Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Indonesisk sanger:

Stjerna sjokkerer: Teiper igjen sønnens munn

Ny sovetrend sjokkerer i sosiale medier. Kan være livsfarlig, ifølge lege.

KJENT STJERNE: Andien Aisyah er et kjent fjes i hjemlandet Indonesia. Nå får hun oppmerksomhet etter å ha vist fram en noe kontroversiell pusteteknikk i sosiale medier. Foto: NTB Scanpix
KJENT STJERNE: Andien Aisyah er et kjent fjes i hjemlandet Indonesia. Nå får hun oppmerksomhet etter å ha vist fram en noe kontroversiell pusteteknikk i sosiale medier. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den indonesiske sangeren Andien Aisyah (33) har den siste tida fått mye oppmerksomhet for et innlegg hun nylig delte på Instagram.

Den populære indonesiske sangeren postet nemlig en lengre tekst som omhandlet en pusteteknikk hun og familien sverger til. Hun publiserte også bilder av seg selv, ektemannen og sin to år gamle sønn med teip over munnen til sine over 1,6 millioner følgere.

Seinere har innlegget blitt slettet - men det har likevel fått mange til å reagere - og flere av den populære artistens fans har latt seg sjokkere over den oppsiktsvekkende trenden.

SJOKKERER: Den indonesiske artisten Andien Aisyah har fått mye oppmerksomhet den siste tida. Foto: NTB Scanpix
SJOKKERER: Den indonesiske artisten Andien Aisyah har fått mye oppmerksomhet den siste tida. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Tenk over det: Vi lærer om så mangt, men ingenting om det vi gjør hele tida: Å puste, skriver sangeren, ifølge BBC

Pusteteknikken kalles «Buteyko», og handler kort sagt om at man i større grad skal puste gjennom nesa, snarere enn munnen, mens man sover.

Ifølge BBC har Aisyah og familien sovet med teip over munnen i tre måneder, og ifølge sangeren skal det ha bidratt til å unngå tørr hals og dårlig ånde.

Brukt siden 1950-tallet

Teknikken ble først brukt på 1950-tallet av en sovjetiske lege - som bærer navnet som soveteknikken er oppkalt etter, nemlig Konstantin Pavlovich Buteyko.

Han trodde at pustevansker og i hovedsak astma kunne skyldes måten mennesker puster på. Hans metode var at folks lungeproblemer ville forsvinne dersom pasientene lærte seg å puste riktig.

Metoden er omdiskutert, men er fortsatt populær - over 70 år etter at den ble introdusert for første gang. Verden over har pusteteknikken tilhengere - som hver natt klistrer igjen munnen med teip i håp om at det skal gi bedre pust.

Den alternative behandlingen skal angivelig også virke mot søvnapné, som ifølge NHI er en tilstand hvor pusten hemmes under søvn og at man opplever pustestopp.

- Kan være svært farlig for barn

Den kontroversielle sovemetoden, som har vekket sterkt engasjement i sosiale medier den siste tida, møter likevel motstand fra internasjonale legemiljøer.

- Jeg forstår ikke hvorfor det er fordelaktig å teipe munnen. De fleste mennesker åpner uansett ikke munnen med mindre de har problemer med å puste gjennom nesa, sier den amerikanske kirurgen og søvnspesialisten, Kathleen Yaremchuk til BBC.

Ifølge Yaremchuk vil ikke pasienter som lider av søvnapné ha noen virkning av «Buteyko»-teknikken.

- Du kan ikke stoppe problemene bare ved å lukke munnen, sier hun.

Hun forteller videre at metoden er lite effektiv - og at det kan være svært farlig for små barn.

- Hvis du blir syk og er nødt til å spy, vil du ikke være i stand til å kaste opp, noe som i verste fall kan føre til kvelning, advarer Yaremchuk.

Grunnleggeren av det internasjonale «Buteyko»-senteret, Patrick McKeown, advarer også mot å teipe igjen munnen til små barn. Han reagerte med skrekk og gru da han så den indonesiske sangerens Instagram-bilde av den to år gamle sønnen med teip foran munnen.

- Det er ikke anbefalt, var hans konklusjon.

Andien Aisyah har ikke svart på den krasse legekritikken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!