ETTERLYSER ÅPENHET: Meryl Streep møtte kritikk for å ikke ha uttalt seg om Harvey Weinstein-skandalen umiddelbart etter at saken ble kjent. Nå forklarer hun hvorfor, og kommer samtidig med et sleivspark i retning Det hvite hus. Foto: NTB Scanpix
ETTERLYSER ÅPENHET: Meryl Streep møtte kritikk for å ikke ha uttalt seg om Harvey Weinstein-skandalen umiddelbart etter at saken ble kjent. Nå forklarer hun hvorfor, og kommer samtidig med et sleivspark i retning Det hvite hus. Foto: NTB ScanpixVis mer

#metoo-kampanjen:

Streep om Melania og Ivanka Trump: - Jeg vil høre dem snakke nå

Meryl Streep etterlyser åpenhet fra kvinnene i Det hvite hus.

(Dagbladet): I et større intervju med New York Times - avisa som avslørte Harvey Weinstein-skandalen - tar skuespiller Meryl Streep (68) bladet fra munnen i kjølvannet av ovennevnte sak og #metoo-kampanjen.

Da anklagene mot filmmogulen først så dagens lys i oktober i fjor, var det mange som etterlyste en uttalelse fra Streep, som tidligere har omtalt Weinstein som «en Gud». Hennes største filmkolleger uttrykte raskt avsky, men fra 68-åringens leir forble det helt stille.

Først flere dager etter avsløringen, kom Streep på banen, hvor hun omtalte saken som «skandaløs», og ga samtidig uttrykk for at hun var forferdet over nyheten.

I 2012: Meryl Streep og Harvey Weinstein har jobbet sammen i forbindelse med flere prosjekter. Førstnevnte takket blant andre filmmogulen under Golden Globe i 2012. Foto: NTB Scanpix
I 2012: Meryl Streep og Harvey Weinstein har jobbet sammen i forbindelse med flere prosjekter. Førstnevnte takket blant andre filmmogulen under Golden Globe i 2012. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Samle tankene

På spørsmål fra New York Times om hvorfor hun ventet med å uttale seg, forklarer den prisbelønnede skuespilleren nå at hun måtte gå i tenkeboksen, før hun kunne si noe som helst.

- Jeg hørte nyheten på en fredag, og dro hjem for å samle tankene. Så fortalte noen meg at det hadde kommet reaksjoner på «Morning Joe» om at jeg ikke hadde uttalt meg enda. Jeg har ikke en sånn Twitter-ting, og jeg har ikke Facebook. Jeg måtte virkelig tenke, fordi alt som kom opp, tydeliggjorde bare hvor uvitende jeg hadde vært, sier hun og fortsetter:

- Du lager filmer. Du tror du vet alt om alle. Så mye sladder. Du vet ingenting. (...) Det er et sjokk. Noen av mine favorittmennesker har blitt dratt ned i gjørma av denne saken, men han er ikke en av dem, slår Streep fast og sikter til Weinstein.

- Vil høre henne

Streep møtte kritikk fra flere hold for å ikke ta bladet fra munnen da nyheten først kom opp. Da hun gjorde det, forklarte 68-åringen at hun ikke var kjent med noen av anklagene og påstandene fra før.

Streep tar ingen direkte selvkritikk for måten hun håndterte situasjonen, men retter i stedet søkelyset mot Det hvite hus, hvor hun mener stillheten har vært øredøvende.

- Jeg har ikke lyst å høre om min egen taushet. Jeg vil høre hvorfor Melania Trump har vært taus. Jeg vil høre henne snakke. Hun har så mye verdifullt å si. Det samme gjelder Ivanka. Jeg vil høre henne snakke nå.

Ivanka Trump har ved en tidligere anledning streifet innom temaet, der hun i korte ordelag i november sa at hun mener trakassering generelt, seksuelt ladet eller ikke, er helt utilgivelig.

- Jeg mener det er uakseptabelt.​

- UAKSEPTABELT: Foruten en kort kommentar, har både Ivanka og Melania Trump latt være å kommentere sakene om seksuell trakassering i både mediebransjen, politikken og filmbransjen. Foto: NTB Scanpix
- UAKSEPTABELT: Foruten en kort kommentar, har både Ivanka og Melania Trump latt være å kommentere sakene om seksuell trakassering i både mediebransjen, politikken og filmbransjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Takket Weinstein

Meryl Streep har tidligere takket Weinstein for samarbeidet, og da hun under «Golden Globe»-utdelingen i 2012 vant prisen for «Beste kvinnelige skuespiller» i «The Iron Lady», holdt hun en lang takketale hvor hun til slutt hyllet den mektige filmprodusenten.

- Jeg vil takke agenten min og Gud; Harvey Weinstein, sa hun den gangen.

Etter at New York Times publiserte den mye omtalte avsløringen, har flere kvinner åpnet opp om sine angivelige episoder med 65-åringen.

Også en rekke kjendiskvinner har stått fram med sine historier om Weinstein, deriblant Oscar-vinnerne Gwyneth Paltrow (45) og Angelina Jolie (42).

65-åringen er også blitt anklaget for voldtekt, anklager Weinstein har avvist på det sterkeste.

Filmmogulen har fått sparken fra sitt eget produksjonsselskap, kona Georgina Chapman (41) har gått fra ham etter ti års ekteskap, og en rekke store filmstjerner har fordømt ham offentlig.