KROPSSPRESS: Den siste tiden har flere kjente modeller, som blant andre Karlie Kloss, åpnet opp det vanvittige kroppspresset i modellbransjen. Foto: Shutterstock, NTB Scanpix
KROPSSPRESS: Den siste tiden har flere kjente modeller, som blant andre Karlie Kloss, åpnet opp det vanvittige kroppspresset i modellbransjen. Foto: Shutterstock, NTB Scanpix Vis mer

Karlie Kloss:

Supermodellen ble kalt tjukk og for tynn samme dag. Det reagerer motebransjen på

Karlie Kloss er en verdenskjent modell, men kommer ikke utenom kroppspress og -kritikk. Det reagerer den norske bransjen på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den amerikanske supermodellen og gründeren Karlie Kloss (24), mest kjent som undertøysmodell for Victoria's Secret og verdens ledende motehus, har det mange vil kalle for «drømmejobben».

24-åringen har prydet forsidene av nesten alle internasjonale Vogue-utgaver og vært ansikt utad for en rekke merker, som Nike, Donna Karan, Lacoste og Christian Dior. På den måten har hun fått en unik innsikt i milliardindustrien modellbransjen er.

I et intervju under Lion-festivalen i Cannes åpnet Kloss seg opp om hvordan det egentlig er å jobbe som modell.

Varierende beskjeder

Det er Page Six som først omtalte saken. 24-åringen mente at det ikke finnes en perfekt kroppsfasong, og at det stadige jaget etter å passe inn kan bli slitsom.

- Jeg ble kalt både for tjukk og for tynn på samme dag, forteller 24-åringen i intervjuet med Joanna Coles på scenen under festivalen.

Saken fortsetter under bildet:

Hun forteller ikke hvem som kom med kommentarene mot henne, men nettavisa omtaler det som motebransjen. Kloss' avsløring ble etterfulgt av noen velvalgte ord om kvinner i bransjen, og hvordan et fokus på helse har vært hennes vei til toppen.

- Jeg vil ikke blidgjøre noen andre enn meg selv, sier hun.

24-åringen har for framtida et ønske om at designerne skal ta hensyn til at kvinner kommer i forskjellige størrelser og med varierende former, og at det lages klær med det som utgangspunkt.

VERDENSKJENT: Karlie Kloss har gått for store motehus, og har for mange også vært et høydepunkt under den storslåtte undertøyvisningen til Victoria's Secret. Hun er også kjent for sitt nære vennskap med Taylor Swift. Foto: NTB scanpix
VERDENSKJENT: Karlie Kloss har gått for store motehus, og har for mange også vært et høydepunkt under den storslåtte undertøyvisningen til Victoria's Secret. Hun er også kjent for sitt nære vennskap med Taylor Swift. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det finnes ikke én type mal

Moteekspert Marianne Jemtegård (38) skjønner godt hva Kloss snakker om, og forklarer at det nødvendigvis ikke finnes én type mal som alle passer inn i.

- Når du er modell, lever du av kroppen din, ikke personligheten. Som modell er du en slags profesjonell kleshenger, sier Jemtegård til Dagbladet.

- Designerne vil ofte ha én «mennesketype» i en gitt størrelse fordi de ikke kan skreddersy klærne til hver modell under en visning. Som modell blir du dermed hyret inn som en vare etter hvor du kan passe best, sier hun.

Dermed ser designere etter like høye og tynne personer som kan passe størrelsen den nye kolleksjonen er produsert i.

- Som oftest er modellene over gjennomsnittet høye og over gjennomsnittet tynne, sier Jemtegård.

- Gikk hardt inn på meg

En av Norges kanskje mest kjente modeller, Kathrine Sørland (37), startet sin karriere som modell allerede i 15-årsalderen.

I 2002 representerte hun Norge under skjønnhetskonkurransen Miss World, hvor hun kom på fjerdeplass, og i 2004 deltok hun i Miss Universe.

I seinere tid har 37-åringen deltatt i en rekke tv-programmer, hvor hun blant annet har vært programleder for modellkonkurransen «Top Model».

Med en lang fartstid i bransjen har 37-åringen gjort seg nok med erfaringer, og det er spesielt én episode hun aldri vil glemme. Som 17-åring reiste Sørland ned til Milano i Italia for et modelloppdrag, og da hun møtte opp på jobb fikk hun beskjed om å gå ned i vekt.

- På den tida var det spesielt vanlig at modellene skulle være tynne. Nesten anorektiske, og jeg husker jeg reagerte på hvor sinnssykt tynne de andre jentene var, forteller hun og legger til at hendelsen gikk rett i hodet på henne.

- Uansett hva andre sa, så ville jeg slanke av meg de kiloene. Koste hva det koste ville. Og da var jeg allerede normalvektig, forteller hun.

