Gigi Hadid:

Supermodellen til angrep: - Du er en jævla idiot

Gigi Hadid tok muslimske jenter i forsvar.

RASER: På Twitter går Gigi Hadid hardt ut mot en høyrevridd journalist som kritiserer kvinner med hijab. Hadid hylles nå for handlingen. Foto: NTB scanpix
RASER: På Twitter går Gigi Hadid hardt ut mot en høyrevridd journalist som kritiserer kvinner med hijab. Hadid hylles nå for handlingen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Debatten rundt religiøse hodeplagg har ikke bare preget Norge de siste åra, men også resten av verden. Samtidig har også diskusjoner rundt høyreekstremisme og nynazisme vært svært tilstedeværende.

I USA har debatten vært like eksisterende, sett i lys av Donald Trumps presidentskap og terrorangrepene i både Charlottesville og i New York i går.

Tirsdag ble åtte drept og minst elleve skadd da en bil meide ned syklister og fotgjengere ved Manhattan, et angrep som fikk fram reaksjoner hos flere i sosiale medier. Flere kjendiser har fordømt angrepet, men enkelte tar det ett hakk lenger.

Da et bilde av to muslimske jenter med hijab ble latterliggjort på Twitter, tok supermodell Gigi Hadid affære. Hun hadde en enkel beskjed til personen som hadde skrevet innlegget.

HALV PALESTINSKE: Anwar, Gigi og Bella Hadid er en av verdens mest populære modelltrioer. De er halvt palestinske og halvt nederlandske, og har flere ganger vært åpne om at de er stolte av kulturarven sin. Foto: NTB scanpix
HALV PALESTINSKE: Anwar, Gigi og Bella Hadid er en av verdens mest populære modelltrioer. De er halvt palestinske og halvt nederlandske, og har flere ganger vært åpne om at de er stolte av kulturarven sin. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jævla idiot

Flere amerikanske medier har bemerket seg Twitter-korrespondansen mellom Hadid og en bruker som kaller seg Laura Loomer. Ifølge People er hun er høyreorientert politisk aktivist og journalist.

I kjølvannet av gårsdagens terroraksjon, som trolig ble utført av Sayfullo Saipov, la brukeren ut et hatsk melding på mikrobloggtjenesten.

«Muslimer er ute sammen i dag på stedet IS angrep. De dytter det i trynet til alle. De går formålsløst rundt i hijaber», skrev brukeren - som har fått meldingen sin delt videre over 600 ganger.

I en annen melding stilte hun spørsmål ved hvordan de turte å gå rundt med religiøse hodeplagg i området, og hevdet at de muslimske jentene elsket hendelsen.

Det fikk flere til å se rødt. Supermodell Gigi Hadid, som er en av verdens mest ettertraktede og best betalte modeller, var blant disse. Tilsvaret hun kom med er delt videre over 11 000 ganger og er likt av nesten 40 000.

«Laura, jeg hater å gi deg oppmerksomhet, men jeg må si det til deg: Du er en jævla idiot», tordnet det fra modellstjerna.

Flere hyller meldingen hennes, mens andre kommer med tilbakemeldinger rettet mot Loomer med samme ordlyd som Hadids melding.

«Så nå holder vi folk av alle religioner ansvarlig for handlinger begått av noen som hevder å ha samme tro som dem?», skriver brukeren @primediscussion blant annet.

Hadid er halvt palestiner og halvt nederlender. Hun vokste opp i USA sammen med foreldrene sine, og har tidligere uttalt at hun setter pris på kulturmiksen som utgjør hennes familie. 21-åringen har også sagt at man ikke bør diskriminere eller forskjellsbehandle på grunn av etnisitet.

Forsvarte avgjørelsen
Tidligere i år fikk hun massiv kritikk da hun stilte opp på forsida av Vogue Arabia, fordi flere stilte spørsmål ved hvorfor ikke en arabisk kvinne kunne ta denne rollen.

Hun la selv ut det omstridte magasincoveret, skutt av anerkjente Inez Van Lamsweerde og Vinoodh Matadin, i sosiale medier. På Instagram kom hun med en klar beskjed til følgerne sine.

SKAPTE BRÅK: Den første forsida av arabiske Vogue har Gigi Hadid fått æren av å pryde. Det er det imidlertid ikke alle som setter pris på. Faksimile: Vogue Arabia
SKAPTE BRÅK: Den første forsida av arabiske Vogue har Gigi Hadid fått æren av å pryde. Det er det imidlertid ikke alle som setter pris på. Faksimile: Vogue Arabia Vis mer

«(...) som et motesamfunn er det fint at vi kan feire og dele forskjellige kulturer med verden. I og med at jeg er halvt fra Palestina, betyr det alt for meg å kunne være på den første forsida av Vogue Arabia, og jeg håper at magasinet vil vise en annen side av industriens ønske om aksept (...)», skriver hun blant annet.

Innlegget hennes har fått over en million likerklikk. Hadid fikk også støtte fra flere hold etter at kontroversen rundt forsida har versert. Designer Tommy Hilfiger sa til TMZ at han synes «dette kan bryte barrierer og styrke forholdet mellom Midtøsten og USA. Her er Gigi dirigenten».

Teen Vogues første afroamerikanske redaktør, Elaine Welteroth, tok også Hadid i forsvar. De publiserte en artikkel med tittelen «Viktigheten av Gigi Hadids Vogue-cover i Donald Trumps USA», der modellen ble hyllet.

PARODI: Gigi Hadid parodierer Melania Trump under American music awards. Nå får hun kritikk for å være rasistisk. Video: CNN Vis mer

Arabiske Vogues første redaktør, den inngifte prinsessa Deena Aljuhani Abdulaziz, forsvarte også magasinforsiden.

- Det finnes ikke noe bedre ansikt enn Gigis til å kjøre i gang Vogue Arabia med. Hun er en modell som definerer morgendagens dynamiske generasjon, har hun uttalt ifølge The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer