ENGLAND: Prinsesse Eugenie, datter av prins Andrew og Sarah Ferguson og barnebarn av dronning Elizabeth, gifter seg med Jack Brooksbank på Windsor Castle i dag. Video: AP Vis mer

Prinsesse Eugenie

Strides om brudekjolen: - Ingen­ting å rope hurra for

Prinsesse Eugenie fikk sin Jack.

Etter en romantisk vielse i kapellet på Windsor-slottet i England, kan prinsesse Eugenie og Jack Brooksbank endelig kalle seg rette ektefolk.

I en hvit kreasjon designet av britiske Peter Pilotto og Christopher De Vos, et merke som ble etablert i London i 2007, fikk hun sitt ja. Tiaraen hadde hun lånt av dronning Elizabeth, og den ble laget i 1919. Den er utsmykket med smaragder og diamanter.

I ørene hadde hun også smaragder, som hun fikk i gave av sin ektemann. Under den lange kjolen hadde hun gått for sko fra Charlotte Olympia.

De to gikk sammen ned kirkegulvet etter å ha blitt erklært mann og kone, til en fanfare komponert eksklusivt til dem. På trappa kom kysset alle ventet på, til full jubel fra gjester og skuelystne utenfor. Nå følger en tur rundt om Windsor i kortesje, slik prins Harry og hertuginne Meghan gjorde den 19. mai - da de giftet seg i samme kapell.

FLOTT: Bruden gikk for britisk design og gammelt arvegods da hun giftet seg. Foto: NTB scanpix
FLOTT: Bruden gikk for britisk design og gammelt arvegods da hun giftet seg. Foto: NTB scanpix Vis mer

Uenighet

Kjolen Eugenie bar har høstet både kritikk og slakt. Blant ekspertene er meningene med andre ord delte.

- Designet hadde noen moderne detaljer som åpen rygg og foldedetaljer i korsryggen. Bruden gikk for en relativt ukjent designer, Peter Pilotto, som er kjent for sine fargerike og mønstrete kreasjoner, sier Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, og fortsetter:

NYGIFTE: Prinsesse Eugene og Jack Brooksbank giftet seg i dag. Ikke alle er enige i prinsessens kjolevalg. Foto: NTB scanpix
NYGIFTE: Prinsesse Eugene og Jack Brooksbank giftet seg i dag. Ikke alle er enige i prinsessens kjolevalg. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Og hvis man ser nøye etter er det faktisk innvevd mønster i kjolestoffet med hjerteformasjoner - et vakkert symbol på kjærligheten mellom brudeparet. Designeren skal viss nok være en favoritt hos prinsessen, og hun har flere ganger båret hans kreasjoner, forteller hun om kjolen.

Anders Johan Stavseng, også kongehusekspert i Se og Hør, er ikke helt enig.

LANGT SLEP: Bak bruden fulgte brudepikene og -svennene. Foto: NTB scanpix
LANGT SLEP: Bak bruden fulgte brudepikene og -svennene. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Bryllupskjolen er ingenting å rope hurra for. Den var finest bakfra, med sitt lange slep. Den kan ikke måle seg med andre kongelige brudekjoler, som de hertuginne Kate, kronprinsesse Victoria og hertuginne Meghan bar, sier han kontant, og fortsetter:

- Det er også høyst uvanlig å bruke brokademønster i en bryllupskjole. Men hver sin smak, det viktigste er tross alt at bruden liker den. Og prinsesse Eugenie så strålende fornøyd ut da hun ankom St. Georges Chapel.

ENGLAND: Prinsesse Eugenie, datter av prins Andrew og Sarah Ferguson og barnebarn av dronning Elizabeth, gifter seg med Jack Brooksbank på Windsor Castle i dag. Video: AP Vis mer

CNN skriver for øvrig at Eugenies kjolevalg er oppsiktsvekkende av flere grunner. Brudekjolens utskjæring viser nemlig fram et langt operasjonsarr på prinsessens rygg.

- Jeg tror man kan endre på hva skjønnhet her, og man kan vise folk arrene sine. Jeg synes det er veldig spesielt å stå opp for slikt, sa hun.

Eugenie har tidligere vært åpen om ryggtilstanden hun slet med som barn, Skoliose. Skjevheten i ryggsøylen fikk hun rettet opp ved å sette inn metallstenger i ryggen. Det er arrene fra denne operasjonen hun viser fram i dag.

Falt i trappa

Under vielsen var det flere ting å bemerke seg. Flere tok blant annet til tårene da Andrea Bocelli sang italiensk opera så det runget i kapellet. Det ble også lest fra og referert til boka «The Great Gatsby» en rekke ganger, siden dette har vært ei bok de har hatt mye humor med i forholdet.

I likhet med sitt søskenbarn, prins Harry, og hans amerikanske hustru, fikk brudepiker og -svenner en stor rolle også i dette bryllupet. Denne gangen stjal de også showet, mest på grunn av den sterke vinden. Flere slet med å holde seg oppreist da de skulle inn i kapellet.

WOOPS: Louis de Givenchy gikk på trynet, og prins George var ikke langt unna å gjøre det sammen. Heldigvis hadde de Lady Louise Mountbatten-Windsor til å holde dem på beina. Foto: NTB scanpix
WOOPS: Louis de Givenchy gikk på trynet, og prins George var ikke langt unna å gjøre det sammen. Heldigvis hadde de Lady Louise Mountbatten-Windsor til å holde dem på beina. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prinsesse Charlotte (4), Savannah Philips (7), Isla Philips (6), Mia Tindall (4), Maud Windsor (5) og Theodora Williams (6) var parets brudepiker, og høstet nok av oppmerksomhet mens de gikk ned kirkegulvet sammen med følget.

Philips-jentene er døtre av Autumn og Peter Philips. Sistnevnte er søskenbarn med prins Harry og prins William. Tindall-jenta er datter av Zara og Mike Tindall, mens Maud Windsor er prinsesse Eugenies gudbarn.

TULLEGUTT: Prins George fniste under vielsen. Foto: NTB scanpix
TULLEGUTT: Prins George fniste under vielsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den siste på listen, Theodora Williams, er datter av popstjernen Robbie Williams og Ayda Field. Prinsesse Eugenie har flere ganger snakket om sitt nære forhold med Williams-familien, og har beskrevet Robbie som en bror.

Med hele seks brudepiker er det ikke plass til mange brudesvenner. Prins George (5) gjentok suksessen fra mai, og fikk hjelp av seksåringen Louis de Givenchy. Han er sønn av Zoe de Givenchy og Olivier de Givenchy. Sistnevnte er nevøen til den avdøde motegiganten Hubert de Givenchy.

ENGLAND: Prinsesse Eugenie av England gifter seg med Jack Brooksbank på Windsor Castle i dag. Her ankommer hennes noe mer kjente fettere, prins William og Harry, med prinsesse Kate og hertuginne Meghan. Video: AP Vis mer

Gjennom hele byen

Få ble sjokkerte da Eugenie avslørte at hennes søster, prinsesse Beatrice, skulle være forlover i bryllupet. Det ble avslørt på Instagram for en stund siden. Brudgommens forlover er hans bror Tom.

Det er domprost ved Windsor, David Connor, som sørget for at bryllupet gikk riktig av stabelen. Erkebiskopen av York og prest John Sentamu ledet an bønnene under vielsen. I mai-bryllupet var det biskop Michael Curry som holdt tale, og han ble raskt en av verdens mest omtalte menn på grunn av sitt engasjement. Dette ble en mer britisk-tradisjonell vielse.

BRYLLUP: Prinsesse Eugenie, datter av prins Andrew og Sarah Ferguson og barnebarn av dronning Elizabeth, gifter seg med Jack Brooksbank på Windsor Castle i dag. Utenfor slottet er det mye vind, noe de små prinsene og prinsessene virkelig fikk kjenne på. Video: AP Vis mer

Mens Meghan og Harry leide inn et gospelkor, var det operasanger Andrea Bocelli som sto for de kulturelle innslagene denne gangen. Han sang to sanger, akkompagnert av The Royal Philharmonic Orchestra.

Militære innslag ble det også rom for i dag. En fanfare ble framført av flere som er involvert i hæren, og den er skrevet spesielt til denne vielsen. Noen medlemmer av garden fulgte også paret ut av kapellet etter vielsen.

Etter kortesjen kjøres de nygifte til en mottakelse i Windsor Castle, som arrangeres av dronning Elizabeth. Etter det skal de videre til York-familiens eiendom, Royal Lodge, der en intim feiring vil foregå. Det er ingen hemmelighet at kaka ofte er den store stjernen i kongelige bryllup, og her har paret valgt å bryte tradisjon.

De har gått for en sjokoladekake med red velvet-smak, laget av Sophie Cabot, ifølge Town and Country.

Fredag blir dagen for formaliteter. I morgen, førstkommende lørdag, skal paret angivelig feire med en skikkelig fest - med karuseller og drinker.