Saken fortsetter under bildet.

MISS WORLD: Kathrine Sørland under Miss World-finalen i 2002. Foto: NTB Scanpix
MISS WORLD: Kathrine Sørland under Miss World-finalen i 2002. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Heier på mangfold

Sørland er overbevist om at modellbransjen er i endring, og trekker Norge inn som et godt eksempel på hvordan utviklingen har vært.

- Norge og Skandinavia går jo foran som et godt eksempel for store deler av verden, med stor variasjon av modeller i alle fasonger. Det er kjempeflott å se, sier hun og fortsetter:

- Mer mangfold, og flere modeller med vanlige størrelser og ulike kropper har vi fått se mer av de siste åra, og det er veldig bra. Modellene skal jo tross alt være representative for vanlige mennesker. Jeg heier på mangfold, sier Sørland.

Tøff bransje

Når det er sagt, påpeker Sørland at modellbransjen er tøff og at kun et fåtall slipper gjennom nåløyet.

- Akkurat som profesjonelle fotballspillere eller skihoppere har sine krav for å være blant de beste, har også modellene det. Jeg vil jo si at skihoppere for eksempel ikke er normalvektig heller. Det er kroppspress i mange ulike yrker, men siden modellbransjen representerer kropp og utseende, er det mye mer synlig, forteller 37-åringen.

Sørland forstår imidlertid frustrasjonen over det voldsomme kroppspresset unge mennesker står ovenfor i dag.

- Det hjelper jo ikke akkurat når tynne jenter får beskjed om at de er for tykke, sier hun og legger til:

- Man skal ikke glemme at mange modeller er tynne fra naturens side, og får unødvendig refs for utseende sitt. Jeg har fått mye refs opp gjennom tida, uten at jeg nødvendigvis har vært opptatt av slanking.

Fratar seg ansvar

Jonas Mangerud, daglig leder hos modellbyrået Heartbreak management synes at modellbyråene bør ta mer ansvar for modellene sine, og mener det blir feil å si at det bare er modellbransjen og designere sin feil at kroppspresset rundt modellene blir så stort.

- Som modellbyrå har du et ansvar, og for oss er etikk et stort fokus. Vi forteller aldri en 15-åring hva som er idealet for å bli en modell. Vi venter heller til modellen er ferdig utviklet, for å se om kroppen passer til idealet. På den måten mener vi at modellen kan unngå å måtte stadig strekke seg etter et gitt ideal i ung alder, sier han.

Ifølge modellbyråsjefen oppstår problemet når man stiller krav til så unge mennesker, og det er i slike tilfeller man hører om modeller som utvikler spiseforstyrrelser. Likevel kan Mangerud forstå hvorfor designere forholder seg til mindre størrelser.

- Hvis designerne hadde endret størrelsene til en 38, for eksempel, blir det enda vanskeligere å finne like modeller. For med en gang modellene blir noen størrelser større, blir kroppsformene forskjellige og klærne må tilpasses, sier han.

Må se begge sider av saken

Nylig delte også den danske modellen Ulrikke Høyer opp om en ubehagelig hendelse hvor hun fortalte at hun ble sparket fra en Louis Vuitton-visning fordi noen hadde ment hun var for stor.

Da Mangerud leste det lengre Facebook-innlegget 20-åringen delte, var han helt sikker på hva som hadde skjedd.

- Det første jeg tenkte når jeg leste den historien var at det helt sikkert kom fra den lange flyturen, og at Ulrikke hadde dratt rett på jobb.

Mangerud forteller at flere modeller har opplevd å bli hovne av lange flyturer, men at han setter ikke spesielt pris på behandlingen hun fikk.

I det lengre Facebook-innlegg skrev nemlig 20-åringen at hun blant annet fikk beskjed om å bare drikke vann de neste 24 timene før moteshowet med Louis Vuitton

Hun fortalte at hun ble fløyet til Tokyo i Japan for å få tilpasset tøyet hun skulle ha på seg på catwalken i Kyoto 14. mai.

- Jeg var spent på å dra til Japan og glad for å vite at Louis Vuitton ville ha meg med i sitt show, selv om jeg ikke var i min tynneste moteshow-form, skrev Høyer, og la til at hun før reisen jobbet veldig hardt for å nå målene ned på det «korrekte».

Sjefen for castingen var ikke fornøyd, og mente at Høyer hadde en oppblåst mage og et oppblåst ansikt, ifølge Høyer.

Mangerud forteller at flere av hans modeller har opplevd noe av det samme som Kloss og Høyer.

- Det er ikke noe gøy når slike ting skjer, og det er heller ikke så mye å få gjort. Det vi gjør er å prøve å se begge sidene av saken. Noen ganger er det modellen som har fått dårlig behandling, andre ganger er det omvendt, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer