Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Supermodellen kastet klærne på T-banen

Tok et oppgjør med kropp og selvbilde i bare undertøyet, men det var talen som vekket oppmerksomhet.

KASTET KLÆRNE: Supermodell Iskra Lawrence valgte å kaste klærne på en T-bane i New York for å snakke om kroppspress i samfunnet. Det hele var en del av flere prosjekter utført av et feministisk kunstnerkollektiv. Video: HQHB / MEUDONT.SE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg pleide å hate det jeg så i speilet, fordi samfunnet fortalte meg at jeg ikke var god nok, sier supermodell Iskra Lawrence åpenhjertig foran fremmede mennesker på undergrunnen i New York.

Å kaste klærne i offentligheten er én måte å vekke oppmerksomhet på, men det var budskapet til kropps-positivisten som vekket mest oppmerksomhet.

Videoen av den britiske supermodellen Iskra Lawrence som står i bare undertøyet og taler om kropp og selvbilde på en undergrunn i New York, har gått som ild i tørt gress på internett den siste uka.

- Jeg vil gjøre meg selv sårbar i dag, så dere kan se den reisen jeg har hatt med min egen kropp, og forstå hva jeg føler om meg selv i dag. Så nå skal jeg vise meg fram til dere, sier Lawrence før hun kaster klærne. Hele seansen og talen fra Lawrence kan sees i videoen øverst i saken.

Reaksjon på Donald Trump

Ideen bak stuntet oppstod dagen etter at valgresultatet i USA hadde blitt kjent, Donald Trump skulle bli USAs 45. president. En gjeng med jenter som sammen produserer og publiserer korte historier og filmer. De forteller at de følte på en sorg.

- Vi våknet opp, satt i pyjamasene våre og gråt. Men vi visste at vi kunne bruke talentet og kraften vår til å slippe ut følelsene våre og gjøre noe større, sier Natasha Garoosi som grunnla siden HighQualityHumanBeings.

Slik oppstod den første videoen, nå har de utvidet prosjektet, og da supermodellen Lawrence ble kjent med videoene jentene lagde, ønsket hun å være en del av det.

- Iskra var super-støttende, hun er også en som passer til prosjektene våre ettersom hun tror på det å utnytte nye plattformer til å dele positive budskap, sier Garoosi til Dagbladet.

Lei av å snakke om størrelser

Redaktør i Vixen blog awards, Ida Elise Einarsdottir, skrev tidligere i år en kronikk i Dagbladet om fokuset på å definere kropper og størrelser i dagens samfunn. Kronikken avsluttet hun med å skrive:

‹‹Kan vi ikke vær så snill slutte å snakke om størrelse, og være enige om at den eneste gangen vi gjør det er for å si at kvinner kommer i alle størrelser.››

Etter å ha sett videoen av Lawrence påpeker hun endringen i industrien og behovet vårt.

- Det virker som om hele moteindustrien står overfor et paradigmeskifte. Folk er lei av det perfekte. Det er derfor videoer som dette får mye oppmerksomhet, fordi kroppspositivitet er en så sterk trend. Det innebærer også at man ønsker å se forskjellige hudfarger, aldre, legning og kjønn, i tillegg til størrelser. Det er på mange måter en reaksjon på det klassiske skjønnhetsidealet som nå er i endring, sier Einarsdottir Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!