HARDT UT: Stjerner som Lady Gaga, J.K. Rowling og John Legend er blant dem som de siste dagene har gått hardt ut mot Donald Trump og nynazisme. Oppgjøret deres kommer i kjølvannet av demonstrasjonene i Charlottesville, der en kvinne døde og 19 ble skadd da en bil kjørte inn i en folkemengde. Foto: NTB scanpix
HARDT UT: Stjerner som Lady Gaga, J.K. Rowling og John Legend er blant dem som de siste dagene har gått hardt ut mot Donald Trump og nynazisme. Oppgjøret deres kommer i kjølvannet av demonstrasjonene i Charlottesville, der en kvinne døde og 19 ble skadd da en bil kjørte inn i en folkemengde. Foto: NTB scanpixVis mer

Stjernene raser mot Trump og nynazistene: - De burde ikke få skattebetalernes penger

Engasjementet er stort i underholdningsbransjen etter terrorangrepet i Charlottesville.

(Dagbladet): 32 år gamle Heather Heyer ble drept lørdag, da James Alex Field kjørte en bil inn i en folkemengde i Charlottesville i Virginia. Sjåføren siktet seg inn på gruppe mennesker som hadde møtt opp for å demonstrere og vise avsky til en planlagt demonstrasjon, holdt av nynazister og høyreekstreme.

KJØRTE INN I FOLKEMENGDE: En bil kjørte inn i en folkemengde i Charlottesville lørdag. Et vitne fanget det hele på video. Video: Brennan Gilmore Vis mer

19 mennesker ble skadd da bilen i stor fart kjørte ned motdemonstrantene. Angrepet sørget for ringvirkninger rundt om i hele USA, og mens man ventet på informasjon om gjerningsperson, antall skadde og om de politiske motivene bak, ytret flere et ønske om en uttalelse fra presidentens side.

Da president Donald Trump først tok bladet fra munnen, vekket uttalelsen hans sinnet i mange, som mente det ikke holdt vann. Sett bort fra flere politikere, har også store deler av den amerikanske underholdningsindustrien kastet seg inn i debatten.

Flere går langt i å fordømme nazisme, den sittende makta og presidentens uttalelser - eller mangel på sådan.

- Kall det terrorisme

På Twitter og andre sosiale medier har flere titalls stjerner, som alle har mange følgere, uttalt seg fritt om angrepet.

En politisk engasjert figur, som det siste året har vist klart og tydelig hva hun mener om USAs sittende president - til tross for at hun selv er britisk - er «Harry Potter»-forfatter J.K. Rowling.

Like før angrepet la hun ut et bilde av nynazister med hakekors- og sørstatsflagg på ryggen. Hun skrev så følgende beskjed, som ble delt videre over 260 000 ganger.

«Litt av en dag for presidenten å glemme hvordan man bruker Twitter», skrev hun, som en kommentar til stillheten fra presidenten. Meldingen ble dog delt før angrepet fant sted, men gikk viralt etter at bilen meide ned intetanende demonstranter.

.

Et innlegg delt av Zendaya (@zendaya)

Den amerikanske skuespilleren og sangeren Zendaya (20), kjent fra blant annet Disney Channel, snakker ofte fritt og ærlig. Hun har selv kjent rasisme på kroppen, og ble blant annet anklaget for å stinke marihuana da hun stilte opp på rød løper med dreads.

Hun setter ikke pris på at angrepet omtales med varsomhet.

«Kall det for det det er. Det. Er. Terrorisme», har stjerna skrevet med store blokkbokstaver på både Twitter og Instagram. Meldingen på førstnevnte nettsted er delt videre over 129 000 ganger.

Sanger John Legend har også uttalt seg om angrepet. Han mener at vi har nazisympatisører og såkalte hvite nasjonalister i Det hvite hus, og.

«Fordøm dem, og. De burde ikke få skattebetalernes penger», skriver stjerna.

Lady Gaga, som også er kjent for å slå hardt tilbake mot Trump og hans politikk, spesielt når det gjelder rettighetene til transpersoner, går også hardt ut mot demonstrasjonen og presidenten.

«Jeg ber for at en ekte leder dukker opp for å utvise hat fra Amerika. Dette er ikke USA! Dette er antiamerikansk», mener stjerna.

«Mange sider» - mange meninger

Mandag kveld norsk tid kom Donald Trump med en ny uttalelse om angrepet. Der fordømte han Ku Klux Klan og nynazister. Hans første uttalelse fikk han derimot gjennomgå for.

- Vi fordømmer på det sterkeste denne framvisningen av hat, intoleranse og vold, på mange sider. På mange sider. Det har pågått lenge i landet vårt, sa Trump under en pressekonferanse på søndag.

Akkurat dette med «mange sider» bet flere seg merke i. Den republikanske senatoren Marco Rubio mente presidenten burde ha nevnt angrepet i Charlottesville konkret, som et «terrorangrep av hvite nasjonalister». Joe Biden, som var visepresident da Obama satt som president, skrev at «det finnes bare én side».

Skuespiller Ashley Tisdale reagerte også på ordbruken til presidenten.

«Beklager, men hvor mange sider er det? Det er bare én side, og den er full av hat, intoleranse og frykt. Forferdelig tale, hvem prøver du egentlig å beskytte?», spør Disney Channel-stjerna på Twitter.

Skuespiller og produsent Andy Richter skriver noe av det samme til sine 900 000 følgere.

«Hver dag, kanskje spesielt i dag, blir de to sidene mer tydelige. Hvordan kan du ikke se hvem de slemme er? Hvilken side er du egentlig på?».

«Avengers»-skuespiller Chris Evans virker også å stusse over presidentens ordlyd i meldingen. Han skriver at han har forsøkt å formulere en melding om utsagnet åtte ganger, men at ord blir fattige når det kommer til å beskrive Trump.

Andre store stjerner som Kim Kardashian, Kristin Bell, Pink, Demi Lovato og Miley Cyrus har også uttalt seg om angrepet, skriver medier som People, Elle og The Huffington Post. De viser også avsky mot nazisme og såkalte hvite nasjonalister. Sistnevnte stjerne har lagt ut et bilde av avdøde Heather Heyer, og skriver følgende:

«Om du ikke er illsint, følger du ikke med».

If you're not outraged , you're not paying attention..... sending love to all and healing to those injured !

Et innlegg delt av Miley Cyrus (@mileycyrus)