KRITISERES: Da Donald Trump forlot G20-møtet noen minutter, steppet Ivanka Trump inn for faren. Det vakte reaksjoner. Video: CNN Vis mer

Ivanka Trump:

Steppet inn for faren på toppmøtet. Det vekker reaksjoner

Ivanka Trump ble med faren sin på jobb.

(Dagbladet): Mens flere av verdens største statsledere nå er samlet til G20-toppmøtet i Hamburg, har den amerikanske presidenten valgt å ta med seg dattera si. Ivanka Trump, som det siste året har skapt overskrifter fra alt til motetabber til USAs nepotisme-lover, var også til stede.

Under et møte i dag var det faktisk Trump-dattera som representerte supermakten under toppmøtet. Det hvite hus bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at hun steppet inn mens hennes far måtte bort fra hovedbordet en liten tur.

I HAMBURG: Ivanka Trump har vist seg flere ganger under toppmøtet i Hamburg. Her deltar hun på et arrangement for kvinnelige gründere. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
I HAMBURG: Ivanka Trump har vist seg flere ganger under toppmøtet i Hamburg. Her deltar hun på et arrangement for kvinnelige gründere. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Steppet inn

Møtet omhandlet utvikling i Afrika, og rundt bordet satt andre politiske storheter som Storbritannias statsminister Theresa May, Kinas president Xi Jinping og Tyrkias Recep Tayyip Erdogan.

Det politiske magasinet The Hill har lagt ut et bilde fra møtet. Andre store medier har også delt bilde, som viser Ivanka Trump midt mellom Angela Merkel og Theresa May.

CNN har pratet med en som jobber i Trumps administrasjon. Han bekrefter overfor kanalen at den amerikanske presidenten ikke var borte lenge.

- Ivanka satt bakerst, og ble i en liten stund sittende med hovedbordet. Presidenten måtte ta en tur ut, og lederen av Verdensbanken begynte å snakke om emner som blant annet utvikling i Afrika, sier kilden til nettstedet.

- Da andre ledere gikk ut, ble også deres seter fylt av andre representanter.

- Ukvalifisert

På sosiale medier er det flere som reagerer på den spontane erstatningen. Enkelte går hardt til verks med å hevde at dette er feil. Forfatter Anne Applebaum skriver blant annet på Twitter:

«Fordi en ikke folkevalgt, ukvalifisert, uforberedt sosietetskvinne fra New York er jo den beste personen til å representere amerikanske interesser», skriver hun til sine 130 000 følgere.

Brian Fallon, som tidligere ledet Hillary Clintons presidentvalgkamp, skriver:

«Jeg er sikker på at republikanere hadde tatt det tungt om Chelsea Clinton ble satt til å gjennomføre statsleder-oppgaver», skriver han.

USAs tidligere ambassadør i Russland, Michael McFaul, skriver at han synes erstatningen er «merkelig, veldig merkelig». Mange vitser også med Trump-datteras plutselige maktposisjon, som hun utvilsomt hadde ved bordet.

- Omstridt

USA-ekspert og forsker ved Universitetet i Bergen, Hilmar Langhelle Mjelde, skriver i en e-post til Dagbladet at Ivankas opptreden på møtet blir møtt med skepsis.

- Slikt er alltid omstridt. Mange presidenter har brukt familiemedlemmer i diverse viktige roller. Trump bryr seg ikke, fordi han stoler på Ivanka og svigersønnen mer enn noen andre, forteller han.

- Strider ikke dette mot USAs nepotisme-lover?

- Enkelte mener det, men lovverket er ikke soleklart. Det kan tolkes på måter som gir ham stor frihet til å bruke dem han vil, skriver eksperten.

Han omtaler Trump-dattera som en «slags kvasi-stabssjef», og tror vi får se med av henne med tida. Hun har allerede av flere blitt omtalt som USAs «ordentlige førstedame», og det er blitt poengtert at hun setter Melania Trump i skyggen.

- En stabsjef er typisk både rådgiver og stedfortreder for presidenten, og ofte veldig innflytelsesrik, skriver Mjelde.

Kunne ikke ordet

I slutten av mars ble det kjent at Trump-datter Ivanka, som tidligere har trukket seg ut av alle selveide bedrifter, fikk en posisjon i Det hvite hus.

Den amerikanske presidenten har flere ganger fått kritikk for ansettelsene sine. Han har blant annet Ivankas ektemann, Jared Kushner, på lønningslista som seniorrådgiver. Hans egen datter får derimot ikke lønn, men skal behandles på lik linje med alle de andre statsansatte - som farens egen assistent.

Trump-dattera og Kushner blir stadig beskyldt for å ha en sterk påvirkning og delaktighet i presidentens administrasjon, som tross alt er verdens mektigste. Da Ivanka Trump skulle svare på disse anklagene i et intervju, kom det fram at hun ikke vet hva ordet «medskyldig» (complicit på engelsk, journ anm.) betyr engang.

Da Ivanka Trump ble ansatt av faren valgte hun å svare slik:

- Jeg har fått med meg bekymringene noen har om at jeg gir råd til presidenten personlig, mens jeg frivillig forholder meg til alle de etiske reglene. Jeg vil i stedet ha en rolle som en ubetalt ansatt i Det hvite hus, og vil være under de samme reglene som alle andre statsansatte, forklarte hun den gang.

Familien har likevel ikke unngått kritikk fra flere hold, og spørsmålet om nepotisme-loven kommer stadig opp i diskusjoner. En journalist fra CBS spurte Ivanka Trump om hun selv følte at hun hadde en medvirkende rolle i farens administrasjon.

- Frasen «medskyldig» ... at Jared og Ivanka er skyldige i det som skjer i Det hvite hus. Hva føler du om det? Det har vært både artikler og parodier om det, spurte journalist Gayle King.

Det er svaret på spørsmålet som har fått flere til å undre. Trump begynte, i stedet for å svare direkte på spørsmålet, med å definere ordet.

- Hvis det å være medskyldig er å ville fokusere på det gode og å skape en positiv forandring, så er jeg medskyldig. Jeg vet ikke om kritikerne som sier dette om meg hadde tatt andre valg enn meg, om de selv var i denne unike og uforutsigbare situasjonen, sa hun og fortsatte:

- Jeg vet ikke hva det betyr å være medskyldig, men jeg håper at tiden vil vise at jeg har gjort en god jobb og mye viktigere; at pappas administrasjon blir den suksessen jeg vet den blir, forklarte Trump.

BUET UT: Førstedatter, og president Trumps assistent, Ivanka Trump, deltok på «Womens20 summit» i Berlin. Her beskrev hun faren som en forkjemper for kvinner og familier. Det var ikke publikum helt enig i. Video: CNN / NTB Scanpix Vis mer