Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prins Joachim:

Stumpet røyken

I 2007 skal danske prins Joachim har blitt tildelt 20 000 sigaretter i året, ifølge Ekstra Bladet. Nå avslører den tidligere storrøykeren at han har stumpet røyken.

STUMPET RØYKEN: I sommer stumpet danske prins Joachim røyken, avslører han overfor Billed Bladet. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
STUMPET RØYKEN: I sommer stumpet danske prins Joachim røyken, avslører han overfor Billed Bladet. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Danske prins Joachim (50) avslører overfor Billed Bladet at han for et halvt år siden stumpet røyken etter å ha lovet barna sine å gjøre det. Dermed er det bare dronning Margrethe (79) som fortsatt røyker i det danske kongehuset, ifølge ukebladet.

Også Joachims bror, kronprins Frederik, har tidligere stumpet røyken. Det samme gjorde Joachims far, prins Henrik, før han døde i februar i 2018.

Joachim forteller at det var hans barn som ville at han skulle slutte.

- De ville at jeg skulle slutte, så jeg lovet dem at jeg skulle gjøre det, sier han.

Sammen med kona prinsesse Marie (43) har han barna Athena (7) og Henrik (10), mens han har sønnene Nikolai (20) og Felix (17) med ekskona, grevinne Alexandra (55).

MISFORNØYD: Franskfødte prins Henrik av Danmark er misfornøyd med sin kone, nemlig dronningen. Manglende likestilling i forholdet gjør at prinsen nå ønsker å gå i mot tradisjonen om å gravlegges ved siden av hverandre. Foto/Video: NTB Scanpix, AP, ATP og Reuters Vis mer

Sluttet før fødselsdag

Joachim skal ha sluttet 12 minutter før sin egen 50-årsdag 7. juni i år, ifølge Ekstra Bladet, som gjengir intervjuet med Billed Bladet.

Prinsen har hatt et stort forbruk av sigaretter siden han var ung, ifølge Ekstra Bladet. I en artikkel fra 2007 skrev avisa at Joachim hvert år ble tildelt 20 000 sigaretter i pakker som var designet med hans eget monogram.

Dette tilsvarer et forbruk på 54 sigaretter om dagen.

- Ikke vanskelig

Til tross for det store forbruket, opplyser prinsen at det ikke var vanskelig å slutte.

- Jeg hadde forberedt meg forut for at jeg sluttet, og det har faktisk ikke vært så vanskelig. Jeg har ikke savnet det i det hele tatt, sier han.

Flyttet

Nylig flyttet prins Joachim til Frankrike sammen med familien, der han tar landets høyest rangerte militære lederutdannelse. Oppholdet skal etter planen var fram til neste sommer.

Flyttingen har vært mye omtalt, da det nærmest har haglet med kritikk mot danskeprinsen etter at det ble kjent at han skal motta full apanasje (årslønn fra statskassa til statsoverhode, journ.anm.) i tida han er ute av landet.

Svarte på kritikken

Den omdiskuterte apanasjen ligger på 3,8 millioner danske kroner i året, tilsvarende drøye fem millioner norske kroner.

Det er tidligere blant annet blitt påpekt at det å ta med seg pengene til utlandet er i strid med grunnloven, da pengene tross alt utbetales av staten.

Som svar på kritikken, har Joachim uttalt at han er i Frankrike på vegne av Danmark, og at han ble oppfordret til det av mora si, dronning Margrethe. Kona Marie har omtalt kritikken som «helt urimelig».