Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Stig van Eijk advarer Alexander Rybak mot damer og dop

MGP-artisten Stig van Eijk (29) vasset i tilbud om sex og narkotika da han var med for ti år siden.

SEX, DOP OG ALKOHOL: For ti år siden sang Stig van Eijk i Eurosong-finalen for Norge. Han forteller i dette interjuet om et stort press på artistene. - Vi fikk tilbud om damer og narkotika. Det var mange tvilsomme nachspiel. Jeg håper Alexander Rybak styrer unna disse og blir tatt godt vare på, sier van Eijk. Foto: Lars-Kristian Nerbø
SEX, DOP OG ALKOHOL: For ti år siden sang Stig van Eijk i Eurosong-finalen for Norge. Han forteller i dette interjuet om et stort press på artistene. - Vi fikk tilbud om damer og narkotika. Det var mange tvilsomme nachspiel. Jeg håper Alexander Rybak styrer unna disse og blir tatt godt vare på, sier van Eijk. Foto: Lars-Kristian Nerbø Vis mer

|||For ti år siden var Stig van Eijk Norges Melodi Grand Prix-artist. Det ble et sjokk den unge artisten, som vasset i sex - og doptilbud i den israelske finalebyen Jerusalem.

Utsvevende liv
- Jeg vil advare Alexander Rybak. Eurosong er en eneste stor fest. På flere av festene jeg ble invitert på, ble artister tilbudt narkotika - både ting som kunne røykes og sniffes, sier van Eijk.
Som ung og uerfaren artist ble det et voldsomt møte med party- og jetsettlivet i Jerusalem i 1999.

Stig van Eijk har aldri tidligere gått ut med dette, men synes det er viktig å fortelle om det utsvevende livet MGP-artistene blir tilbudt.

OMSVERMET: Alexander Rybak er omsvermet. Her sammen med en av MGP-kollegene. - Pass deg, sier van Eijk. Foto: Henning Lillegård
OMSVERMET: Alexander Rybak er omsvermet. Her sammen med en av MGP-kollegene. - Pass deg, sier van Eijk. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Helt åpenlyst
- Alexander Rybak er noen år eldre enn da jeg var MGP-artist, men han er likevel ung og uerfaren. Det offisielle programmet er relativt skjermet og oversiktlig, men hver eneste kveld var det forskjellige fester og arrangementer artister og MGP-delegater ble invitert til. Og på disse skjedde det litt av hvert.
Stig van Eijk forteller om åpenlyst narkotikabruk blant artister, delegater og folk som hang med i MGP-følget.

Artistene ble behandlet som stjerner med tilbud om det meste, og van Eijk ble fraktet rundt i limousin.

Sex-tilbud
- Jeg var snill gutt og takket nei til narkotika, sier van Eijk.
Det var alltid mange unge kvinner på de festene van Eijk refererer til. En rekke av dem tilbød artistene sex.

SOUL OG HIP-HOP: Stig van Eijk holder fremdeles på med musikk. I dag spiller han i bandet The Soul Express Orchestra. Foto: Lars-Kristian Nerbø
SOUL OG HIP-HOP: Stig van Eijk holder fremdeles på med musikk. I dag spiller han i bandet The Soul Express Orchestra. Foto: Lars-Kristian Nerbø Vis mer

- Vi ble behandlet som store stjerner. Det var ganske absurd. Og det var mange groupies som hang rundt på de festene. Alle ville ha en bit av artistene og det glamorøse livet. Men jeg holdt meg i skinnet hele tida, sier van Eijk.

Ble ikke advart
Det skremmende for Stig van Eijk var at han ikke var forberedt på noe av dette. Verken NRK-ledelsen eller hans manager advarte ham om det utsvevende livet og de mange tvilsomme tilbudene.
-Nei, ingen fortalte om dette. NRK-delegasjonen advarte aldri om dop- og sexpresset.

-Jeg tror vel heller ikke de visste om alt som skjedde nattetid.

Passer på Alexander
NRK er ikke engstelig for Alexander Rybak. Delegasjonen har heller ikke vært på fester hvor det er narkotika.
- Men damer ser vi nok av, men ikke narkotika.

- Alt rundt MGP-artistene er veldig strengt. Vesker og eiendeler blir gjennomlyst. Alexander er ikke med på nachspiel. Arbeidspresset er hardt, og han legger seg tidlig, sier infoleder Anja Nylund Hagen i NRK.

Dagens MGP-delegasjon består ikke av de samme som i 1999.

Soul og hip hop
Han forteller at han likevel har mange gode minner fra MGP-tida, selv om han hadde lydproblemer da han framførte «Living My Life Without You» under finalen. Dette ga ham øresus i flere dager etterpå, og Norge kom bare på en 14. plass.

I dag - ti år etter - jobber van Eijk i med musikk i barnehage i Bergen. Han er far til en fem måneder gammel jente, men sysler fremdeles med musikk.
I fjor sommer flyttet han tilbake til Bergen etter å tilbrakt halvannet år i Portugal.

- Jeg har et band som heter The Soul Express Orchestra. Vi spiller en blanding av reggae, ska, soul, funk og hip hop. I sommer kommer vi med en singel. Vi har spilt inn et helt album, som skal ut en gang til høsten.

DØDEHAVET: Har bader den unge Stig van Eijk i Dødehavet. Foto: Lars Eivind Bones
DØDEHAVET: Har bader den unge Stig van Eijk i Dødehavet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

TRØST: Pappa Bjørn van Eijk trøster Stig etter nederlaget for ti år siden. Foto: Lars Eivind Bones
TRØST: Pappa Bjørn van Eijk trøster Stig etter nederlaget for ti år siden. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling