Storfavorittene videre til årets finale

- Hun kan vinne hele konkurransen.

MALMØ (Dagbladet): I kveld kjempet 16 land om en billett til den internasjonale finalen i Eurovision 2013 i Malmø Arena.

Etter at seerstemmene fra hele Europa var talt opp, var seks av landene allerede ute av konkurransen.

De ti som blir å se på scenen nok en gang, da under lørdagens finale, er Moldova, Litauen, Irland, Danmark, Estland, Hviterussland, Russland, Belgia, Ukraina og Nederland.

Dermed får europeiske tv-seere nok en gang se blant annet hviterussiske Alyona Lanskaya riste løs i sin svært korte kjole, ukrainske Zlata Ognevich bli båret inn av kjempen Igor og 90-tallsstjerna Anouk representere Nederland på Eurovision-scenen.

Nordisk favoritt Lenge før den første semifinalen, begynte eksperter og synsere å peke ut sine favoritter. 

FAVORITT: Danmark og Emmelie de Forest er favoritt både i kveldens semifinale - og til å vinne Eurovision 2013. Danmark var ett av de ti landene som gikk videre i kveld.

Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
FAVORITT: Danmark og Emmelie de Forest er favoritt både i kveldens semifinale - og til å vinne Eurovision 2013. Danmark var ett av de ti landene som gikk videre i kveld. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Flere har lenge hatt tro på at Emmelie de Forest, den 20 år gamle artisten som representerer Danmark med låta «Only Teardrops», kan nå helt til topps i den internasjonale finalen.

- Den store favoritten i kveld, iallfall etter gjennomgangen i går, er Danmark. Det er veldig fin poplåt, som kommer til å treffe en stor og bred målgruppe, sa Anders Nunstedt, musikksjef i den svenske avisa Expressen, like før semifinalen startet i kveld.

- Tror du vinneren av Eurovision 2013 står på scenen i Malmø Arena i kveld?

- Ja, det tror jeg faktisk. Danmark er storfavoritt her i Sverige, det er ikke bare jeg som anser det slik. uten å ha sett alt i kveld, kommer hun til å være klart best.

Margaret gratulerer Norges håp, Margaret Berger, skal gjennom semifinaleilden torsdag kveld. I kveld fulgte hun den første semifinalen sammen med den norske delegasjonen på storskjerm på hotellet.

I forkant skrev hun i en sms til Dagbladet at favorittene hennes var Danmark, Moldova, Ukraina og Slovenia.

KVELDENS DRISTIGSTE: Hviterusslands Alyona Lanskaya står uten tvil for den korteste kjolen i årets første semifinale, og blir å se nok en gang i finalen førstkommende lørdag.

Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
KVELDENS DRISTIGSTE: Hviterusslands Alyona Lanskaya står uten tvil for den korteste kjolen i årets første semifinale, og blir å se nok en gang i finalen førstkommende lørdag. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Hurra, nå ble jeg glad, jubler Berger etter at resultatet ble kjent i kveld.

- Men for en nervepirrende følelse det må være å sitte der i greenroom. Mine største gratulasjoner til alle ti finalister, og spesielt til mine favoritter, fortsetter hun.

«I Feed You My Love»-sangeren kommer også med et løfte:

- Jeg skal gjøre mitt for at jeg møter dem på scenen på lørdag.

Skiller seg ut  Også Ukrainas bidrag har fått mye oppmerksomhet i forkant av den første semifinalen.

FÅR OPPMERKSOMHET: Ukrania og artisten Zlata Ognevich får oppmerksomhet både for låta og sceneankomsten. Hun bæres nemlig inn av kjempen Igor Vovkovinskiy på 2,40 meter. Ukraina var også ett av landene som sikret seg finalebillett i kveld.

Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
FÅR OPPMERKSOMHET: Ukrania og artisten Zlata Ognevich får oppmerksomhet både for låta og sceneankomsten. Hun bæres nemlig inn av kjempen Igor Vovkovinskiy på 2,40 meter. Ukraina var også ett av landene som sikret seg finalebillett i kveld. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Ikke bare grunnet låta «Gravity» - men fordi åpningen av sceneshowet består av at den ukrainske artisten bæres inn av en mann på hele 2.43 meter.

Jusstudenten Igor Vovkovinskij har to statsborgerskap, både ukrainsk og amerikansk, og er i dag USAs høyeste innbygger. Til NRK.no forteller han at han har fått mye oppmerksomhet i løpet av sitt Malmø-opphold så langt: 

- Når jeg går rundt på gata her, får jeg veldig mye oppmerksomhet. Det er mange som har fått med seg at jeg er her, og de tror jeg er verdens høyeste mann, men det stemmer ikke, jeg er bare USAs høyeste, sier han.

Kveldens korteste I likhet med låt og sceneshow, er også deltakernes antrekk en stor del av Eurovision-sirkuset.

Mens Montenegros rapduo i kveld hadde dekket seg til i astronautdrakter, valgte Hviterusslands artist å vise langt mer hud.

Med sitt frynsete, sølvfargede antrekk sto Alyona Lanskaya uten tvil for kveldens korteste kjole. 

ASTRONAUTER: Montenegros bidrag, gruppa Who See, sto på scenen iført noe så originalt som astronautdrakter. Det var imidlertid ikke nok til å få finaleplass.

Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
ASTRONAUTER: Montenegros bidrag, gruppa Who See, sto på scenen iført noe så originalt som astronautdrakter. Det var imidlertid ikke nok til å få finaleplass. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Det er heller ikke første gang under årets Eurovision at Hviterussland vies oppmerksomhet. Da delegasjonen var på vei inn i Sverige forrige uke, ble de stoppet med hele 1000 vodkaflasker i bagasjen. 

90-TALLSSTJERNE: Anouk var godt kjent på 90-tallet. I år deltar hun i Eurovision for hjemlandet Nederland, med låta «Birds», og blir å se i finalen lørdag.

Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
90-TALLSSTJERNE: Anouk var godt kjent på 90-tallet. I år deltar hun i Eurovision for hjemlandet Nederland, med låta «Birds», og blir å se i finalen lørdag. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
GODT LIKT: Irlands deltaker Ryan Dolan var blant favorittene i kveld, og ble også sendt til finalen.

Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
GODT LIKT: Irlands deltaker Ryan Dolan var blant favorittene i kveld, og ble også sendt til finalen. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer