Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

USA-valget 2016:

Stjernedesigner kledde opp Michelle Obama. Nå boikotter hun Melania Trump

- Jeg oppfordrer alle andre designere til å gjøre det samme, sier Sophie Theallet.

BOIKOTTER MELANIA: Den New York-baserte designeren Sophie Theallet har kledd opp førstedame Michelle Obama i en årrekke. Når Melania Trump inntar Det hvite hus i januar neste år, er klesdesigneren ferdig med ethvert samarbeid med USAs førstedame. Foto: Carlo Allegri / REUTERS / NTB Scanpix
BOIKOTTER MELANIA: Den New York-baserte designeren Sophie Theallet har kledd opp førstedame Michelle Obama i en årrekke. Når Melania Trump inntar Det hvite hus i januar neste år, er klesdesigneren ferdig med ethvert samarbeid med USAs førstedame. Foto: Carlo Allegri / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Den nyvalgte presidenten i USA - og hans familie - har måttet tåle hard medfart både i tiden før og etter at han slo Hillary Clinton (69) på målstreken i valgthrilleren forrige uke.

Donald Trump (70) er blitt kraftig kritisert for å ha framsatt sexistiske, rasistiske og fremmedfiendtlige utspill, og en rekke Hollywood-kjendiser har gitt uttrykk for sinne og vantro over valgresultatet.

Etter at det ble avgjort at republikanernes omstridte presidentkandidat blir USAs 45. president, har det vært protester og demonstrasjoner i flere amerikanske byer.

Nå kaster også designer Sophie Theallet - som tidligere har kledd opp førstedame Michelle Obama (52) - seg inn i det opphetede politiske klimaet.

Vil ikke assosieres med Melania

I et åpent brev erklærer Theallet at hun vil boikotte den kommende førstefamilien ved å nekte å kle opp Trumps kone, Melania Trump (46), melder People.

SLOVENSK FØRSTEDAME: Slovensk-amerikanske Melania Trump blir USAs neste førstedame. CNN møtte Trumps venner og naboer fra hjemtraktene hennes i Slovenia. Også her har hennes ektemann vakt oppsikt. Video: CNN Vis mer

Theallet, som opprinnelig kommer fra Frankrike, skriver at hun er klar over at det ikke er klokt av henne å involvere seg i politiske spørsmål. Likevel klarer hun ikke å la være:

«Som en person som feirer og streber etter mangfold, individuell frihet og respekt for alle livsstiler, vil jeg ikke kle opp eller på noe annet vis assosiere meg med den neste førstedamen».

KRITISK: Designer Sophie Theallet vil boikotte den kommende førstedamen. Foto: Joshua Lott / AFP / NTB Scanpix
KRITISK: Designer Sophie Theallet vil boikotte den kommende førstedamen. Foto: Joshua Lott / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Klesdesigneren legger til i brevet, som hun har lagt ut på Twitter, at merket hennes er imot alle former for diskriminering og fordommer. Dét mener hun står i sterk kontrast til verdiene Melania Trumps ektemann fronter.

«Den rasismens, sexismens og fremmedhatets retorikk som har fått herje fritt i valgkampen til mannen hennes, er uforenlig med de felles verdiene vi lever etter».

Sophie Theallet understreker at hun oppfordrer alle andre designere til å slutte seg til boikotten av Melania Trump.

I THEALLETS DESIGN: Michelle og Barack Obama avbildet sammen med hennes mor, Marian Robinson, utenfor Det hvite hus etter et besøk på Camp David i 2011. Foto: Chris Kleponis / AFP / NTB Scanpix
I THEALLETS DESIGN: Michelle og Barack Obama avbildet sammen med hennes mor, Marian Robinson, utenfor Det hvite hus etter et besøk på Camp David i 2011. Foto: Chris Kleponis / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Hyller Michelle Obama

I løpet av de åtte årene Michelle Obama har vært USAs førstedame, har New York-baserte Theallet kledd henne opp ved flere anledninger, ifølge Huffington Post, New York Magazine og Fashionista.

Sophie Theallet er også blitt omtalt som «en av Michelle Obamas favorittdesignere» i en artikkel i Huffington Post fra 2010.

I protestbrevet sitt mot den kommende presidenten og førstedamen, roser Theallet den nåværende førstedamen opp i skyene.

«Å kle opp førstedame Michelle Obama de siste åtte årene har vært et høydepunkt og en ære. Hun har bidratt til at navnet vårt er blitt anerkjent og respektert verden over. Hennes verdier, handlinger og eleganse har alltid gitt dyp gjenklang hos meg».

- Vil nok endre mening

En annen designer som har kledd opp Michelle Obama, er den venezuelanske moteskaperen Carolina Herrera.

Det var Herrera som designet kjolen Obama var iført på forsida av amerikanske Vogues desemberutgave.

NØKTERN: Carolina Herrera, her med Ivanka Trump i 2015, er ikke like bastant som designerkollega Sophie Theallet. Foto: Bryan Bedder/Getty Images for Accessories Council/AFP/ NTB Scanpix
NØKTERN: Carolina Herrera, her med Ivanka Trump i 2015, er ikke like bastant som designerkollega Sophie Theallet. Foto: Bryan Bedder/Getty Images for Accessories Council/AFP/ NTB Scanpix Vis mer

I et ferskt intervju med Business of Fashion spår Herrera at kollegene hennes snart vil venne seg til tanken på å snakke design med den nye førstedamen.

- Jeg tror de kommer til å henvende seg til henne om et par, tre måneder. For dette er mote. Man kommer til å se at alle kler opp Melania. Hun representerer jo USA, sier hun.

Hvorfor Sophie Theallet valgte å publisere brevet sitt denne uka, er foreløpig usikkert. Det er ikke kjent om Melania Trump har henvendt seg til designeren eller ikke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling