Fan Bingbing:

Superstjerna forsvant. Nå viser hun seg for første gang på et år

Kinesiske Fan Bingbing var superstjerne før hun forsvant. Nå poserer hun atter en gang på den røde løperen.

SVUNNEN STJERNE: Kinesiske Fan Bingbing har i en årrekke vært en av de best betalte skuespillerne i verden. I fjor forsvant hun brått og uventet, trolig på grunn av skattesnusk. Denne uka gjorde hun comeback. Dette bildet er tatt i en tidligere anledning. Foto: NTB scanpix
SVUNNEN STJERNE: Kinesiske Fan Bingbing har i en årrekke vært en av de best betalte skuespillerne i verden. I fjor forsvant hun brått og uventet, trolig på grunn av skattesnusk. Denne uka gjorde hun comeback. Dette bildet er tatt i en tidligere anledning. Foto: NTB scanpixVis mer

Fan Bingbing (37) er en av Kinas best betalte skuespillere, og har gjennom åra vært å se i en rekke filmer - både i inn- og utland. Internasjonalt er hun kanskje best kjent for sin rolle i «X-Men: Days of Future Past», samtidig som hun også har vært flere store kosmetikkjeders ansikt utad internasjonalt.

Med berømmelsen kommer selvsagt flere store oppdrag som filmpremierer, promoarrangementer og motevisninger. Bingbing var så mye på røde løpere at hun nærmest kunne kalles en teppesliter.

ELEGANSE: Fan Bingbing har vært på mang en rød løper opp gjennom karrieren. Her er hun fotografert i Cannes i mai i fjor, like før hun forsvant. Foto: NTB scanpix
ELEGANSE: Fan Bingbing har vært på mang en rød løper opp gjennom karrieren. Her er hun fotografert i Cannes i mai i fjor, like før hun forsvant. Foto: NTB scanpix Vis mer

Alt forandret seg derimot i fjor, da stjerna brått forsvant fra rampelyset og sosiale medier. Flere medier meldte den gang at hun ble etterforsket av skattemyndighetene, og at hun hadde fått husarrest. Stjerna skylder angivelig rundt en milliard kroner i skatt.

I oktober kom første livstegn fra stjerna, men hun har ikke vist seg fram før nå. Det skriver CNN.

Comeback

På mandag viste hun seg nemlig på rød løper for første gang på over et år. Det var i forbindelse med en galla arrangert av videonettsiden Iqiyi i Beijing at stjerna uventet dukket opp, ikledd en sort buksedress, rosa jakke og ei veske fra Louis Vuitton. Ifølge Supchina kom hun seint og nektet å prate med pressen.

Inne på arrangementet skal hun derimot ha spilt spill med høyprofilerte mennesker i bransjen, samtidig som hun også skal ha holdt en liten tale.

Hun har lagt ut bildene på sin egen Instagram-konto, der hun følges av over tre millioner brukere. Bildene har hun derimot ikke, ifølge CNN, lagt ut på kinesiske Weibo - som er det største sosiale mediet i Kina.

Kanalen spekulerer på at det kan ha noe å gjøre med at kinesiske fans er mer kritiske til skatteskandalen Bingbing har havnet i, enn den internasjonale fansen. For å gardere seg mot kritikk, er bildene altså trolig derfor bare lagt ut på Instagram.

ANGIVELIG SVINDLER: Denne videoen skal vise den kinesiske skuespilleren Fan Bingbing etter å ha vært sporløst forsvunnet i hele tre måneder. Bingbing er anklaget for å ha svindlet kinesiske myndigheter for over hundre millioner amerikanske dollar. Video: CNN Vis mer

Det har derimot ikke stoppet de negative kommentarene. The Guardian skriver at brukere på Weibo har kommentert bildene av henne, som andre brukere har lagt ut. Kommentarer som «hvordan våger hun å komme tilbake?» og «skal vi bare late som at ingenting har hendt?» var den gjennomgående ordlyden der.

La seg flat

Selv om det er delte meninger om stjerna, har hun forsøkt å gjøre det godt igjen etter skandalen. I oktober i fjor ga hun lyd fra seg for første gang siden juni samme år.

Da hadde hun vært som sunket i jorda i over et halvt år. På Weibo kom hun med følgende beklagelse, både overfor myndighetene og fansen:

- Jeg har ikke fortjent samfunnets tillit, og jeg har sviktet fansen som elsker meg (...) Uten Kinas kommunistparti, statens gode politikk og kjærligheten fra folket, hadde det ikke vært noe Fan Bingbing, skrev 37-åringen på sin offisielle Weibo-side.

Hun la til at hun vil gjøre sitt beste for å skaffe til veie pengene og tilbakebetale skatter og bøter.

SUPERSTJERNE: Fan Bingbing er på mange måter Kinas Angelina Jolie. Her er hun i Cannes i 2017 sammen med internasjonale storheter som Jessica Chastain, Pedro Almodovar, Will Smith og Maren Ade. Foto: NTB scanpix
SUPERSTJERNE: Fan Bingbing er på mange måter Kinas Angelina Jolie. Her er hun i Cannes i 2017 sammen med internasjonale storheter som Jessica Chastain, Pedro Almodovar, Will Smith og Maren Ade. Foto: NTB scanpix Vis mer

Skatteunndragelse

I 2011 ble en av Kinas mest kjente kunstnere, Ai Weiwei, holdt i arrest i tre måneder, uten at offentligheten visste noe om hvor han befant seg. Han ble sluppet fri etter at han signerte en innrømmelse, som myndighetene hevdet var relatert til skatteunndragelse.

Bingbings problemer skal ha startet da kopier av en filmkontrakt hun hadde signert ble lekket på sosiale medier i mai.

Hun skal ha hatt to ulike kontrakter, en hvor hun ble tilbudt 10 millioner kinesiske yuan, og en annen privat kontrakt, hvor hun ble tilbudt 50 millioner kinesiske yuan, ifølge den kinesiske avisa Global Times.

Denne praksisen omtales som «yin-yang-kontrakter», og er en form for skatteunndragelse hvor den første, mindre kontrakten rapporteres til myndighetene, og den andre behandles som skattefri inntekt.

Jonathan Landreth, tidligere Asia-redaktør for Hollywood Reporter, har fulgt Kinas underholdningsbransje tett. Han sa til CNN i fjor at det kinesiske kommunistpartiet ønsker å bruke profilerte kjendiser til å selge den «kinesiske drømmen», men ønsker ikke å promotere det store inntektsgapet.

- Kanskje dette gjøres for å skremme folk til å begynne å betale skatt. Om noen blir tatt, tror jeg det vil få ringvirkninger for hvordan filmproduksjonen går framover de kommende åra, sier Landreth.

Det er ikke kjent hvorvidt Bingbing har betalt tilbake pengene hun skylder.