DØDE I NATT: Miljøforkjemperen Steinar Lem er gått bort. Han etterlater seg kona Gunn Hild (33) og seks år gamle tvillingdøtre. Foto: Jaques Hvistendal/Dagbladet
DØDE I NATT: Miljøforkjemperen Steinar Lem er gått bort. Han etterlater seg kona Gunn Hild (33) og seks år gamle tvillingdøtre. Foto: Jaques Hvistendal/DagbladetVis mer

Steinar Lem er død

Tapte kampen mot kreften.

||| (Dagbladet.no): «Ordløs. Steinar forlot meg i natt.»

Slik meddeler Steinar Lems kone om hans bortgang på sin egen blogg i dag.

Miljøforkjemperen gikk bort i natt etter å ha kjempet mot kreften. Han ble 57 år gammel.

Tungt tap
Lederen i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, mottok i dag den triste meldingen.

- For oss er det et tungt tap. Vi har mistet en kollega og en trofast venn.

- Steinar Lem har inspirert mange gjennom sitt engasjement, og vi mener den norske samfunnsdebatten har mistet en sterk og tydelig stemme, sier Hermstad.

- Nå tenker vi først og fremst på Steinars kone og barn.

Trodde ikke døden var sluttenDet var også kona Gunn Hild som for bare fem uker siden blogget at Lem var rammet av uhelbredelig kreft.

I et intervju med Dagbladet fortalte Steinar Lem om det å bli diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen.

— Skolemedisinernes statistikk tilsier at jeg har et halvt år igjen å leve. Siden jeg dessverre har fått sykdommen i relativt ung alder, kan det hende jeg får et helt år, sa Lem uten å vike med blikket.

Han fortalte om hvordan han, på tross av sin kritiske holdning til alle religioner, ikke trodde at døden var slutten.

— Empiriske undersøkelser peker på at bevisstheten overlever døden, mente han og var sikker på at han ikke hatt sett sin kone og sine døtre for siste gang når han en gang kom til å trekke sitt siste åndedrag.

«Verdens verste kreftdiagnose»
Da familien fikk beskjeden skrev kona:

«Min aller beste venn, min elskede Steinar har fått kreft. Bare ordet er så stygt at jeg spytter det ut av munnen og krangler det ut av tastaturet. Kreft i bukspyttkjertelen med spredning. Det er verdens verste kreftdiagnose, og verdens beste menneske har fått den. (...) Jeg synger for jentene om kvelden (...) De vet at pappa er syk, og de er mistenksomme fordi alle har blitt så snille.»