Suzanne (18) skulle bare lage en treningsvideo ...

- Jeg fikk sjokk.

(Dagbladet): - Ferdigresultatet er ikke på noen måte det avtalen var. Derfor kom det jo som et lite sjokk, og det er selvfølgelig kjipt å bli oppfattet for noe du ikke står for. Hovedfokuset var at det skulle være en motivasjonsvideo med fokus på prestasjon, der det også vises at styrketrening kan være feminint og sexy, sier Suzanne Svanevik til Dagbladet.

Svanevik driver en av Norges største treningsblogger, og er kjent for å slå gutta ned i støvlene på treningsrommene. 

I fjor fikk hun blant annet mye oppmerksomhet for YouTube-filmen «17 year old-girl performing movements most guys can't do», som til nå har blitt sett over 19 millioner ganger.

Da det amerikanske videoselskapet «Worldstarhiphop» tok kontakt med henne og tilbød henne en tur til Los Angeles for filminnspilling, takket hun ja.

Hun ble filmet i nesten ti timer, der hun utførte ulike øvelser, og gikk derfra med følelsen av at fokuset skulle være på prestasjon og trening.

- Ikke en del av planen - Jeg skjønte ikke at den skulle presenteres slik. «Worldstarhiphop» ville først at jeg skulle trene i string-truse, men da satte jeg foten ned, og sa at jeg ville beholde tightsen på. Etter det tenkte jeg ikke noe mer over det, sier Svanevik. 

Da hun kom hjem til Norge ble hun derfor overrasket da hun fant ut hva regissøren på settet, Greg Lansky, har drevet med tidligere.

- Det viste seg i ettertid at regissøren har arbeidet mye med glamourmodeller, så innholdet ble vektlagt mer på utseende og spesielt rumpe, noe som ikke var en del planen, sier hun.

Videoen har nå fått mye refs på sosiale medier. Etter at den ble lagt ut på Facebook-sida «Norwegian Aesthetics», har den fått over 1300 kommentater, mange av dem negative.  

- Veldig mye dritt Svanevik svarte fredag selv på kritikken, hvor hun blant annet uttrykte at hun er enig med mange av kommentatorene.

- Jeg kan ikke lese gjennom alle kommentarene. Det er veldig mye dritt. Men jeg har gitt et svar på Facebook, slik at folk skal vite hva jeg tenker om det, sier Svanevik, og legger til:

- Samtidig så er det er en del av gamet, og jeg tåler det.

Nå vil hun bruke oppmerksomheten hun har fått til å fremme videoer som faktisk har fokus på det hun er opptatt av: Trening.

- Jeg gidder ikke å bruke tid på å angre. Nå ler jeg av det. Jeg har fått kjenne på hvordan det er å bli lagt merke til på en litt annerledes måte, og det er en erfaring jeg tar med meg videre. Det jeg står for, og alltid kommer til å stå for, er prestasjonsbasert trening. Det fremmer sunne verdier, sier hun.

- Ikke overrasket Dagbladet har vært i kontakt med produsenten bak videoen, Greg Lansky. Han forventet at videoen kom til å bli møtt med kritikk.

- Jeg er ikke overrasket over at videoen har blitt møtt med kritikk. Folk elsker å kritisere andre. Jeg tror også at det skremmer mange bare å tenke på at en kvinne kan ta eierskap over sin egen kropp. Noen mennesker føler seg også truet av at en kvinne kan være intelligent, atletisk, og sexy, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Han syns det er dumt at Suzanne føler at videoen ikke ble som hun hadde tenkt.

- Suzanne er en veldig talentfull ung dame, men det var definitivt en utfordring for henne å lage en video som ikke bare var basert på hennes atletiske evner. Det var første gangen hun var med på å gjøre noe som ikke bare var basert på fitness, men også på utseendet hennes, skriver han, og legger til:

- Personlig syns jeg det er fantastisk å fronte en atletisk kvinne - med former. Det er et mye mer positivt forbilde enn de usunne, syltynne jentene man ser i motemagasiner.

SOSIALE MEDIER-FENOMEN: Suzanne Svanevik fra Bergen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SOSIALE MEDIER-FENOMEN: Suzanne Svanevik fra Bergen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer