«NBNB»: Dette er ett av bildene som blir spredd rundt i sosiale medier. Foto: Skjermdump Vis mer

- Dette er uriktige påstander som er direkte skadelig for bransjen, sier han.

Tok saken i egne hender

Influenser og TV-profil Sofie Karlstad (25) er blant dem som har fått skjermbildene dumpet ned i innboksen. Hun stilte seg imidlertid kritisk til det som sto skrevet, og onsdag formiddag tok hun til Instagram for å advare følgerne hennes om ryktene.

På tidspunktet Karlstad la ut Instagramhistoriene var det ingen medier i Norge som hadde skrevet om ryktene. Derfor tok hun saken i egne hender og tok kontakt med Hiv Norge for å skjønne mer om fenomenet.

- Det startet med at ingen hadde avvist ryktene. Ikke Hiv Norge, ingen aviser og ingen influensere. Det var bare meldingene om ryktene som ble spredd. Siden det nå tikker mot helg blir folk redde for å dra på byen. Mange spiser bare opp alt de leser og sender det videre. Det var derfor jeg ville komme til bunns i dette, både for vennene mine, men også for følgerne mine, sier Karlstad til Dagbladet.

SENDTE E-POST: Sofie Karlstad tok selv kontakt med Hiv Norge for å høre om ryktene stemte. Foto: Skjermbilde Instagram
SENDTE E-POST: Sofie Karlstad tok selv kontakt med Hiv Norge for å høre om ryktene stemte. Foto: Skjermbilde Instagram Vis mer

Hiv Norge svarte 25-åringen på e-post at de kan avkrefte at dette er reelle tilfeller. De skriver også at det ikke finnes tilfeller i Norge hvor mennesker blir smittet av hiv gjennom sprøyter, slik ryktene påstår.

Influenseren har det siste døgnet fått tilsendt et titall meldinger med de samme ryktene. Hun oppfordrer andre til å stille seg mer kildekritiske til hva de leser på nettet.

- En venninne sendte et bilde av et sprøytestikk, men man vet jo ikke om det bare er fra folk som vil hive seg på en trend, eller om det bare var en dartpil som noen hadde blitt truffet av. Når slike rykter dukker opp så blir det hvisket til noen før det går videre og det ender opp som en helt annen historie, og det er det som er skummelt.

PÅ EN SNURR: Influencer Sofie Karlstad viser frem tatoveringen hun tok under en fuktig kveld i «Bloggerne». Reporter: Thea Hope. Video: Kine Falch / TV 2 Play Vis mer

- Jeg skjønner veldig godt at folk vil advare andre, men da sprer man bare mer frykt før man kanskje har sjekket at det er sant.

Har selv blitt dopet ned

Selv hevder influenseren at hun opplevde å bli dopet ned i 2021 etter å ha besøkt to av Oslos mest populære utesteder. Den gang var det imidlertid ikke snakk om sprøyter, men en drink som hun lot stå ubevoktet.

- Alt ble helt svart, og da jeg våknet hadde jeg null minner av kvelden før, bedyrer hun til Dagbladet.

Karlstad dro ikke til legen, og vet fortsatt ikke hva hun fikk i seg den kvelden, men hun står fast ved sitt.

- Jeg har absolutt vært full før, men aldri på den måten.

Avslutningsvis er Karlstad nå redd for at slike rykter bidrar til at folk lar seg inspirere.

- Jeg er redd for at all denne oppmerksomheten gjør at folk tar det som inspirasjon. Jeg håper virkelig at ingen er syke nok til å gjøre dette nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer