Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Tove Lo:

Står for skandale etter skandale: - Det begynte med at jeg viste litt pupp

Popartisten Tove Lo har ikke vansker med å forsvare påfunnene sine.

PROVOSERENDE OG POPULÆR: Svenske Tove Lo har tatt verden med storm. Lenge før hun platedebuterte, skrev hun populære låter for andre artister. Da hun først entret scenen selv, ble det litt av et oppstyr. Foto: NTB scanpix
PROVOSERENDE OG POPULÆR: Svenske Tove Lo har tatt verden med storm. Lenge før hun platedebuterte, skrev hun populære låter for andre artister. Da hun først entret scenen selv, ble det litt av et oppstyr. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høsten 1987 ble Ebba Tove Elsa Nilsson (30) født i Stockholm. Med et alminnelig navn og herkomst fra en alminnelig familie, var det lite som tydet på at den svenske jenta en dag skulle ta popverdenen med storm.

I dag er hun best kjent som Tove Lo; popstjerna som får tunge, elektroniske beats til å flørte med tematikk som sex og rus. Låtene «Habits» og «Cool Girl» er spilt av 250 millioner ganger hver, og den nyeste plata «Blue Lips» fikk knallgode anmeldelser da det kom ut i fjor høst.

NORGESVENN: Internasjonal suksess har sendt Tove Lo på turné rundt om i verden. Her fra Tønsberg sommeren 2017. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NORGESVENN: Internasjonal suksess har sendt Tove Lo på turné rundt om i verden. Her fra Tønsberg sommeren 2017. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det er dog ikke bare musikken som har sørget for at verden har åpnet øynene for den mørkhårede svensken. De siste åra har hun skapt overskrifter både i og utenfor Skandinavia, for alt fra vaginakjoler til onani.

Taktikken har vært helt bevisst fra Nilssons side. Slik gikk artisten fra å henge rundt i Stockholm til å bli et musikalsk og politisk stjerneskudd.

Hemmelig suksess og spisevansker

Artistnavnet kom ikke som følge av en lang brainstorming med fem produsenter og ansatte fra platekompaniet. Det var artistens bestemor som kom opp med Tove Lo, da den kommende artisten var bare tre år gammel. Lo er svensk for gaupe, et dyr Nilsson hadde en tidlig fascinasjon med, ifølge Vulture.

Navnet satt seg, gjennom barndommen nord i Stockholm og helt fram til i dag. Det var litteraturen som fanget henne først, lenge før ordene hennes skulle komme til livet som sang. Hun skrev dikt og noveller, men det endret seg fort.

Hun har tidligere anslått at hun skrev sin første låt som elleveåring. Det var tvilsomt suksessen «Disco Tits» som kom til den gang, men det var en start. Hun søkte seg derfor inn på musikkskolen Rytmus - en epoke i livet som skulle bli livsforandrende.

På skolen ble hun kjent med Caroline Hjelt, den ene halvdelen av den suksessrike gruppa Icona Pop. Inspirasjonen kan ha truffet allerede der, for raskt etter begynte Los musikalske karriere i det små.

Samtidig skulle spiseforstyrrelser prege tenåra hennes. Hos «Skavlan» leste hun høyt fra en gammel dagbok, der det sto at det var «katastrofalt» at hun veide 57 kilo. Hun skulle gå ned minst fem kilo, slik at hun kanskje kunne bli modell.

STJERNESKUDD: Tove Lo, her fotografert i 2014, ble raskt en internasjonal suksess. Det med drøye stunt og musikk om seksualitet og dop. Foto: NTB scanpix
STJERNESKUDD: Tove Lo, her fotografert i 2014, ble raskt en internasjonal suksess. Det med drøye stunt og musikk om seksualitet og dop. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg blir så sint. Alt startet der, fortalte hun i programmet - etter å ha lest fra dagboka - ifølge Nyheter24.

I 2006 ble hun med i et lite rockeband, før medlemmene gikk hver til sitt i 2009. Der historien med bandet Tremblebee slutter, begynner popkarrieren hennes.

Før hun ga ut debuten «Love Ballad» i 2012, skrev hun sanger for noen av verdens mest kjente artister. Hun samarbeidet med blant andre den anerkjente låtskriveren Max Martin, og står i dag ansvarlig for blant annet Ellie Goldings «Love Me Like You Do» og Lea Micheles «Thousand Needles», ifølge MTV.

Ville opptredener

I sommer spilte Lo på Slottsfjell-festivalen i Tønsberg. Tusenvis hadde møtt opp for å få med seg stjerna, som bød på flashing av pupper og danseshow i sola. Debutalbumet hennes kom i 2014, og banet vei for at opptredener som det og ellers rundt om i verden, ble mulig.

Det jordnære platenavnet «Queen of the Clouds» var med på å vinne Lo flere priser. Hun ble blant annet kåret til den beste svenske artisten uten MTVs EMA-utdeling, og på svenske Grammis ble hun kåret til årets artist.

SENSUELL: Tove Lo er kjent for sin spesielle stil på scenen, hvor hun simulerer onanering, viser puppene og danser lettkledd. Det har hun ingen problemer med å forsvare. Foto: NTB scanpix
SENSUELL: Tove Lo er kjent for sin spesielle stil på scenen, hvor hun simulerer onanering, viser puppene og danser lettkledd. Det har hun ingen problemer med å forsvare. Foto: NTB scanpix Vis mer

Samtidig som musikken fenget, begynte folk å legge merke til mennesket bak musikken. Hvem var denne tatoverte, mørkhårede jenta i nettingtopp og med Dr. Martens på føttene? I magasinet The Village Voice ble hun beskrevet på følgende måte:

«Hun skiller seg noe fra andre kvinner i popbransjen. Hun maler et bilde av seg selv som en som er hard på flaska, glad i dop og klar for sex, samtidig som hun viser de destruktive sidene ved disse aspektene - samtidig som hun hyller dem», skrev kronikør Lindsey Rhoades.

