Elliot Page:

Stjerne står fram som transperson

Skuespilleren forteller at hen har endret navn fra Ellen Page.

KOMMER UT: Elliot Page forteller i et åpent brev at hen er transperson, og ønsker å omtales som hen eller han fra nå. Foto: Richard Shotwell/AP/NTB
KOMMER UT: Elliot Page forteller i et åpent brev at hen er transperson, og ønsker å omtales som hen eller han fra nå. Foto: Richard Shotwell/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Umbrella Academy»-skuespilleren (33) avslører at hen har byttet navn til Elliot Page. Det gjør kanadieren på Twitter.

«Jeg vil dele med dere at jeg er trans, og mine pronom er han/hen og navnet mitt er Elliot», skriver stjerna til sine 1,5 millioner følgere.

Takker for støtten

Page har skrevet et lengre innlegg, hvor det står at hen føler seg heldig som kan skrive om legningen sin og at hen har kommet til det stedet i livet.

«Jeg føler overveldende takknemlighet for de fantastiske menneskene som har støttet meg på denne reisen. Jeg kan ikke begynne å uttrykke hvor utrolig det føles å endelig få elske meg selv nok til å gå etter mitt autentiske jeg», skriver 28-åringen.

Videre ber skuespilleren om tålmodighet. Page skriver at i tillegg til å føle glede over å kunne fortelle sin historie, så er hen også redd for hatet som venter, og for vitser og vold som hen kan bli utsatt for.

Page benytter også anledningen til å fortelle om diskrimineringsstatistikken mot transpersoner, og viser til at det så langt i år er drept 40 transpersoner.

«Elsker at jeg er trans»

Her kommer skuespilleren med en direkte oppfordring til politiske ledere som jobber for å kriminalisere helsetjenester for transpersoner.

Page gjør det også klart at hen skal kjempe for rettighetene til transpersoner i tida som kommer.

«Jeg elsker at jeg er trans. Jeg elsker at jeg er skeiv. Og jo mer tro jeg er til meg selv, og fullstendig omfavner den jeg, jo mer drømmer jeg, jo mer vokser hjertet mitt og jo mer trives jeg. TIl alle transfolk som takler trakassering, selvhat, mishandling og voldstrusler hver dag: jeg ser deg, jeg elsker deg og jeg vil gjøre alt jeg kan for å endre denne verdenen til det bedre», skriver Page avslutningsvis.

TRANSSEKSUELL: Hvis Eirin Grinde Tunheim går av med Miss Norway-seieren i august, vil hun bruke oppmerksomheten til å jobbe for transpersoners rettigheter. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Brevet er signert Elliot, som altså er hens nye navn.

Å være transkjønnet betyr at man ikke identifiserer seg med sitt biologiske kjønn. Noen føler seg som enten mann eller kvinne, mens andre kan føle seg som en mellomting, mens andre igjen ikke identifiserer seg med noen av kjønnene.

Noen transpersoner er også transeksuelle, som betyr at de ønsker å transformere til det andre kjønn.

Å være trans har imidlertid ingenting med legning å gjøre, men altså ens egen identitet knyttet til kjønn.

Giftet seg i 2018

Page har vært gift med Emma Portner (26) siden 2018. De to delte i mars bilder av at de besøkte Oslo, i forbindelse med Portner sin ballettoppsetning i Operaen.

Kona har på Instagram skrevet at hun er veldig stolt over sin kjære.

«Trans, skeiv og ikke-binære mennesker er en gave til denne verdenen. Jeg ber også om tålmodighet og privatliv, men at du blir med meg i den glødende støtten til translivet hver eneste dag. Elliots eksistens er en gave i seg selv. Skinn videre, søte E. Jeg elsker deg så mye», skriver hun.

GIFT: Emma Portner og Elliot Page giftet seg i 2018. Her under en filmpremiere året før. Foto: Steward Cook/Rex/NTB
GIFT: Emma Portner og Elliot Page giftet seg i 2018. Her under en filmpremiere året før. Foto: Steward Cook/Rex/NTB Vis mer

I kommentarfeltet på Instagram har flere superstjerner kommet med sine støtte- og kjærlighetserklæringer til Page, blant annet Miley Cyrus, «Umbrella Academy»-kollega Justin Min og «True Blood»-stjerne Anna Paquin.

- Elliot ruler, skriver førstnevnte.

33-åringen har gjort stor suksess som en av hovedkarakterene i Netflix-suksessen «Umbrella Academy» gjennom to sesonger. Page er også kjent som hovedrolleinnehaver i filmen «Juno», samt rollen som «Kitty Pryde» i X-Men-filmene.

I 2014 fortalte den kanadiske skuespilleren åpenhjertig at hen var lesbisk, under en sterk tale hen holdt på «Time to THRIVE»-konferansen i Las Vegas.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer