HIV-DIAGNOSTISERTE STJERNER: Magic Johnson, Freddie Mercury og Charlie Sheen er bare blant noen av verdensstjernene som har blitt smittet av hiv. Noen har valgt å leve åpent om diagnosen, andre har donert penger til saken i skjul. Foto: NTB scanpix 
HIV-DIAGNOSTISERTE STJERNER: Magic Johnson, Freddie Mercury og Charlie Sheen er bare blant noen av verdensstjernene som har blitt smittet av hiv. Noen har valgt å leve åpent om diagnosen, andre har donert penger til saken i skjul. Foto: NTB scanpix  Vis mer

Verdens aids-dag:

Stjernene som gikk i bresjen for hiv-åpenhet: - Skulle ønske flere kjente mennesker var åpne

1. desember er det verdens aids-dag. HivNorge hyller dem som har valgt å være åpne om diagnosen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I fjor ble 211 mennesker i Norge diagnostisert med hiv. Det er en nedgang fra året før, spesielt i gruppen menn som har sex med andre menn. Andre grupper, som heterofile menn som smittes i utlandet, har økt.

Likevel er antall personer med hiv i fjor det laveste på ti år. Ifølge Folkehelseinstituttet er det nå i overkant av 5800 mennesker i Norge som lever med hiv. De kommer fra ulike samfunnslag, har ulike legninger, og forskjellige kjønnsidentiteter.

ECDC beregner ifølge HivNorge at nærmere 30 prosent av dem med hiv i Nord- og Mellom-Europa ikke vet at de er smittet. Det vil si at mørketallene er store.

Det finnes likevel de som velger å leve åpent med diagnosen. De som går i bresjen for mer bevissthet rundt hiv, forebyggende tiltak og gir diagnosen et ansikt.

Dette er noen av kjendisene som har valgt å åpne seg om livet med hiv.

Sjokkerte en hel verden

En av verdens mest kjente eksempler på hivsmittede som i dag lever helt normale liv og har hjulpet med å fjerne stigmaet, er basketballspilleren Earvin «Magic» Johnson.

Han er er kjent fra laget Los Angeles Lakers, og var i sin ungdom en av de beste college-spillerne i hele USAs historie.

På CVen kan han blant annet skilte med fem seiere i NBA, en OL-medalje og tre priser for å ha blitt kåret til årets MVP (mest verdifulle spiller, journ.anm).

Johnson har de siste 25 årene derimot fått oppmerksomhet for andre ting også. I 1991 var han en av de første afroamerikanske heterofile mennene som sto fram som hivpositive. Det skapte et ramaskrik uten like.

Den gang var viruset forbundet med homofile menn, men basketspillerens kunngjøring var med på å forandre den oppfatningen.

Fakta om HIV og AIDS

  • Humant immunsviktvirus (hiv) er et virus som angriper kroppens immunforsvar og forårsaker den livstruende sykdommen aids (ervervet immunsviktsyndrom).
  • Aids bryter ned immunforsvaret slik at enhver infeksjon kan bli livstruende.
  • Det er til nå ikke funnet noen kur for hivsmitte eller noen vaksine mot hiv-viruset, men antiretrovirale medisiner kan holde viruset i sjakk så den smittede ikke utvikler aids.
  • FN-organisasjonen UNAIDS anslår at rundt 37 millioner mennesker i dag lever med hiv verden rundt, hvorav rundt 16 millioner får medisinsk behandling. (NTB)

Det begynte imidlertid å gå rykter om at atleten hadde hatt seksuell kontakt med andre menn, men han konstaterte siden at det trolig skyldtes mangfoldet av seksuelle partnere han hadde i ungdommen. Han la opp etter annonseringen.

I 2004 kåret den anerkjente sportskanalen ESPN hiv-øyeblikket til det syvende mest minneverdige sportsøyeblikkene de siste 25 åra.

Han har derimot gjort det beste ut av det. Basketstjerna etablerte «Magic Johnson Foundation». I 2011 donerte han en million dollar til stiftelsen som har som formål å motivere mennesker til å ha beskyttet sex.

Oppfordrer andre til å stå fram

For et år siden, i midten november, sto en av Hollwyoods fremste seriestjerner fram som hivpositiv. Charlie Sheen er for mange kjent fra «Two And A Half Men», og sto fram i et intervju med journalisten Matt Lauer.

I intervjuet, som ble sendt direkte på amerikansk tv, bekreftet han påstandene som tidligere bare hadde vært rykter.

- Jeg er her for å fortelle at jeg er hivpositiv, sa skuespilleren.

Sheen forklarte at han ikke vet selv hvordan han ble smittet, men mener at han «umulig» kan ha smittet andre med viruset. En av grunnene til at skuespilleren valgte forteller sin historie, er for å slippe å bli presset for mer penger av dem som har forsøkt å avsløre ham.

Da Sheen sto fram var det flere som reagerte. En av dem var skuespiller Burt Reynolds, som mente Sheen hadde klart dette helt på egen hånd. En annen som reagerte sterkt var Sheens ekskjæreste, tidligere pornoskuespiller Bree Olsen.

- Jeg ønsker ingen unnskyldning fra ham. Ringer han, ber jeg han dra til helvete, sa hun etter at eksen sto fram.

Hollywood-stjerna har på tross av kritikk sagt at han ønsker å bidra til å fjerne stigmaet rundt diagnosen.

