Susan Boyle:

Susan Boyle (55) avslører at sykdommen truer framtida

Sangstjernas syndrom har blitt verre. 

ÅPNER SEG OM SYKDOMMEN: 55 år gamle Susan Boyle har vært borte fra rampelyset i noen år. Nå avslører hun at det skyldes at sykdommen hennes har blitt verre. Foto: NTB scanpix
ÅPNER SEG OM SYKDOMMEN: 55 år gamle Susan Boyle har vært borte fra rampelyset i noen år. Nå avslører hun at det skyldes at sykdommen hennes har blitt verre. Foto: NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): I 2009 fikk verden vite om 55 år gamle Susan Boyle fra Skottland, etter at hennes audition til talentprogrammet «Britain's Got Talent» gikk viralt.

Artisten var en klar «underdog», og publikum mistet fatningen da hun begynte å synge. Boyle vant ikke konkurransen, men hun har vært svært tilstedeværende i musikken siden da.

Debutalbumet kom samme år, og totalt seks plater fra artisten har kommet. I USA og England toppet hun listene, og hun var en av verdens største stjerner en periode. Nå har det derimot vært stille lenge fra artisten, som sist ga ut noe nytt i 2014.

Overfor The Mirror avslører hun at det ikke er helt tilfeldig. 55-åringen lider nemlig av Asperger syndrom, og med tida har det blitt verre enn noensinne for Boyle.

Sliter med helsa

Det betyr at vi kanskje aldri får høre skottens tolkning av «I dreamed a dream» fra «Les Misérables» igjen, sangen hun markerte seg med verden over for sju år siden.

- Jeg har ikke framført noe på flere år fordi jeg har vært syk. Det korte svaret er at det er knytta til Asperger-syndromet mitt, sier hun til den britiske avisa og fortsetter:

- Det finnes ingen faste turnédatoer. Jeg tar det hele skritt for skritt, og har bestemt meg for å spille inn noe nå og se hvordan det går først, avslører den folkekjære artisten.

Det var i 2012 at hun fikk sjokkbeskjeden om at hun hadde syndromet. Ifølge Norsk Helseinformatikk er syndromet en nevropsykologisk utviklingsforstyrrelse, som påvirker hvordan man oppfører seg med andre, språk og atferdsmønster.

Boyles sykdomshistorie stopper derimot ikke der. I fjor ba legene henne om å gå ned i vekt, etter at hun fikk diagnosen diabetes type to.

- Jeg måtte slutte å spise søtsaker og kaker. Det er mitt store problem. Jeg måtte gå ned i vekt for helsens skyld, påpeker hun.

I fjor døde søsteren til artisten, og alt dette sammenlagt har gjort den siste tida for henne svært vanskelig. Hun ser likevel framover, og håper at hun kanskje kan adoptere et barn snart. Det er imidlertid én hake.

- Jeg hadde elsket å adoptere et barn, men da blir kanskje katten min sjalu, sier hun.

Var nær en kollaps

Det tok ett år fra Boyle fikk diagnosen til hun valgte å fortelle offentligheten om sykdommen.

I 2014 skrev hun et innlegg for avisa The Daily Beast om hvorfor hun valgte å holde det hemmelig, og hvordan livet forandret seg etter at hun fikk den riktige diagnosen.

- I over 50 år strevde jeg med å forstå hva som var galt. Jeg følte jeg hadde fått feil diagnose. Da jeg som 51-åring fikk diagnosen Asperger syndrom, følte jeg en stor lettelse, skrev hun og fortsatte:

- Jeg holdt det hemmelig i over ett år. Hvordan kunne jeg snakke om en diagnose jeg akkurat hadde begynt å forstå, og å lære om? Etter ett år følte jeg meg endelig klar til å snakke om det, og la folk få lov til å delta i en viktig del av livet mitt.

Det er ikke bare sykdom som har truet Boyles karriere gjennom åra. I 2010 ble det laget en dokumentar om livet hennes etter «Britain's Got Talent».

Da den skotske sangeren dro til USA for å framføre sin første singel ble det kaos med et stort oppbud fans, i tillegg til de vel 50 paparazzifotografene som jagde henne. Men sangeren tok oppstyret med fatning og sendte slengkyss til de oppmøtte.

Men alt oppstyret har ført til at hun har måttet avlyse flere konsertergrunn av utmattelse. Morgenen etter finalen i talentprogrammet ble hun innlagt på en mentalinstitusjon for behandling mot utbrenthet.