GIKK BORT: Den anerkjente forfatteren og billedkunstneren Stein Mehren er død. Her er han avbildet i 1976. Foto: Henrik Laurvik/ NTB scanpix
GIKK BORT: Den anerkjente forfatteren og billedkunstneren Stein Mehren er død. Her er han avbildet i 1976. Foto: Henrik Laurvik/ NTB scanpixVis mer

­

Stein Mehren er død

Forfatteren og kunstnerens karriere utspant seg over nesten fem tiår.

(Dagbladet): Den kjente forfatteren og billedkunstneren Stein Mehren er død, 82 år gammel.

Mehren døde i går, 28. juli.

Som forfatter var Mehren mest kjent for sine dikt, men han skrev også teaterstykker, romaner og essays.

Stor sorg

Gjennom sitt virke som lyriker utga han over 30 samlinger, og han fikk hele sju nominasjoner til Nordisk Råds Litteraturpris.

Forlaget Aschehoug skriver i en melding i dag at forlaget har mistet en av sine største forfattere.

- Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om Stein Mehrens død. Han har hatt en uvurderlig betydning for norsk litteratur og oss i Aschehoug, sier forlegger Mads Nygaard.

Nygaard trekker fram Mehrens debutverk «Gjennom stillheten en natt», og forklarer at forfatteren innførte et nytt og orginalt billedspråk i norsk poesi.

VANT PRIS: I januar 2005 mottok Stein Mehren den prestisjefylte Gyldendalprisen for 2004. Foto: Jarl Fr. Erichsen/ NTB scanpix
VANT PRIS: I januar 2005 mottok Stein Mehren den prestisjefylte Gyldendalprisen for 2004. Foto: Jarl Fr. Erichsen/ NTB scanpix Vis mer

Innholdsrik karriere

Mehren debuterte, ifølge seg selv, som billedkunstner i Dagbladet for 50 år siden, da han illustrerte et dikt for avisa i 1967.

Debuten hans som lyriker kom imidlertid tidligere, da Mehren var i midten av 20-åra. I 1960 ble hans første diktsamling, «Gjennom stillheten en natt», utgitt.

De neste åra fulgte diktsamlingene tett: «Hildring i speil» (1961), «Alene med en himmel» (1962), «Mot en verden av lys» (1963) - som fikk Kritikerprisen - og «Gobelin Europa» (1965), for å nevne noen få.

I anledning Mehrens 80-årsdag i 2015, beskrev Dagbladets Fredrik Wandrup ham blant annet slik:

«Han markerte seg raskt med en personlig stil, sitt eget ståsted, løsrevet fra klikker og miljøer. Mehren var aldri knyttet for eksempel til Profil-kretsen, som snudde opp ned på norsk litteratur fra midten av 1960-tallet. Han var sin egen herre.»

Saken fortsetter under bildet.

MALER: Stein Mehren, 65 år gammel, med to av sine malerier i Galleri Bellman. Foto: Tom Martinsen
MALER: Stein Mehren, 65 år gammel, med to av sine malerier i Galleri Bellman. Foto: Tom Martinsen Vis mer

Prisbelønt forfatter

Stein Mehren ble født i Oslo den 16. mai 1935. Han studerte filosofi ved Universitetet i Oslo, i tillegg til biologi i både Oslo og München, samt språk og litteratur i Cambridge i England.

I sin ungdomstid på midten av 1950-tallet, var han en periode privatsekretær for forfatter og kunstsamler Rolf Stenersen, og seinere assistent for filosofiprofessor Arne Næss, ifølge Norsk biografisk leksikon.

Etter sin debut som lyriker i 1960, ga han ut sin første essaysamling, «Samtidsmuseet», i 1966. Mehrens første roman, «De utydelige. En europeisk roman», ble utgitt i 1972.

På 1980-tallet begynte han å arbeide seriøst også som billedkunstner, og han hadde sin første separatutstilling i 1993. Den ble oppført på et av Oslos aller mest prestisjetunge gallerier, Galleri Haaken.

Selv om Stein Mehren aldri ble tildelt den høythengende Nordisk Råds Litteraturpris, fikk han en rekke andre utmerkelser. Kritikerprisen, Kulturrådets bokpris, Dagbladets lyrikkpris, Aschehougprisen, Fritt Ord-prisen og Triztan Vindtorn poesipris er alle blant dem.