Kate Upton raste mot fotballspillerne:

Supermodellen mente rasismeprotest var en «skam» - nå raser kritikerne

NFL-spillerne ville markere sin avsky mot rasisme. Det var ikke supermodell Kate Upton med på. 

GIKK HARDT UT: Supermodell Kate Upton mente det var feil av Miami Dolphin-spillerne å knele under nasjonalsangen, da de spilte kamp søndag 11. september. Nå får hun harde tilbakemeldinger på meningen sin. Foto: NTB scanpix
GIKK HARDT UT: Supermodell Kate Upton mente det var feil av Miami Dolphin-spillerne å knele under nasjonalsangen, da de spilte kamp søndag 11. september. Nå får hun harde tilbakemeldinger på meningen sin. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tradisjonen tro spilles den amerikanske nasjonalsangen «The Star-Spangled Banner» før fotballkamper i USA.

Spillerne holder seg gjerne på brystet og synger sammen med de oppmøtte publikummerne. Det som er heller uvanlig, er å synge sangen mens man kneler. Det mente i hvert fall supermodellen Kate Upton (24).

Hun reagerte voldsomt på at flere av spillerne på Miami Dolphins sto på kne under en kamp den 11. september i år. Datoen markerte 15 år siden terrorangrepet som rystet USA.

- Dette er helt uakseptabelt. Dere bør være stolte av å være amerikanere. Spesielt på 11. september, når vi liksom skal støtte hverandre, skriver hun på Twitter.

Politisk protest

For å forstå utspillet, er vi nødt til å gå noen uker tilbake i tid. Da valgte quarterbacken til San Franciscos 49ers, Colin Kaepernick, å knele mens nasjonalsangen ble spilt.

Han uttalte da at det var en protest mot rasisme i det amerikanske samfunnet, og la spesielt vekt på urettferdig behandling fra politiets side.

Knelinga skapte kontrovers i USA, og han fikk en rekke negative kommentarer. Donald Trump ba han finne seg et annet land å bo i, dersom han ikke var fornøyd med det han allerede bodde i.

Tiden spoles fram igjen, og Kate Upton er ikke fornøyd med den politiske handlingen under fotballkampen som ble arrangert søndag.

- Protester gjerne når enn du vil, men under de 120 sekundene skal du støtte dem som har beskyttet friheten vår, forteller hun på Twitter.

Upton har også lagt ut et langt innlegg på Instagram, der hun forteller mye av det samme.

- Å knele mens nasjonalsangen spilles er en skam, og det vanærer alle dem som har vært eller skal inn å beskytte landet vårt, skriver hun der.

Får kritikk

Ifølge The Independent har flere nå gått kraftig ut mot Uptons utsagn.

«Kate, om du ser dette som å være uamerikansk har du ikke forstått dette landet», skriver en bruker.

«De kneler fordi de ER amerikanere. De er svarte amerikanere som må møte rasisme i hveradagen hver dag. Rasisme sover ikke. Politivold stopper heller ikke, bare fordi det er 11. september», skriver en annen.

Nic Harris, som også spiller amerikansk fotball i NFL, skriver at Upton må ha misforstått.

«Om du tror de ikke er stolte, har poenget gått deg hus forbi!», skriver han.

Upton holdt likevel på sine argumenter. På tross av flere brutale politidrap de siste årene, mener hun at Barack Obamas tid som president er bevis nok på at alle får de samme mulighetene i USA, uavhengig av rase.

- Vi lever i et veldig spesielt sted i verden og dere bør være takknemlig for det, avslutter Upton Instagram-innlegget sitt med.

Stor karriere

På tross av upopulære meldinger i sosiale medier, har Upton utvilsomt en stor påvirkningskraft. Hun har prydet forsidene til noen av verdens største magasiner, deriblant Vogue og Sports Illustrated.

Da Upton var 19 år gammel, sikret hun seg et oppdrag med stjernefotografen Terry Richardson. Mange mener oppdraget gjorde henne kjent.

Under fotoseansen ble det laget en film, der modellen framfører en dans hun selv omtalte som «Cat Daddy».

Videoen var ifølge henne selv bare ment som humor, så minen ble alt annet enn positiv da den plutselig lå på Youtube. I et intervju i fjor fortalte hun at hun sa klart i fra til fotografen da hun oppdaget at filmen lå på nett - og hadde millioner av visninger.

- Jeg gikk løs på ham. Jeg sa: Det var respektløst. Du kunne ha fortalt det til meg, sa Upton til Vogue.

Videoen ble seinere fjernet fra YouTube, fordi den brøt med det Google-eide selskapets regler rundt nakenhet. Den ble gjort tilgjengelig igjen da YouTube innså at de hadde gjort en feil.

Selv om Upton først lot sinnet sitt gå ut over Richardson, innså hun at hun ikke kunne bære nag over situasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer