Gigi Hadid:

Supermodellen måtte beklage magasinforside: - Utenfor min kontroll

Gigi Hadid legger seg flat.

BEKLAGET: Supermodell Gigi Hadid har stilt opp på forsida av Vogue en rekke gangen. Hennes seineste modelloppdrag for dem gikk ikke helt som hun ønsket. Foto: NTB scanpix
BEKLAGET: Supermodell Gigi Hadid har stilt opp på forsida av Vogue en rekke gangen. Hennes seineste modelloppdrag for dem gikk ikke helt som hun ønsket. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Da den italienske utgaven av magasinet Vogue viste fram sin nyeste forside på Instagram, ble ikke alle like imponert.

Det er supermodell Gigi Hadid (23) og modellen Justin Martin som er avbildet på forsida, skutt av den amerikanske fotografen Steven Klein.

På bildet er Hadid ikledd et fargerikt antrekk fra Dolce & Gabbana, store øredobber og en krone.

I bildets kommentarfelt renner det imidlertid inn kommentarer av fans som påpeker at Hadids hudfarge er mørkere enn vanlig. Flere påpeker det de mener er kulturell appropriasjon av afroamerikanere, såkalt «blackface», skriver InStyle.

«Dersom de ønsket å ha en mørkere kvinne eller noen med en annen etnisitet på forsiden, burde de ha gjort det framfor å gjøre henne mørkere», blir blant annet ytret i kommentarfeltet.

Beklaget seg

I skrivende stund har over 1300 personer lagt igjen en kommentar på bildet, der de aller fleste er kritiske. Dette har ikke gått upåaktet hen hos supermodellen.

I stedet for å publisere bilde av selve Vogue-forsida, har 23-åringen lagt ved et paparazzi-bilde av seg selv som er tatt samme dagen som photoshooten fant sted.

På Instagrams historiefunksjon skriver hun følgende:

«Dette er et bilde av meg på vei hjem fra photoshooten med italienske Vogue den 3. april. Du kan se hvor mye selvbruning jeg hadde på meg den dagen. Vær så snill, forstå at min kontroll over en photoshoot er ikke-eksisterende. For det andre, når jeg forlater settet og noe blir endret på bildet i ettertid, er det helt fullstendig utenfor min kontroll», skriver hun.

PARODI: Gigi Hadid parodierer Melania Trump under American music awards. Nå får hun kritikk for å være rasistisk. Video: CNN Vis mer

Hun utdyper at fotografen for bildet, Steven Klein, ofte benytter seg at denne stilen i bildene sine. Hun rettferdiggjør det ikke av den grunn.

«Jeg tror det var meningen å vise meg på en ny og kreativ måte, MEN selv om jeg forstår hvilke intensjoner italienske Vogue hadde, ble det ikke utført på riktig måte, og bekymringene som er blitt dratt opp er riktige. Jeg ønsker å ta opp dette for alle som ble fornærmet over redigeringen av bildet. Jeg håper dere forstår at ting hadde vært annerledes dersom jeg hadde hatt kontroll over det», skriver Hadid.

Til slutt beklager hun overfor alle som har følt fornærmelse eller skuffelse.

«Dette er reelle problemer i motebransjen - det er vårt ansvar å anerkjenne disse problemene og kommunisere gjennom dem for å jobbe mot en mer mangfoldig industri», meddeler hun.

- Beklager oppriktig

I en uttalelse til TeenVogue har en talsperson for mediehuset Condé Nast International gitt en begrunnelse for bildevalget.

«Gjennom historien har Vogue respektert og oppmuntret de kreative synspunktene til fotografene. I vår nyeste utgave knipset av Steven Klein, var visjonen vår et strandtøy-tema der modellene hadde en solbrun effekt. Vi forstår at resultatet har ført til en debatt med leserne våre, og vi beklager oppriktig om vi har fornærmet noen», heter det i uttalelsen.

Dette er ikke første gang Gigi Hadid har fått krass kritikk etter å ha stilt opp på forsiden av italienske Vogue. Etter at hun i 2015 hadde blitt fotografert av motelegenden Steven Meisel, med en afroparykk og tydelig mørkere hudfarge, fikk hun høre det, ifølge People.

Det samme skjedde da hun i fjor prydet forsiden av den aller første utgaven av arabiske Vogue. Modellen var avbildet med et hårdekkende, glitrende sjal på hodet. Dette var ikke særlig populært.

Ifølge New York Daily News var tilbakemeldingene i sosiale medier harde.

- Vise en annen side

På Twitter poengtert flere at det var feil av magasinet, som har kvinner i Midtøsten som målgruppe, å ha ei amerikansk jente på forsida.

«Gigi blir hyllet for å ha på seg en hijab fordi det er «mote», mens damer som faktisk bruker det blir angrepet, utskjelt og truet», sto det i en av meldingene.

Hadid er halvt palestiner og halvt nederlender. Hun vokste opp i USA sammen med foreldrene sine, og har tidligere uttalt at hun setter pris på kulturmiksen. 23-åringen har også sagt at man ikke bør diskriminere eller forskjellsbehandle på grunn av etnisitet.

Den gang la hun selv ut det omstridte magasincoveret, fotografert av anerkjente Inez Van Lamsweerde og Vinoodh Matadin, i sosiale medier. På Instagram kom hun med følgende beskjed:

«(...) som et motesamfunn er det fint at vi kan feire og dele forskjellige kulturer med verden. I og med at jeg er halvt fra Palestina, betyr det alt for meg å kunne være på den første forsida av Vogue Arabia, og jeg håper at magasinet vil vise en annen side av industriens ønske om aksept (...)», skrev hun blant annet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer