Jeff Beck

Stjernegitaristen døde

Den legendariske gitaristen Jeff Beck er død, 78 år gammel.

DØDE: Den britiske gitaristen Jeff Beck er død 78 år gammel. Foto: Laurent Gillieron/Keystone via AP, File
DØDE: Den britiske gitaristen Jeff Beck er død 78 år gammel. Foto: Laurent Gillieron/Keystone via AP, File Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Det melder The Guardian.

- På vegne av familien hans er det med dyp sorg vi deler nyheten om Jeff Becks bortgang. Etter brått å ha pådratt seg hjernehinnebetennelse, sovnet han stille inn i går, heter det i en uttalelse på vegne av familien, publisert på Jeff Becks Twitter-konto.

Familien legger til at de ber om ro for å prosessere det «enorme tapet».

Ifølge The Guardian ble Beck ofte beskrevet som en av de største gitaristene i verden, og fingrene hans var forsikret for 7 millioner pund.

Han gjorde seg bemerket både som soloartist og som medlem i bandet Yardbirds. I løpet av karrieren vant han hele åtte Grammy-priser, og ble også innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame - både med Yardbirds og alene.

STJERNBESØK: Superstjerna Johnny Depp er på vei til Stockholm på turné med Jeff Beck i fjor sommer, og møtte Dagbladet på veien ut av Grand Hotel. Video: Birgitte Kristiansen Vis mer

Han kombinerte flere sjangre, deriblant hardrock, jazz, funky blues og til og med opera, skriver NTB. Så seint som i fjor ga han ut et album og turnerte sammen med Johnny Depp.

- Jeff Beck er den beste gitaristen på planeten, sa Aerosmiths hovedgitarist Joe Perry om Beck i et intervju i 2010.

- Den seksstrengede krigeren

Beck regnes som en av de største gitaristene som slo gjennom på 60-tallet, rundt samme tid som Eric Clapton og Jimmy Page. De var alle tre innom The Yardbirds.

Både Clapton og Page har kommentert dødsfallet på sine Facebook-sider.

- Den seksstrengede krigeren er ikke lenger her for oss slik at vi kan beundre trolldommen han kunne veve rundt våre dødelige følelser. Jeff kunne kanalisere musikk fra det eteriske. Teknikken hans er unik. Fantasien hans tilsynelatende ubegrenset. Jeff, jeg vil savne deg sammen med dine millioner av fans, skriver Page.

Clapton skriver «For evig og alltid» ved siden av et bilde av den avdøde kollegaen.

- Erobret Amerika

- Nå som har Jeff gått bort, føler jeg at en av brødrene mine har forlatt denne verden, og jeg kommer til å savne ham, skriver The Rolling Stones-gitarist Ronnie Wood på Facebook.

Han sender sine varmeste tanker til familien til Beck. De to spilte sammen i bandet The Jeff Beck Group, som ble stiftet av Beck.

- Jeg vil takke ham for alle de første dagene våre sammen i Jeff Beck Group, der han erobret Amerika for første gang. Musikalsk brøt vi alle reglene, det var fantastisk, banebrytende rock 'n' roll! Lytt til det utrolige sporet «Plynth» til hans ære. Jeff, jeg vil alltid elske deg. Gud velsigne, skriver Wood videre.

Også Woods Stones-kollega, Mick Jagger har lagt ut en hyllest til gitaristen.

I sorg

Også metallegendene fra Black Sabbath, gitaristen Tony Iommi og sangeren Ozzy Osbourne tyr til sosiale medier for å uttrykke sorgen over å miste en venn.

- Jeg kan ikke uttrykke hvor trist jeg er over å høre at Jeff Beck er gått bort. For et fryktelig tap for hans familie, venner og mange fans. Det var ære å ha kjent Jeff, og en utrolig ære å at han spilte på det nyeste albumet mitt, skriver Osbourne på Twitter.

Kiss-medlemmene Gene Simmons og Paul Stanley hyller også Beck.

- Wow. For noen fryktelige nyheter. Jeff Beck, én av tidenes gitarmestre har dødd. Fra The Yardbirds og The Jeff Beck Group og videre banet han en vei det er umulig å følge. Spill videre nå og i evigheten, skriver Stanley på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer