Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Sir Michael Caine:

Stjerna tar brexit i forsvar: - Det handlet ikke om rasisme eller flyktninger

Sir Michael Caine bruker tida som høyaktuell skuespiller på å skyte fra seg politisk kritikk. 

POLITISK: Skuespiller Michael Caine har flere ganger gått i bresjen for det han tror på. Han har blant annet flyttet til USA for å unngå høy toppskatt hjemme i England. Nå går han i strupen på brexit-motstandere. Foto: Brian J Ritchie/REX/Shutterstock, NTB scanpix
POLITISK: Skuespiller Michael Caine har flere ganger gått i bresjen for det han tror på. Han har blant annet flyttet til USA for å unngå høy toppskatt hjemme i England. Nå går han i strupen på brexit-motstandere. Foto: Brian J Ritchie/REX/Shutterstock, NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Spørsmålet om England skulle melde seg ut av eller forbli i EU har preget det politiske landskapet i månedsvis. Da det ble kjent at britene hadde valgt å forlate unionen, kom reaksjonene fra fjern og nær.

Storbritannias statsminister, Theresa May, har vært rask i prosessen og varslet i midten av mars at utmeldingen raskt ville finne sted.

Det var i fjor sommer at sjokkbeskjeden kom, etter folkeavstemningen som endte i utmeldingens favør. Flere politisk engasjerte stjerner reagerte med vanntro og sjokk den gang. En som derimot stemte for utmelding, var skuespillerlegenden Sir Michael Caine (84).

I et nytt intervju forteller han om hvorfor han tok avgjørelsen, og hva han håper en brexit kan føre til.

- Heller være fattig

Det er Sky News som først omtaler saken. Caine har flere ganger tidligere vært åpen om sine politiske standpunkter, og er blant annet en utprega motstander av å skattelegge dem som tjener mest. Han har truet med å flytte til USA om skattene økes, ifølge The Telegraph.

Han var også en tydelig støttespiller ved David Camerons side i 2010-valget, og har flere ganger før det også, uttalt at han støtter det konservative partiet.

- Jeg stemte for Brexit... Greia med meg, er at jeg heller vil være en fattig herre enn en rik slave, sier han til nyhetsbyrået og fortsetter:

- Det handlet ikke om rasisme eller flyktninger, det handlet om frihet. Politikk er alltid kaos, forklarer han.

Caine er for tida aktuell i med filmen «Going In Style», og det er i den forbindelse han har latt seg intervjue om det ene og det andre. Politikken er spesielt et tema han gjerne uttaler seg om.

- Når det kommer til politikk, går man alltid inn steder man aldri har vært før, så kommer man til å gå seg vill og så finner man veien igjen. Da blir alt fint, forklarer den meritterte skuespilleren.

Blant stjernene som ikke var spesielt begeistret for brexit-resultatet finner vi J. K. Rowling, Elizabeth Hurley, Lily Allen og Piers Morgan.

«Jeg tror ikke at jeg noen gang har villet kunnet bruke magi mer enn nå», skrev Rowling blant annet den gang.

- INGEN KUNNSKAP: Britenes tidligere statsminister Tony Blair maner til kamp mot brexit og oppfordrer britene til å gjøre opprør mot beslutningen om å forlate EU. De drøyt 17 millioner britene som stemte for å forlate EU i folkeavstemningen, gjorde dette "uten kunnskap om de virkelige vilkårene for brexit", sa Blair i en tale i London. Video: NTB... Vis mer

Frykter kreft

Michael Caine har vært en av de mest tydelige britiske skuespillerne i flere tiår. Han ble adlet i 2000, og huskes godt for sine roller i filmer som «Alfie», «The Dark Knight» og «Youth».

Han er ikke kjent for å holde igjen sitatene i intervjuer heller, og kunne tidligere i år, i et intervju med The Sun, fortelle at han nå gjennomgår store livsstilsendringer.

LANGT EKTESKAP: Sir Michael Caine og kona Shakira Caine (70) på den røde løperen i september i fjor. Paret har vært gift siden 1973. Foto: NTB Scanpix
LANGT EKTESKAP: Sir Michael Caine og kona Shakira Caine (70) på den røde løperen i september i fjor. Paret har vært gift siden 1973. Foto: NTB Scanpix Vis mer

84-åringen, som tidligere drakk én flaske sprit, i tillegg til å røyke flere pakker med sigaretter daglig, har gått ned hele 13 kilo.

Ifølge ham selv er motivasjonen å se barnebarna vokse opp, i tillegg til å forsøke å minimere risikoen for kreft.

- Jeg vet at mine dager er talte, så det har vært min største bekymring, sier han til avisa.

I løpet av en lang karriere har han lagt bak seg store suksesser, og mener det var nødvendig å forbedre helsa både når det kommer til jobb og privatliv.

- Jeg har gått ned 13 kilo fordi jeg vil se barnebarna vokse opp. Det er et tvillingpar på seks år, og en gutt på sju. Jeg vil gjerne leve lenge nok til å se eldstemann fylle 17 år.

Samtidig gir skuespilleren kona, Shakira Caine (70), mye av æren til at han klarte å snu om på livet.

- Uten henne ville jeg vært død for lenge siden.