KAN RAMMES: Flere supermodeller, deriblant Bella Hadid (t.v) og Kendall Jenner, ble aktivt brukt i promoteringen av Fyre Festival i 2016 og 2017. Nå kan det hende at de må oppgi hvor mye de fikk betalt. Foto: NTB scanpix
KAN RAMMES: Flere supermodeller, deriblant Bella Hadid (t.v) og Kendall Jenner, ble aktivt brukt i promoteringen av Fyre Festival i 2016 og 2017. Nå kan det hende at de må oppgi hvor mye de fikk betalt. Foto: NTB scanpixVis mer

Fyre Festival:

Supermodeller risikerer pengeklemme etter skandalefestivalen

Kan gi unikt innblikk i influensernes lønnsslipper.

Mye har vært skrevet om skandaløse Fyre Festival - luksusfestivalen som ble forsøkt arrangert i 2017. Billetter ble solgt, artister ble booket og arrangementet ble heftig promotert i sosiale medier før den skulle gå av stabelen.

Problemet var bare at den tropiske drømmen på Bahamas publikum ble forespeilet viste seg å likne mer på en flyktningleir eller noe fra «Hunger Games». Det er først og fremst to ferske dokumentarer som sørger for at festivalen er blitt en snakkis igjen.

Både Netflix og Hulu slapp nylig respektive dokumentarer om festivalen, som mange har rukket å se de siste ukene. Blesten har også lagt press på det juridiske som har foregått i kjølvannet av fiaskoen.

The Guardian skriver nå at dette i verste fall kan få konsekvenser for flere av verdens største supermodeller, som for noen år siden ble betalt store summer for å promotere Fyre.

Må oppgi betaling

Arrangørene Ja Rule og Billy McFarland fløy ned en rekke verdenskjente influensere til øya, der det ble filmet en reklamefilm, tatt bilder og festet flere dager til ende.

Når du samler Emily Ratajkowski, Hailey Bieber, Chanel Iman og Bella Hadid i en video, er det klart at man får oppmerksomhet. I tillegg ryktes det at supermodell og realitystjerne Kendall Jenner ble betalt 250 000 dollar, omtrent 2,1 millioner kroner, for å legge ut et par promoterende innlegg på Instagram, ifølge Vanity Fair.

PARADIS: Slik ser promoen for «Fyre Festival» ut. Et paradis som inviterer til luksus, modeller og dyr moro. Realiteten ble noe annet. Video: Fyre Festival via YouTube Vis mer

Disse pengene skal nå spores opp og potensielt tilbakebetales til investorer. Mandag sendte en konkursdommer i New York ut en subpoena, eller en stevning til en domstol, på vegne av festivalens konkursbo. Stevningen etterspør informasjon om moderselskapet Fyra Medias finansielle avtaler med tredjeparter - derav supermodellene og influenserne.

Store norske leksikon betegner det juridiske begrepet slik: «I engelsk og amerikansk rett betegner subpoena en skriftlig innkallelse av en person til en domstol i en rettssak som gjelder ham eller hvor han skal vitne eller framlegge dokumenter».

Denne stevningen inneholder trolig navnet til Kendall Jenner, som var en av få som ikke var til stede da reklamefilmen ble spilt inn. Hun valgte heller, som nevnt, å legge ut et par innlegg på Instagram - som hun skal ha fått svært godt betalt for.

Modellagenturer som IMG Models og DNA Model Management skal også stå oppført i stevningen. Disse selskapene representerer brorparten av de totalt 25 modellene som ble brukt i promoteringen av festivalen.

Kan bli vanskelig

Det kan imidlertid bli vanskelig å få stjernene til å betale pengene tilbake. Selv om det i USA de seinere åra, i likhet med i Norge, har blitt mer fokus på at kjendiser må merke annonser i sosiale medier, står de ikke ansvarlige for produktet de reklamerer for. Det betyr at de skamløst kan legge ut betalte innlegg, men de trenger ikke ta konsekvensene dersom det skulle vise seg at produktet er dårlig.

Dommer Geoffrey Berman har anslått at investorer mistet omtrent 26 millioner dollar, eller 220 millioner kroner, på Fyre-svindelen. Det er derfor stevningen nå er sendt ut, som et forsøk på å finne ut hvem som ble betalt hva.

Modellene som IMG representerer skal blant annet ha fått utbetalt 1,2 millioner dollar, eller rundt ti millioner kroner, sammenlagt.

Dersom de blir nødt til å offentliggjøre summene, vil offentligheten få et unikt innblikk i hvor mye enkelte stjerner faktisk tar betalt for å promotere produkter eller arrangementer. I første omgang skal de kalles inn til avhør, slik at de kan «få en full forståelse av grunnene til disse overføringene».

De fleste supermodellene som ble brukt i promoteringen har valgt å være tause om skandalen. Mens Kendall Jenner og andre simpelthen bare slettet sine innlegg, har derimot Bella Hadid gått hardt ut. På Twitter har hun tidligere skrevet:

«Selv om dette ikke var mitt prosjekt i det hele tatt, samtidig som jeg heller ikke er blitt informert om prosessen, vet jeg at de virkelig prøvde og at de ville at vi skulle kose oss der. Jeg trodde at dette ville bli en fantastisk opplevelse (...), men visste ikke at det ville bli en katastrofe», skrev hun i 2017.

Bak lås og slå

Kort sagt kan det sies å ha vært en katastrofe uten like. Ringvirkningene ble enorme, og mediene var nådeløse i sin dekning av saken. Søksmålene lot heller ikke vente på seg. Arrangørene og moderselskapet ble saksøkt av flere, og den fornærmede parten krevde blant annet en erstatning på 100 millioner dollar for bedrageri, brudd på kontrakten og feilaktig framstilling av festivalen.

Sommeren 2017 ble arrangør Billy McFarland arrestert, siktet for bedrageri. Han var imidlertid raskt ute på gata igjen, etter å ha betalt kausjon. I høst falt imidlertid dommen mot «seriebedrageren» - som dommeren døpte ham.

DØMT: Billy McFarland, her på vei ut av retten i 2017, ble siktet for bedrageri og varetektsfengslet. Han betalte imidlertid kausjon, og var en fri mann igjen. I perioden fram mot rettssaken høsten 2018 svindlet han nye mennesker. Hans tidligere advokat Sabrina Shroff går bak ham her. Foto: NTB scanpix
DØMT: Billy McFarland, her på vei ut av retten i 2017, ble siktet for bedrageri og varetektsfengslet. Han betalte imidlertid kausjon, og var en fri mann igjen. I perioden fram mot rettssaken høsten 2018 svindlet han nye mennesker. Hans tidligere advokat Sabrina Shroff går bak ham her. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han ble «bare» dømt til seks år i fengsel. Hans advokat forsøkte å argumentere med at hans klient var psykisk syk, og led av vrangforestillinger om at han var mer talentfull enn han egentlig var, ifølge AP.

Han kunne ha risikert 15 år bak lås og slå. For etter at Billy McFarland ble siktet og slapp ut av fengsel sommeren 2017, gikk han i gang med en ny svindel

McFarland lurte en billettleverandør til å forhåndskjøpe billetter til framtidige festivaler for 16 millioner kroner. Han forsøkte blant annet, gjennom en forretningspartner, å selge unna billetter til Grammy-utdelingen og Met-gallaen. Dette er arrangementer for spesielt inviterte, og billetter kan derfor ikke kjøpes.

Han erkjente svindelen, sa i retten i høst at han hadde grovt undervurdert ressursene som krevdes for å arrangere luksusfestivalen, og forsøkte å prate seg bort fra mye av alvoret.