Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prinsesse Märtha Louise:

Strammer inn bruken av prinsessetittelen

Varsler om endringer etter debatten tidligere i år.

SLUTTER Å BRUKE TITTELEN: Prinsesse Märtha Louise skal ikke lenger bruke sin prinsessetittel i kommersiell sammenheng. Foto: NTB Scanpix
SLUTTER Å BRUKE TITTELEN: Prinsesse Märtha Louise skal ikke lenger bruke sin prinsessetittel i kommersiell sammenheng. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prinsesse Märtha Louise (47) skal ikke lenger bruke sin prinsessetittel i kommersiell sammenheng. Det skriver hun på sin egen Instagram-profil.

Det har lenge pågått en debatt om hvorvidt prinsessen skulle bruke tittelen i kommersiell sammenheng eller ikke. I mai fortalte kongehuset i en uttalelse at Slottet skulle ha en debatt med prinsesse Märtha Louise om bruken av tittelen.

Nå har de altså konkludert med at Märtha Louise ikke skal bruke tittelen i kommersielle sammenhenger framover.

«Det har vært mange diskusjoner om min bruk av tittel i kommersiell sammenheng i det siste. Det at jeg brukte prinsesse i tittelen på min turné, har jeg sagt tidligere at jeg er veldig lei meg for, og det står jeg fortsatt ved. Det var et feiltrinn og jeg skjønner at det provoserer når prinsessetittelen blir brukt på denne måten», skriver hun på Instagram.

Videre skriver prinsessa at hun i samråd med sin familie nå har funnet ut at det er best at hun gjør noen endringer i sin praksis.

«Vi har derfor i fellesskap kommet fram til at jeg bruker tittelen prinsesse når jeg representerer Kongehuset, gjør mine offisielle oppdrag i inn- og utland og i private sammenhenger. Jeg skal fra nå av ikke bruke min prinsessetittel i kommersiell sammenheng. Det vil si at jeg i alle kommersielle sammenhenger, bruker bare Märtha Louise».

ORDKNAPP: Kronprins Haakon ønsket ikke å svare på spørsmål om sin søster Prinsesse Märtha Louise og hennes nye kjæreste Durek Verrett tirsdag. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Videre oppgir prinsessa at hun opplever dette som en god løsning der det blir et tydelig skille mellom hennes næringsvirksomhet og hennes rolle som representant for det norske kongehuset.

Prinsessas kjæreste, Durek Verrett (44) har kommentert under innlegget.

- Jeg er stolt av deg. Du er en mektig, sterk kvinne, skriver han.

Debatt tidligere i vår

På sine nettsider bekrefter kongehuset Märtha Louises uttalelse. De skriver:

- Prinsesse Märtha Louise har i samråd med sin familie besluttet at hun fra nå ikke vil bruke prinsessetittelen i sin næringsvirksomhet.

Konklusjonen kommer etter at prinsessa tidligere i vår fikk hard kritikk for å ha brukt prinsessetittelen i kommersiell sammenheng, da hun sammen med sin kjæreste Durek Verrett holdt foredraget «The Princess and the Shaman» - der tittelen altså er med i showets navn.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle sier at hun ikke er overrasket over dagens nyhet.

- Kronprins Haakon og kong Harald har tidligere signalisert at de var i dialog med prinsessen om dette, så jeg er ikke overrasket over dagens nyhet. Jeg tror nødvendigvis ikke dette vil gjøre så stor forskjell for hennes kommersielle virksomhet, hun vil jo alltid forbli kongsdatter og dra folk av den grunn, sier Vagle til Dagbladet.

- Det blir likevel mer ryddig å forholde seg til, og jeg tror det er et klokt valg av Märtha og familien, legger hun til.

I juni i år fortalte kong Harald at han var i dialog med dattera angående tittelbruken. Han holdt seg lenge relativt taus om situasjonen, men kunne etter hvert røpe at de hadde samtaler om hvordan tittelen skulle brukes i tida framover.

- På nåværende tidspunkt kan vi ikke si hvor langt vi har kommet i dialogen. Men vi forsøker å få til en ordning, sa han til NRK i juni.

MÄRTHA OG SJAMANEN: Fire damer som var til stede under under showet i Tromsø forteller om sin opplevelse. Video: Eric Kama Steinberg. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

I midten av mai meldte Slottet at de fulgte med på debatten rundt prinsessa.

- Vi følger med på debatten og det som uttales, og kommer til å være i dialog med prinsessen knyttet til markedsføringen av hennes næringsvirksomhet, skrev de i en kommentar til NRK.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!