OPPTATT AV MENTAL HELSE: Prins William snakket om mental helse under World Economic Forum i Davos onsdag. Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann
OPPTATT AV MENTAL HELSE: Prins William snakket om mental helse under World Economic Forum i Davos onsdag. Foto: REUTERS/Arnd WiegmannVis mer

Stjernene nektet å stille opp for prinsens hjertesak

Da prinsen gikk til stjernene for å få blest rundt initiativet «Heads Together», takket alle nei.

Prins William (36), hertugen av Cambridge, er nummer to i den britiske arverekken, etter sin far Charles. Prinsen er for tida i sveitsiske Davos, der han gjester World Economic Forum, der flere viktige temaer står på agendaen.

Blant dem mental helse.

Prins William åpnet der opp om initiativet «Heads Together», som har som formål å skape mer åpenhet rundt temaet. Han henvendte seg til flere kjendiser i Storbritannia, men ingen av dem ønsket å være en del av en slik kampanje, sier han ifølge BBC. Ifølge prinsen ønsket ingen av dem å bli assosiert med tematikken.

William mener det fortsatt er knyttet mange fordommer rundt det å slite psykisk, og han mener det er mange som «lider i stillhet».

- Av en eller annen grunn synes folk det er flaut å snakke om følelser. Det gjelder spesielt briter, sier prinsen ifølge BBC.

Åpen om egne problemer

Han tror dette går lang tilbake, og at generasjonene opp gjennom tidene har «arvet» denne måten å tenke på.

Men prinsen var også åpen om at han selv tidvis har hatt det vanskelig. Han nevnte en episode han beskrev som en han «aldri trodde han skulle komme seg gjennom».

William skal ha sett svært preget ut, og la ikke skjul på at det fortsatt er vanskelig å snakke om - også fordi det skal være relatert til barna George (5), Charlotte (3) og Louis (9 måneder).

Dagbladet har tidligere omtalt prins Williams beslutning om å si opp pilotjobben. Han har nemlig fått mange sterke inntrykk gjennom jobben som luftambulansepilot, mange av dem relatert til barn.

- Jeg jobbet flere ganger med veldig traumatiserende oppdrag hvor barn var involvert. Etter at jeg fikk mine egne barn, var det relasjonen mellom jobb og privatliv som fikk meg til å bikke over kanten. Jeg begynte å føle på ting som jeg aldri hadde følt på før, og jeg ble veldig trist og nedfor, fortalte han.

Besøkte Norge

Prinsen har siden satt fokus på viktigheten av gode samtaler som et forebyggende tiltak for psykiske lidelser.

Prinsen var som luftambulansepilot en del av et team bestående av spesialutdannede leger, intensivsykepleiere og piloter som leverer akuttmedisinske tjenester.

Da hertuginne Kate og prins William besøkte Norge i februar i fjor, benyttet prinsen igjen sjansen til å snakke om mental helse.

Ifølge Reuters har William tidligere oppfordret britiske menn til å senke skuldrene og gi slipp på frykten for å vise følelser.

Men William er også engasjert i kampen mot global oppvarming. Tidligere under verdenstoppenes møte i Davos, hadde han en lengre samtale med Sir David Attenborough (92) om hva som kreves for å redde verden fra klimaendringene generelt og hvordan man skal bevare regnskogen i Brasil.