«Melodi Grand Prix»:

Stemmekaos, slåsskamp og demonstrasjoner

MGP skaper alltid overskrifter landet over, men ikke alltid av musikalske grunner.

MUSIKKFEST: MGP sørger alltid for en stor musikkfest, selv om det ikke alltid går etter planen. Foto: Tore Meek / NTB
MUSIKKFEST: MGP sørger alltid for en stor musikkfest, selv om det ikke alltid går etter planen. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert

Lørdag kveld skal vinneren av Melodi Grand Prix 2024 kåres. Ni bidrag kjemper om å få representere Norge i Eurovision Song Contest.

Men som en direktesendt konkurranse seg hør og bør, går ikke alltid alt etter planen. Gjennom åra har flere større og mindre hendelser preget Melodi Grand Prix.

På lørdagens MGP-delfinale var TV- og radioprofil Christine Dancke og influenser Oskar Westerlin hentet inn for å synse om bidragene. Det har fått flere fans til å reagere. Vis mer

Stemmekaos

Blant hendelsene som sitter ferskest i minne, er nok den fra 2020. Da klappet nemlig hele stemmesystemet til NRK sammen, og verken publikum, TV-seere eller fans fikk stemt på sin favoritt.

Systemet ble værende nede, og ble til slutt løst ved at en folkejury bestemte hvilke fire bidrag som tok seg videre til gullfinalen.

STEMMEKAOSET: Prosjektleder i Melodi Grand Prix, Stig Karlsen beklager for at ting gikk som de gikk. Video: Marie Røssland Vis mer

Først etter at gullfinalistene var kåret, var stemmesystemet oppe på beina igjen. Det hele ble omtalt som en stor skandale, og preget norsk media i en god stund også etter finalen var vel blåst - og Ulrikke Brandstorp (28) kåret til vinner.

Også i 2021 opplevde NRK stemmetrøbbel i finalen, men på langt nær samme nivå.

Uttalelse skapte forvirring

I 2010 var det Norge som arrangerte den store internasjonale konkurransen, etter at Alexander Rybak (37) tok en overlegen seier året før.

Didrik Solli-Tangen (36) fikk æren av å representere oss på hjemmebane med sangen «My Heart Is Yours». Men engelskuttalelsen til Solli-Tangen fikk flere til å stusse.

Det var hvordan den da 22 år gamle artisten uttalte ordet «heart», som fikk flere til å reagere. Jostein Pedersen (64) uttalte følgene til VG den gangen:

VIDERE: Erika Norwich og roboten SuperRob gikk videre til finalen av Melodi Grand Prix, men ansiktsuttrykket til Norwich fører til undring i studio. Video: Rød Løper/NRK TV Vis mer

«Didrik må nok finne seg i at det blir spøkt med engelskuttalen hans når han faktisk synger «My Hard Is Yours» som jo kan bety litt av hvert».

Slåsskamp i publikum

Alessandra Mele (21) tok en overlegen seier i fjorårets norske finale, og seinere en solid femteplass i Liverpool.

Men under den norske finalen oppsto det en aldri så liten slåsskamp blant to publikummere. Årsaken skal ha vært alkoholrelatert, og har ført til at NRK i år har tatt grep for å unngå at en liknende hendelse gjentar seg.

Lurte alle

I 2022, rett før Subwoolfer skulle gå på scenen i den første semifinalen og kjempe om en finaleplass, tok DJ Astronaut av seg maska. Under maska skjulte artisten Tix (30) seg, noe som naturligvis skapte store overskrifter i landets medier.

Det viste seg etter hvert å være et PR-stunt, noe som gjorde at NRK måtte legge seg flat ifølge Kampanje. Musikksjef for MGP, Stig Karlsen, bekreftet overfor statskanalen at han var med på stuntet.

TAR AV SEG MASKA: Ble Tix avslørt som DJ'en til Subwoolfer direkte på Dagsrevyen? Video: NRK Vis mer

- Det var relativt spontant. Vi ønsket å lage litt ståhei og bidra til popsirkuset, sa han.

Trakk seg

Odd Børre Sørensen vant den norske MGP-finalen i 1968 med «Jeg har aldri vært så glad i noen som deg». Kort tid etter valgte derimot artisten å trekke seg, fordi han ble anklaget for å plagiere Cliff Richards (83) låt «Summer Holiday».

Det ble derfor andreplassen «Stress», som ble Norges bidrag til Eurovision det året.

Norske rekorder

Selv om Norge har vunnet den internasjonale finalen tre ganger, og slo alle poengrekorder da Rybak seiret i 2009, er det en helt annen rekord Norge innehar i konkurransen - en rekord man ikke kan være spesielt stolt av.

Norge er nemlig det landet med flest sisteplasser gjennom tidene, og havnet nederst på lista hele elleve ganger (i finalen red.anm.). Norge har også rekorden på antall nullpoengere, med fire ganger.

Mot slutten av den første delfinalen i Melodi Grand Prix lørdag forsøkte en demonstrant å avbryte det direktesendte TV-programmet. Video: NRK Vis mer

Norge har også måttet takke for seg allerede i semifinalen tre ganger. Første gang Norge røyk ut før finalen var med Guri Schanke (62) i 2007, så med Stella Mwangi (37) i 2011. Sist gang finalen glapp var i 2016 med Agnete Saba (29).

Store demonstrasjoner

Årets MGP-sesong har, som sikkert mange har fått med seg, vært preget av store demonstrasjoner. Grunnen er Israels deltakelse i konkurransen.

Mange krever at EBU skal nekte landet å få delta i konkurransen, på grunn av krigen mot Hamas hvor mange tusen uskyldige mennesker har blitt drept.

Både artistlanseringen i starten av januar, samt de tre delfinalene, har blitt møtt med demonstrasjoner utenfor publikumsinngangen. I den første delfinalen greide også en demonstrant å avbryte sendingen.

MGP: Det er spesielt ett grep Margaret Berger gjør før hun går på MGP-scenen igjen. Vis mer

Skal avgjøres

Lørdag kveld avgjøres det hvem som får representere Norge i Eurovision Song Contest. Om det blir Keiino, Annprincess (32), Gothminister, Ingrid Jasmin (37), Miia (26), Margaret Berger (38), Dag Erik (46) og Anne (26), Gåte, eller Super Rob og Erika Norwich (25), gjenstår å se.

Vinneren får reise til Malmö i mai, og skal først ut i ilden i andre halvdel av den andre semifinalen.