PORTRETTERT: John Fredriksens døtre Kathrine og Cecilie ba Vebjørn Sand om å male dem, som en 70-årsgave til faren. Nå stiller han ut andre malerier, inspirert av bestillingsverket. Bildet er fra 2007. Foto: NTB SCANPIX / Nina Eirin Rangoy
PORTRETTERT: John Fredriksens døtre Kathrine og Cecilie ba Vebjørn Sand om å male dem, som en 70-årsgave til faren. Nå stiller han ut andre malerier, inspirert av bestillingsverket. Bildet er fra 2007. Foto: NTB SCANPIX / Nina Eirin RangoyVis mer

Stiller ut gudinne-malerier av Fredriksen-døtrene mot deres vilje

Vebjørn Sand malte dem som greske gudinner.

(Dagbladet): Vebjørn Sand skal stille ut to malerier av John Fredriksens tvillingdøtre Kathrine og Cecilie Fredriksen (31), selv om de har bedt ham om å ikke vise bildene av dem til offentligheten. Det melder VG.

Søstrene ga opprinnelig Vebjørn Sand i oppdrag å male et bilde av dem, som de skulle gi faren i 70-årsgave i fjor. Han malte tre bilder, og de valgte det ene.

- Vi ba pent Vebjørn Sand respektere våre ønsker om å ikke å vise portrettene offentlig, ettersom vi har ønsket å holde dem innenfor privatsfæren. Vi har satt stor pris på at han respekterte dette, sier Kathrine Fredriksen til VG.

Men i etterkan har kunstneren malt to nye portretter inspirert av de tre første bildene, der søstrene er framstilt som de greske gudinnene for lyrisk poesi og kjærlighetspoesi - Erato og Polyhymnia. Det er disse han nå skal stille ut, som en del av utstillingen «Individets valg», som åpner på Galleri Fine Art i morgen. Dette skal være den største mønstringen av bildene hans i Norge noensinne.

- For meg er det helt uaktuelt ikke å skulle vise frem så sentrale temaer. Det strider imot alt jeg er satt sammen av som kunstner, sier Sand til VG.

Han kaller bildene det fineste han har gjort av dobbeltportretter.

Både Kathrine og Cecilie Fredriksen jobber i og har styreverv i farens selskaper. De bor i London og gir sjelden intervjuer.

- Vi skal nok ta over begge to, sa Kathrine Fredriksen til Dn.no, da de var på vei inn på Theatercafeen til farens årlige julebord i fjor.

- Jeg tror vi fordeler litt. Både eiendom og fisk. Jeg er veldig opptatt av Seadrill. Kunst er noe jeg i tillegg har en veldig stor interesse for. Jeg har også min moteinteresse, som jeg jobber veldig mye med, la hun til.

Vebjørn Sand kunne nylig juble for sitt største enkeltsalg av malerier noensinne, da den amerikanske forretningsmannen Raymond J. Learsy kjøpte to malerier for 2,1 millioner kroner. Det var to bilder fra serien Sand har laget om andre verdenskrig. Sand kaller dem, sammen med et tredje bilde Learsy tidligere har kjøpt, for de fineste bildene han noensinne har laget.