Verdens aids-dag:

Stjernene som gikk i bresjen for hiv-åpenhet: - Skulle ønske flere kjente mennesker var åpne

1. desember er det verdens aids-dag. HivNorge hyller dem som har valgt å være åpne om diagnosen. 

HIV-DIAGNOSTISERTE STJERNER: Magic Johnson, Freddie Mercury og Charlie Sheen er bare blant noen av verdensstjernene som har blitt smittet av hiv. Noen har valgt å leve åpent om diagnosen, andre har donert penger til saken i skjul. Foto: NTB scanpix 
HIV-DIAGNOSTISERTE STJERNER: Magic Johnson, Freddie Mercury og Charlie Sheen er bare blant noen av verdensstjernene som har blitt smittet av hiv. Noen har valgt å leve åpent om diagnosen, andre har donert penger til saken i skjul. Foto: NTB scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I fjor ble 211 mennesker i Norge diagnostisert med hiv. Det er en nedgang fra året før, spesielt i gruppen menn som har sex med andre menn. Andre grupper, som heterofile menn som smittes i utlandet, har økt.

Likevel er antall personer med hiv i fjor det laveste på ti år. Ifølge Folkehelseinstituttet er det nå i overkant av 5800 mennesker i Norge som lever med hiv. De kommer fra ulike samfunnslag, har ulike legninger, og forskjellige kjønnsidentiteter.

ECDC beregner ifølge HivNorge at nærmere 30 prosent av dem med hiv i Nord- og Mellom-Europa ikke vet at de er smittet. Det vil si at mørketallene er store.

Det finnes likevel de som velger å leve åpent med diagnosen. De som går i bresjen for mer bevissthet rundt hiv, forebyggende tiltak og gir diagnosen et ansikt.

Dette er noen av kjendisene som har valgt å åpne seg om livet med hiv.

Sjokkerte en hel verden

En av verdens mest kjente eksempler på hivsmittede som i dag lever helt normale liv og har hjulpet med å fjerne stigmaet, er basketballspilleren Earvin «Magic» Johnson.

Han er er kjent fra laget Los Angeles Lakers, og var i sin ungdom en av de beste college-spillerne i hele USAs historie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer