MOT PELS: Gunhild Melhus (t.h.) i revegården på Universitetet i Ås, her sammen med veterinær og meningsfelle Trude Mostue t.v. Blåreven og sølvreven er velvillig utlånt fra forsøksgården ved Universitetet for miljø- og bovitenskap. Foto: Lars Eivind Bones
MOT PELS: Gunhild Melhus (t.h.) i revegården på Universitetet i Ås, her sammen med veterinær og meningsfelle Trude Mostue t.v. Blåreven og sølvreven er velvillig utlånt fra forsøksgården ved Universitetet for miljø- og bovitenskap. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Stilte pels-ultimatum for intervju

Petter Stordalens forlovede, Gunhild Melhus, nektet å la seg intervju av Elle før motebladet ble pelsfritt. Nå sier Elle nei til pels, og har fått sitt intervju.

||| Elle-redaktør Signy Fardal tar i neste utgave av motemagasinet, som er på gata denne uka, et oppgjør med pelsdyrnæringa. Heretter er pels uønsket i bladets egne reportasjer.

Bak ligger press fra den profilerte motstanderen av pelsoppdrett, Petter Stordalens samboer Gunhild Melhus.

Ville ha intervju
For to år siden tok Signy Fardal kontakt med Melhus for å få et portrettintervju. Men Melhus fant det vanskelig å stille opp for et magasin som ikke tok avtand fra pels.

- Det var flere grunner til at hun ikke ønsket å stille. En av dem var at vi ikke hadde tatt et standpunkt mot pels, sier Fardal.

Etter at bladet endret standpunkt i pelssaken, har Melhus likevel gitt intervjuet. Dette trykkes i neste nummer.

- Jeg har vært tydelig på at jeg kun ville stille opp i forbindelse med pelssaken. For meg var det uaktuelt å la meg intervjue i et blad som ville promotere pelsprodukter. Jeg håper selvsagt mitt og andres engasjement er med på å påvirke andre til å si klart nei til pels, men Elles standpunkt er Elles eget redaksjonelle- , etiske- og strategiske valg. Om det er vellykket, er opp til leserne, sier Gunhild Melhus til Dagbladet.

PÅ COVERET: Elle har gitt forsida til Gunhild Melhus.
PÅ COVERET: Elle har gitt forsida til Gunhild Melhus. Vis mer

Avviser press
Elle-redaktør Signy Fardal avviser bestemt at bladets holdningsendring ble presset fram av Melhus.

- Vi kommer aldri til å la oss diktere av våre intervjuobjekter. Vi velger selv hvem vi intervjuer, og valgte Gunhild fordi hun er den glamorøse dama i pelssaken, sier Fardal.

Hun sier debatten om pels har rast i redaksjonen og blant leserne i mange år.

- Siden jeg tok over Elle har vi vist hva som er i motebildet, uavhengig av materialet det er laget av. Men pels i egne stylinger provoserer mange av våre lesere. Etter å ha ligget på været, tar vi et standpunkt. Tiden er moden for det nå. I argumentasjonen kjører vi felles sak med dyrevernorganisasjonene, sier Fardal til Dagbladet.

Ikke helt slutt likevel
Fra neste nummer av Elle er det slutt på pels i bladets egne motereportasjer.

SNAKKER UT: Uten pels i Elles neste nummer.
SNAKKER UT: Uten pels i Elles neste nummer. Vis mer

- Vi kommer ikke til å style i våre egne reportasjer med pels fra pelsdyroppdrett, bekrefter Fardal.

Men det finnes unntak:

- Leserne kommer fortsatt til å se pels i annonser og bilder fra catwalken, sier hun

Skryter av Elle
Dyrevernalliansen jobber for at alle magasiner i Norge skal slutte å vise pels fra dyr som bare er oppdrettet eller fanget for pelsens skyld, slik som rev, mink, kanin og mårhund.

Nå er dyrevernerne godt fornøyd med Elles kursendring:

ELLE-REDAKTØR: Signy Fardal under åpning av Oslo Fashion Week i Operaen. Foto: Espen Røst
ELLE-REDAKTØR: Signy Fardal under åpning av Oslo Fashion Week i Operaen. Foto: Espen Røst Vis mer

- Dyrevernalliansen planlegger nå å gi Signy utmerkelsen Dyrevern Diplom for beslutningen, siden det er et viktig signal til alle som er interessert i fashion, sier Live Kleveland, informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen.

Fra før har blader som Cosmopolitan, Det Nye, [Mag], KK, Henne, Hjemmet og Julia opplyst til Dyrevernalliasen at de er kritiske til å vise pels i motereportasjer.

Kjendisliste
Gunnhild Melhus er blant 45 norske kjendiser som har skrevet under oppropet «Kjendiser mot pels», i regi av Dyrevernalliansen. I oppropet sier hun:

«Jeg vil heller ha reven raskende over isen enn hengende rundt halsen. Jeg ser ingen grunn til at verken staten eller privatpersoner skal støtte en industri som setter ville dyr i bur.».