Oppmerksomheten benyttet hun seg godt av. Da hun dro på turné i 2015, kom hun på en teknikk som igjen og igjen sørget for overskrifter og vinklingspoeng i anmeldelser.

- Det begynte med at jeg viste litt pupp og at jeg var litt sassy. Da ble alle skikkelig gira, så en kveld gjorde jeg det. Jeg tenkte: Hvorfor skal ikke jeg få lov til dette? Jeg burde få lov til å gjøre det om jeg vil, har hun fortalt til MTV - og la til at fansen også har begynt å vise fram sine bryster som en reaksjon.

Onanikritikk

Selv om flashing har blitt en del av artistens show, er det ikke spesielt oppsiktsvekkende i 2018. Det kan derimot være et pek mot samfunnet.

- I Skandinavia kan folk være så jævla sexistiske, det er så mange forventninger og tanker om meg bare fordi jeg er kvinne, ting som ikke er ok å si til og om en mannlig artist, sa hun til Dagbladet Magasinet på spørsmål om hva som provoserer henne.

STERK KOST: Tove Los opptreden ble for sterk kost for tv-seerne. Programmet ble kritisert for å ikke ha klippet bort videosekvensen i familieprogrammet. Foto: Olle Sporrong
STERK KOST: Tove Los opptreden ble for sterk kost for tv-seerne. Programmet ble kritisert for å ikke ha klippet bort videosekvensen i familieprogrammet. Foto: Olle Sporrong Vis mer

Hun har derimot helt enkelt klart å skape overskrifter med andre aspekter fra opptredende sine. Da Dagbladet i november 2016 omtalte en «Idol»-sending der Lo hadde stått for pauseunderholdningen, var interessen skyhøy.

Ifølge Expressen opptrådte hun med låta «Cool girl», hvor hun mot slutten av sangen befølte seg selv foran et måpende publikum, og sjokkerte TV-seere.

Den seksuelle gesten ble utført mens artisten var iført t-skjorte, jakke, truse og sko. På tross av at familieprogrammet ikke sendes direkte, valgte TV4 å beholde onani-stuntet. Det skapte store reaksjoner i sosiale medier.

- Om noen skulle ta dette ille opp, er det leit, men Tove Los uttrykk er hennes eget, og vi er bare glade for at hun gjester oss i kveld, fortalte produsent Clara Tengbom til den svenske avisa.

Selv om tilbakemeldingene var harde, lot ikke Lo seg rikke av det. På Facebook skrev hun et motsvar som ufarliggjorde onanistuntet.

«Å ta på seg selv er helt ufarlig. Det er til og med morsomt. Vi er alle fri til å leke med kroppene våre hvordan vi enn vil. Hun, han og hen», skrev artisten.

Det var ikke første gang hun fikk onanikritikk. Da hun valgte å dele i sin nye kortfilm «Fairy Dust», beit seerne seg fast i filmens siste scene - der Lo ligger og onanerer, akkompagnert av tonene fra sin egen låt, «What I want for the night (Bitches)».

Fri seksualitet

Onanering i film og på scenen er kanskje sterk kost for folk flest, men for artisten har seksualitet vært en viktig del av karrieren hennes. Både fordi hun ifølge identifiserer seg som biseksuell, men også fordi hun - vel - er en seksuell person.

- Det å være åpen om og å eie min egen seksualitet, med både menn og kvinner, har aldri vært noe stor greie for meg. Om du vokser opp et sted hvor det er skamfullt å være homofil, håper jeg at man kan relatere seg til musikken min, sa hun til Attitude i 2016.

Legning har hun ved flere anledninger diskutert offentlig. I fjor vår hevdet hun at en taxisjåfør i New York hadde omtalt LHBT-bevgelsen som «ekkel».

- Jeg sa til ham: «Da bør du vaske bilen din ekstra nøye neste gang. For jeg er biseksuell. I din verden er jeg et skittent menneske som er dum i hodet. Men for ti minutter siden tenkte du at jeg var en normal person som du lett kunne prate med», sa hun i et intervju med «Nyhetsmorgon».

VERDENSKJENT KJOLE: Den såkalte «livmorkjolen» skapte overskrifter verden over. Foto: NTB scanpix
VERDENSKJENT KJOLE: Den såkalte «livmorkjolen» skapte overskrifter verden over. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kjønn har også vært viktig for artistens virke og liv. Det beviste hun da hun dukket opp i en såkalt «livmorkjole» høsten 2016 på en prisutdeling. Kjolen ble omtalt som stygg av diverse medier, men var trolig en politisk statement.

- I det siste er Tove Lo blitt kjent for å ta et standpunkt hva gjelder kjønnspositivisme, og sånn sett er nok dette plagget mer et politisk statement enn et forsøk på å være motebevisst, sa moteekspert Ida Einarsdottir til Dagbladet.

Viktigheten av kjønn har hun bevist flere ganger. På høyre overarm har stjerna rett og slett tatovert en vagina. Lik det eller ikke - 30-åringen bryr seg fint lite.

- Som kvinne, må man ofte forsvare at man synger om ting som ikke setter et godt eksempel. Men det spiller egentlig ingen rolle for meg om folk ikke er enige, sa hun til Complex tidligere i år.

PUSSY IS LIT #ladywood #forever thank youuu @lonsdaletattoo

Et innlegg delt av Tove Lo (@tovelo)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!