Gwyneth Paltrow:

Superstjerna refses for kontroversielt sextips - støttes av norsk ekspert

Mener du vil få bedre sexlyst og styrke orgasmen ved å plassere «jade eggs» i vaginaen.

<p>HARD KRITIKK: Gwyneth Paltrow tipser kvinner om å bruke eggformet gjenstand i vaginaen. Dette er ikke alle like positive til. Foto: NTB Scanpix</p>

HARD KRITIKK: Gwyneth Paltrow tipser kvinner om å bruke eggformet gjenstand i vaginaen. Dette er ikke alle like positive til. Foto: NTB Scanpix

Vis mer

(Dagbladet): De siste åra har skuespiller Gwyneth Paltrow (44) vært en forkjemper når det gjelder en naturlig livsstil, noe hun har frontet via livsstilsmagasinet Goop, som hun er kurator for.

Der deler hun nemlig en rekke tips, råd og oppskrifter, som blant annet har møtt en del kritikk og motstand. Foruten å ha tipset influensasyke til å sitte mye i badstu, har skuespilleren også rådet kvinner til å dampe vaginaen sin.

Til tross for at hun flere ganger har måtte tåle hard kritikk for sine kontroversielle tips, er Paltrow tydeligvis hard å knekke.

Nå har nettstedet nemlig delt et nytt tips, som nok en gang har møtt motbør.

Det seineste rådet sier at kvinner bør plassere såkalte «jade eggs» - altså en eggformet gjenstad - i vaginaen.

SKILT: I 2014 ble skuespilleren skilt fra Coldplay-vokalist Chris Martin (39) etter ti år som ektepar. Foto: NTB Scanpix
SKILT: I 2014 ble skuespilleren skilt fra Coldplay-vokalist Chris Martin (39) etter ti år som ektepar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge artikkelen skal eggene være en kinesisk metode for å gi økt sexlyst, gi balansert menssyklus, øke blærekontrollen og styrke orgasmen.

I artikkelen skriver den kjente skuespilleren at hun oppdaget disse eggene i yoga-samfunnet hun tilhører, da hun begynte å utforske «kaninhullet», som hun kaller det.

Hun skriver at det ikke var så mye informasjon om det da, som det er nå, og at hun syntes det er trist at de fleste bruker vaginaen, eller «yoni» som hun kaller det, til en «søppelbøtte med lagring av gammel negativ energi».

«Ordet for våre liv, «yoni», oversettes som et «hellig sted», og det er i det «hellige stedet» mange kvinner får tilgang til sin intuisjon, makt og visdom. Det er denne indre «helligdommen» vi kan få tilgang til når den ikke er i bruk til å skape liv», står det.

Etter at artikkelen ble publisert, er det flere som har delt kritiske meninger rundt det kontroversielle rådet.

Falske nyheter

I et åpent brev til Paltrow skriver «Dr. Manny», Manny Alvarez (60), i Fox News at påstanden om at såkalte «jade eggs» er bra for sexlyst og menssyklus, verken er noe nytt eller riktig.

«Kjære Ms. Paltrow. Jeg hater å måtte slå sprekker i din «Goop»-boble, men ideen om vaginal vektløfting er ikke noe nytt. Vi har faktisk dekket «jade egg»-ideen nylig gjennom et trantisk yoga-program i Thailand som praktiserer slike øvelser med over 30 års erfaring».

«...Ingen trenger å stikke et «jade egg» opp i skjeden for å få klar hud. Jeg er veldig for gammel medisin, og jeg elsker fordelene med yoga, men bare fordi «jade egg» er laget av en perle, betyr ikke det at du blir den ultimate «zen mester».

Den amerikanske gynekologen Dr. Jen Gunter er også svært skeptisk til påstandene, melder The Washington Post.

HELSEGURU: Filmstjerna Gwyneth Paltrow har flere ganger blitt refset for å fremstå som en helseguru gjennom livsstilsmagasinet Goop. Foto: NTB scanpix
HELSEGURU: Filmstjerna Gwyneth Paltrow har flere ganger blitt refset for å fremstå som en helseguru gjennom livsstilsmagasinet Goop. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Ingenting sier «female empowerment» mer enn at den eneste grunnen til å gjøre dette, er for mannen din. Og påstanden om at eggene kan balansere hormoner, er ganske enkelt biologisk umulig... Og kvinnelig energi?! Jeg er gynekolog, og jeg vet ikke hva det er», sier hun om Paltrows råd.

Trener bekkenbunnsmuskulaturen

Sykepleier og spesialist i sexologisk rådgiving, Siv Gamnes, mener imidlertid at eggene kan ha en viss effekt.

- Jeg kan ikke gå god for alle de effektene Paltrow ramser opp. Det er helt riktig at det ikke finnes dokumentert effekt, men det som skjer når man bruker disse eggene, er rett og slett at man trener bekkenbunnsmuskulaturen.

Hun forteller overfor Dagbladet at man er nødt til å knipe for å holde eggene inne, og dette skal dermed trene muskulaturen.

- En trent muskulatur vet man gir økt blærekontroll og kan styrke orgasmen, noe som igjen kan gi økt sexlyst - altså indirekte effekt av eggene. Men det med balansert menssyklus - der sliter jeg med å se sammenhengen, sier Gamnes.

Gwyneth Paltrow har foreløpig ikke kommentert kritikken.

Ville ta avstand

Det er ikke første gangen den kjente skuespillerinnen har delt sine kontroversielle tips og råd.

I august i fjor ville skuespilleren, ifølge The Guardian, distansere seg fra Goop.

Årsaken var at Paltrow fryktet at hennes tilknytning til nettstedet begrenset merkevaren, framfor å bidra til vekst.

Det var under forretningskonferansen Sage Summit i Chigaco i fjor at Paltrow snakket ut om planene for livsstilsnettstedet.

Skuespilleren sa blant annet at hun stiller seg selv spørsmål om hvordan hun kan få merkevaren til å vokse, og hvordan hun kan adskille seg selv fra merkevaren.

- Drømmen min er at en dag vil ingen huske at jeg hadde noe som helst å gjøre med det, sa Paltrow den gangen.