Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Stephen Fry:

Stephen Fry rammet av prostatakreft: - Et uhyggelig og uventet eventyr

Ble operert i januar.

ÅPENHEJRTIG: Tv-profil og forfatter Stephen Fry avslører at han er rammet av prostatakreft. Foto: NTB scanpix
ÅPENHEJRTIG: Tv-profil og forfatter Stephen Fry avslører at han er rammet av prostatakreft. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske tv-profilen og forfatteren Stephen Fry (60) har fått prostatakreft. Det forteller han i en video han har publisert på sin egen nettside.

«I de siste to måndene har jeg vært i et uhyggelig og uventet eventyr. Jeg beklager for at jeg ikke har følt meg i stand til å snakke om dette før nå, men her forklarer jeg hva som har skjedd», skriver han på Twitter med en link til nettsiden sin.

I den 12 minutter lange videoen forteller han at han ble diagnostisert med prostatakreft like før jul, ettet at han dro til legen for å ta influensavaksine. I tillegg tok han en urinprøve og blodprøver.

- Dagen etter ble jeg oppringt av legen som sa at han var bekymret over PSA-nivået mitt (prostataspesifikt antigen, jour.anm), sier han.

Han dro derfor på en MR-skanning og biopsi, noe han beskriver som «en opplevelse jeg ikke vil anbefale min verste fiende».

- Jeg fikk resultatene dagen etter, og ja, det var faktisk kreft, sier han.

Ifølge Kreftforeningen er prostatakreft den kreftformen som rammer flest menn i Norge, og i 2016 sto prostatakreft for cirka én av seks nye krefttilfeller. Sykdommen rammer i hovedsak eldre menn, og det er sjelden menn under 50 år får denne kreftdiagnosen.

- Frisk og glad

Videre sier Fry at han fikk prostataen fjernet under en operasjon i januar.

- Kreft er et ord som ringer i hodet ditt. «Jeg har kreft», fortsatte jeg å si til meg selv. Det er ikke meningen at man skal ha kreft. Jeg vet at det er en klisjé, men man tror ikke at det er noe som skal skje deg, kreft er noe som skjer med andre, sier han i videoen.

Han forklarer at operasjonen i januar gikk fint, og at han vært borte fra rampelyset de siste månedene for å komme seg.

- Hvis jeg får beskjed om at kreften har spredt seg, må jeg gjennom strålebehandling og da starter hele greia igjen. Men for øyeblikket føler jeg meg frisk og glad, sier han.

Åpen om sykdommen

Flere stjerner har valgt å være åpen om prostatakreft. En av dem er Hollywood-stjerna Ben Stiller, som høsten 2016 avslørte at han hadde fått diagnosen to år tidligere, men at han i lang tid valgte å holde den skjult fra offentligheten.

Da Stiller til slutt valgte å fortelle om sykdommen, var det i et håp om å få flere menn til å teste seg for kreftformen.

Milliardær Stein Erik Hagen fikk diagnosen prostatakreft for noen år siden, og har ved flere anledningern vært åpen om sykdommen og de inngrepene han har gjennomgått.

Skuespiller Nils Ole Oftebro har også valgt å snakke åpent om sin prostatakreft, og fortalte til Dagbladet i 2016 at han valgte å betale for operasjonen selv, utenfor Norges grenser.

Dette fordi behandlingen han ble forespeilet i Norge innebar at han trolig kom til å miste potensen.

- Jeg dro, måtte betale alt selv, 120 000 kroner, fikk ikke refundert en krone. Jeg sa til meg selv at jeg vil heller leve 10 år kortere enn å miste potensen, sa Oftebro til Dagbladet.​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!