EN AV VERDENS STØRSTE: Gigi Hadid er en av verdens største og mest eksponerte supermodeller. På Forbes' kåring over best betalte supermodeller i 2016 havnet hun på en femteplass, rett bak meritterte stjerner som Adriana Lima og Gisele Bundchen. Foto: NTB scanpix
EN AV VERDENS STØRSTE: Gigi Hadid er en av verdens største og mest eksponerte supermodeller. På Forbes' kåring over best betalte supermodeller i 2016 havnet hun på en femteplass, rett bak meritterte stjerner som Adriana Lima og Gisele Bundchen. Foto: NTB scanpixVis mer

Gigi Hadid:

Supermodellen i hardt vær etter å ha prydet forsida til arabisk motebibel

- Dette betyr alt for meg, skriver Gigi Hadid. 

(Dagbladet): Hun er bare 21 år, men er allerede ansett som en av verdens fremste supermodeller. Gigi Hadid er å se på catwalken for verdens største designere, på forsida av store motebibler og i reklamekampanjer for skjønnhetsgiganter.

Hun har i tillegg rundt 30 millioner følgere på Instagram, og blir av The Guardian døpt til «verdens første Instagram-supermodell».

Når alle skal ha en bit av kaka og man eksponeres til enhver tid, er det forstålig at man også får kritikere på nakken. Denne gangen er det en magasinforside som har fått enkelte til å rase. På forsida av den første arabiske utgaven av Vogue noen sinne finner vi Hadid, med et hårdekkende, glitrende sjal på hodet.

Får kritikk

Det er ikke til å stikke under stol at tilbakemeldingene har vært harde i sosiale medier, noe New York Daily News skriver. På Twitter har flere poengtert at det er feil av magasinet, som har kvinner i nettopp Midtøsten som målgruppe, å ha ei amerikansk jente på forsida.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKAPER BRÅK: Den første forsida av arabiske Vogue har Gigi Hadid fått æren av å pryde. Det er det imidlertid ikke alle som setter pris på. Faksimile: Vogue Arabia
SKAPER BRÅK: Den første forsida av arabiske Vogue har Gigi Hadid fått æren av å pryde. Det er det imidlertid ikke alle som setter pris på. Faksimile: Vogue Arabia Vis mer

Halima Aden ble blant annet nevnt som et annet alternativ. Hun skapte nylig oppstyr i New York, da hun gikk på catwalken med hijab ifølge Vogue.

Andre tilbakemeldinger går nettopp på at Hadid har på seg et hijab-lignende hodeplagg.

«Gigi blir hyllet for å ha på seg en hijab fordi det er «mote», mens damer som faktisk bruker det blir angrepet, utskjelt og truet», lød en av meldingene.

Enkelte i bransjen har også reagert negativt på den nå kontroversielle debututgaven av arabiske Vogue. Til Observer, gjenfortalt av The Guardian, sa Fariha Róisín, en muslimsk skribent og kulturekspert, at dette blir feil.

SUPERPAR: Zayn Malik og Gigi Hadid er et av verdens mest omtalte par for tida. Nå får Hadid kritikk for sin å være forsidepiken til arabiske Vouge. Foto: NTB scanpix
SUPERPAR: Zayn Malik og Gigi Hadid er et av verdens mest omtalte par for tida. Nå får Hadid kritikk for sin å være forsidepiken til arabiske Vouge. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg setter pris på hennes slektstre, men hun har aldri snakket om bakgrunnen sin og navigerer seg på mange måter gjennom verden som en hvit kvinne. Det er problematisk når hun vil vise seg fram som dette, sa Róisín og fortsatte:

- Jeg forstår at det å navigere seg gjennom verden er ens egen reise, men som en muslimsk, farget kvinne har jeg ikke mange muligheter til å skjule hvem jeg er, har eksperten fortalt.

PARODI: Gigi Hadid parodierer Melania Trump under American music awards. Nå får hun kritikk for å være rasistisk. Video: CNN Vis mer

Forsvarer avgjørelsen

Hadid er halvt palestiner og halvt nederlender. Hun vokste opp i USA sammen med foreldrene sine, og har tidligere uttalt at hun setter pris på kulturmiksen som utgjør hennes familie. 21-åringen har også sagt at man ikke bør diskriminere eller forskjellsbehandle på grunn av etnisitet.

Hun har selv lagt ut det omstridte magasincovret, skutt av anerkjente Inez Van Lamsweerde og Vinoodh Matadin, i sosiale medier. På Instagram kom hun med en klar beskjed til følgerene sine.

«(...) som et motesamfunn er det fint at vi kan feire og dele forskjellige kulturer med verden. I og med at jeg er halvt fra Palestina, betyr det alt for meg å kunne være på den første forsida av Vogue Arabia, og jeg håper at magasinet vil vise en annen side av industriens ønske om aksept (...)», skriver hun blant annet.

Innlegget hennes har fått over en million likerklikk. Hadid får også støtte fra flere hold etter at kontroversen rundt forsida har versert. Designer Tommy Hilfiger sa til TMZ at han synes «dette kan bryte barrièrer og styrke forholdet mellom Midtøsten og USA. Her er Gigi dirigenten».

REDAKTØR OG PRINSESSE: Deena Aljuhani Abdulaziz er arabiske Vouges første redaktør. Hun er gift med prins Sultan bin Fahad bin Nasser bin Abdulaziz, og skal nå jobbe med å lansere det anerkjente motemagasinets nye utgaver. Foto: Shutterstock, NTB scanpix
REDAKTØR OG PRINSESSE: Deena Aljuhani Abdulaziz er arabiske Vouges første redaktør. Hun er gift med prins Sultan bin Fahad bin Nasser bin Abdulaziz, og skal nå jobbe med å lansere det anerkjente motemagasinets nye utgaver. Foto: Shutterstock, NTB scanpix Vis mer

Teen Vogues første afroamerikanske redaktør, Elaine Welteroth, har også tatt Hadid i forsvar. De har publisert en artikkel med tittelen «Viktigheten av Gigi Hadids Vogue-cover i Donald Trumps USA», der modellen hylles.

Arabiske Vogues første redaktør, den inngifte prinsessa Deena Aljuhani Abdulaziz, forsvarer også magasinforsiden.

- Det finnes ikke noe bedre ansikt enn Gigis til å kjøre i gang Vogue Arabia med. Hun er en modell som definerer morgendagens dynamiske generasjon, har hun uttalt ifølge The Guardian.