TRADISJON: Torsdag kveld er det duket for den årlige gallamiddagen for Stortinget på Slottet. Som vanlig holdt Kongen en noe humoristisk tale. Video: NTB Vis mer

Kronprinsesse Mette-Marit:

Stilte på stortingsmiddagen etter sjokkbeskjeden

Var uvisst om kronprinsesse Mette-Marit ville delta.

Torsdag kveld holder kong Harald (81) og dronning Sonja (81) den tradisjonelle middagen for stortingsrepresentantene på Slottet.

Hvert år i oktober inviteres de folkevalgte til fireretters middag, og kronprins Haakon (45), kronprinsesse Mette-Marit (45) og prinsesse Astrid (86) er også vanligvis til stede.

PÅ PLASS: Prinsesse Astrid, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ankommer kongeparets middag for stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene på Slottet. Foto: NTB Scanpix
PÅ PLASS: Prinsesse Astrid, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ankommer kongeparets middag for stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene på Slottet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Onsdag ble det kjent, via NRK, at kronprinsessen har fått påvist den alvorlige sykdommen kronisk lungefibrose. Der kom det blant annet fram at Mette-Marit har slitt med helseutfordringer i noen år nå, og at «plagene de siste åra har vært mer uttalte». Hun har den siste tida vært gjennom en lang prosess for å finne ut mer av hva det er.

Kronprinsessen valgte å gå offentlig ut med sykdommen fordi hun i tida framover er nødt til å begrense arbeidsmengden. Allerede i dag avlyste hun sitt offisielle besøk i bydelen Søndre Nordstrand i Oslo, der hun og kronprins Haakon skulle besøke politi og skole.

Derfor var det også uvisst om kronprinsesse Mette-Marit ville delta på Slottet i kveld. Men til tross for sykdommen stilte kronprinsessen på stortingsmiddagen.

TIL STEDE: Kronprinsesse Mette-Marit under kongeparets middag for stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene på Slottet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TIL STEDE: Kronprinsesse Mette-Marit under kongeparets middag for stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene på Slottet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Hun ankom hånd i hånd med ektemannen, kronprins Haakon. Han gikk mellom sin kone og sin tante, prinsesse Astrid.

Takket for støtten

Da kronprins Haakon stilte på jobb alene i dag, valgte han å snakke til pressen om kronprinsessens helsetilstand utenfor Bjørnholt skole i bydel Søndre Nordstrand.

- Jeg opplever at det er mye omsorg der ute. Det er veldig hyggelig, og fint å ta med seg på veien videre. Vi har visst om dette ganske lenge, så dette er en situasjon som fortsetter, som vi har levd med noen år allerede, men nå vet vi litt mer om årsaken.

- Jeg tror det var riktig å fortelle om dette på nåværende tidspunkt, i og med at kronprinsessens program må justeres noe innimellom, men det tror jeg vi klarer.

Stortingsmiddagen ble innstiftet som fast tradisjon av Kong Haakon i 1906, men har røtter helt tilbake i unionstiden. Middagen har vært avholdt alle år siden – kun med unntak av årene under 2. Verdenskrig og når større vedlikeholdsarbeider har gjort det umulig.