- Det finnes mange fordommer mot hivpositive personer, jeg håper å kunne endre noen av disse, sa Sheen i et intervju med svenske Aftonbladet og fortsatte:

- Det hadde vært bra om flere kjendiser sto fram og fortalte at de hadde hiv. Det skulle hjelpe en masse, sa stjerna.

Tapte kampen

Queen-vokalist Freddie Mercury huskes om en av de mest sentrale figurene i musikkhistorien, både for sin flamboyante scenekarakter og legendariske låter.

Mercury sto i 1991 fram som hivpositiv. Dagen etter at det ble offentliggjort døde han.

Ifølge Mercurys partner Jim Hutton, som har blitt omtalt som hans store kjærlighet, fikk sangstjerna aids-diagnosen etter påsken i 1987.

Allerede året i forveien hadde britisk presse spekulert i om han var smittet med hiv-viruset, som den gang da var en dødsdom. Det fantes lite informasjon, og behandlingen var ikke god nok til å redde liv.

24. november 1991 døde Freddie Mercury i sitt hjem i Kensington, London. Offisiell dødsårsak var lungebetennelse.

Da var det over fire år siden Queen-sangeren først fikk diagnosen hivpositiv. Men først 23. november 1991, dagen før han døde, godkjente han en pressemelding som fortalte at han hadde aids. Han skal ha jobbet med musikken helt til siste slutt.

Ifølge Mary Austin, Mercurys tidligere samboer, donerte han flere millioner pund til veldedige organisasjoner i hemmelighet.

- Det var noe han ikke snakket om. Freddie var alltid veldig dedikert til aids-saken og til dem som led samme skjebne som han gjorde, har hun uttalt.

Ville hjelpe andre

Den amerikanske skuespilleren Rock Hudson er også en av dem som har vært med å gi det tabubelagte viruset et ansikt.

GIKK BORT I 1985: Tre måneder etter at Rock Hudson fortalte at han var hivpositiv, døde skuespilleren. Foto: NTB Scanpix
GIKK BORT I 1985: Tre måneder etter at Rock Hudson fortalte at han var hivpositiv, døde skuespilleren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Som den første Hollywood-stjerna valgte han i 1985 å fortelle offentligheten at han var rammet av AIDS.

Ifølge Variety skapte avsløringen i sin tid mediestorm. Selv ønsket Hudson, som er kjent fra filmer som «Giganten», fortelle sin historie for å skape en større åpenhet.

- Dersom han kan hjelpe andre mennesker, ved å selv stå fram, gjør Hudson dette med glede, fortalte skuespillerens talsperson Dale Olson den gang.

Tre måneder etter at Hudson fortalte om AIDS-smitten, gikk han bort 2. oktober 1985.

Ønsker seg mer åpenhet

Foruten de nevnte stjernene over, hadde deriblant N.W.A-rapper Eazy E, Tony-vinnende komponist Jerry Herman, «Gunsmoke»-stjerna Amanda Blake og barnestjerna Danny Pintauro viruset.

Styreleder i HivNorge, Leif-Ove Hansen, forteller til Dagbladet at åpenhet blant offentlige personer med viruset er viktig for hvordan den oppfattes. Selv etterlyser han mer åpenhet, både hos mannen i gata og hos synlige personer.

- Jeg skulle ønske flere kjente mennesker var åpne. Nå tenker jeg at det selvfølgelig er opp til enkeltmennesket, men den eneste måten å endre holdninger på er å vise det menneskelige aspektet rundt det. Hivpositive lever i dag helt normale liv, og åpenhet har en god effekt, forteller han.

- IRRASJONELL FRYKT: Styreleder i HivNorge, Leif-Ove Hansen, forteller at hivsmittede fortsatt opplever mye fordommer i hverdagen. Selv ønsker han mer åpenhet, både fra offentlige personer og mannen i gata. Han tror det er nøkkelen til å fjerne stigmaet. Foto: HivNorge 
- IRRASJONELL FRYKT: Styreleder i HivNorge, Leif-Ove Hansen, forteller at hivsmittede fortsatt opplever mye fordommer i hverdagen. Selv ønsker han mer åpenhet, både fra offentlige personer og mannen i gata. Han tror det er nøkkelen til å fjerne stigmaet. Foto: HivNorge  Vis mer

Hansen forteller at det har skjedd mye siden 80-tallet, og at det er folk som baserer kunnskapen sin på det de lærte da som i hovedsak har de største fordommene.

- Det store er egentlig at folk har den samme kunnskapen om hiv nå som den de lærte for 30 år siden. Den irrasjonelle frykten folk bærer på baserer seg på utdatert kunnskap. De er uvitende om endringene som har skjedd siden da, sier han og fortsetter:

- Selv om vi lever i en verden der nakenhet og seksualitet er til stede hele tida, snakker man liksom ikke om tingene som følger med. Kjønnssykdommer, overgrep og grensesetning forsvinner fra fokuset, og dermed forsvinner kunnskapen, forteller han.

Blir du i dag diagnostisert som hivpositiv, kan du leve et helt normalt liv. Man får medisiner som fjerner smittefare, og kan for eksempel få barn uten å være redd for at smitten skal videreføres.

- Om man åpner seg med de som betyr noe i livet ditt, så er det mer enn nok til at troll begynner å sprekke i sola. Det ser vi daglig i vårt arbeid, sier Hansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer