Kelly Marie Tran:

«Star Wars»-stjerna Kelly Marie Tran slettet Instagram på grunn av nettmobbing

- Jeg startet å tro på dem.

SLETTET INSTAGRAM: «Star Wars»-skuespiller Kelly Marie Tran skal ha blitt utsatt for nett-mobbing. Til slutt begynte hun å tro på dem. Foto: NTB Scanpix
SLETTET INSTAGRAM: «Star Wars»-skuespiller Kelly Marie Tran skal ha blitt utsatt for nett-mobbing. Til slutt begynte hun å tro på dem. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne sommeren overrasket skuespiller Kelly Marie Tran (29), som kanskje er aller mest kjent fra rollen som Rose Tico i «Star Wars: The Last Jedi», da hun valgte å slette hele profilen sin på Instagram.

I et åpent brev til The New York Times forklarer den unge skuespillerstjerna hvorfor.

- Det var ikke ordene deres, det var at jeg startet å tro på dem, åpner Tran brevet med, og skriver videre:

- Det var som om ordene deres bekreftet erfaringene jeg allerede hadde fått mens jeg vokste opp som kvinne og farget: At jeg hørte hjemme i utkanter og i mellomrom, at jeg bare hadde verdi som en mindre rollefigur i livene og fortellingene deres.

- Jeg skammet meg

Skuespillerstjerna, som har blitt nominert til flere priser for sin rolle i «Star Wars», forteller at de mange kommentarene fra nettrollene vekket flere følelser hun trodde hun hadde blitt kvitt som barn.

Som da hun var ni år gammel og sluttet å snakke vietnamesisk fordi hun var lei av at de andre barna mobbet henne, ifølge henne, eller at servitøren ble overrasket over den perfekte engelske aksenten hennes da hun var ute og spiste med familien til hennes hvite kjæreste - rett etter at servitøren hadde antatt at Tran var deres utvekslingsstudent.

STOR ROLLE: Kelly Marie Tran i rollen som Rose Tico i «Star Wars» slik fansen kjenner henne best. Foto: NTB Scanpix
STOR ROLLE: Kelly Marie Tran i rollen som Rose Tico i «Star Wars» slik fansen kjenner henne best. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ordene deres (nett-trollene journ.anm.) forsterket den forestillingen jeg hadde hørt hele livet: at jeg var en annen, som ikke tilhørte, at jeg ikke var god nok, bare fordi jeg ikke var som dem. Og den følelsen forstår jeg handlet om en skam for ting som gjorde meg annerledes, og for kulturen jeg kom fra. Og for meg var det mest skuffende at jeg følte det i det hele tatt, skriver hun.

- Jeg ble hjernevasket

Hele livet har Tran følt seg annerledes, og mye av skylden legger hun på Hollywood og alle filmene som er blitt laget.

- JEG BLE HJERNEVASKET: Kelly Marie Tran mener hun ble hjernevasket som liten til å tro at hovedrollene i filmer alltid skulle være av én bestemt rase, legning og kjønn. I dag vet hun bedre, og spiller blant annet en av hovedrollene i de mange «Star Wars»-filmene. Foto: NTB Scanpix
- JEG BLE HJERNEVASKET: Kelly Marie Tran mener hun ble hjernevasket som liten til å tro at hovedrollene i filmer alltid skulle være av én bestemt rase, legning og kjønn. I dag vet hun bedre, og spiller blant annet en av hovedrollene i de mange «Star Wars»-filmene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I brevet trekker hun blant annet fram at hun på mange måter ble hjernevasket som liten til å tro at «slike som henne» alltid hørte til i bakgrunnen, og at heltene alltid var den samme type personen, men én bestemt hudfarge og én type legning.

På et tidspunkt tok hun seg selv i å tenke at hun skulle ønske hun ikke var fra Vietnam. Nå har hun imidlertid forstått at hun har blitt løyet til hele veien.

I brevet skriver hun at hun håper at verden vil endre seg, og at hun håper hun en dag vil leve i en verden der barn uansett farge ikke vokser opp og ønsker at de er hvite. At kvinner ikke skal føle seg underdanig og at mennesker, uansett rase, religion eller legning skal bli sett på samme måte.

- Dette er tankene som går gjennom hodet på meg hver gang jeg leser et manuskript. Jeg vet at muligheten jeg har fått er sjelden, og jeg vet at jeg er tilhører den lille gruppen av privilegerte mennesker som har mulighet til å leve av å fortelle historier. (...) Jeg er den første fargede kvinnen som har fått en hovedrolle i Star Wars, og jeg er den første asiatiske kvinnen på forsiden av Vanity Fair, skriver hun.

STAR WARS-FLYPLASS: Hundrevis av fans møtte opp på Changi flyplass i Singaporem torsdag, 12. november, for avdukingen av et X-wing-fly fra Star Wars, en måned før den etterlengtede "Star Wars Episode VII» filmen kommer. Video: Reuters Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer