Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kim Kardashian West:

Svarer på kimono-kritikken

Ikke alle er like begeistret for Kim Kardashians nye prosjekt.

KRITIKK: Kim Kardashian West har måttet tåle mye kritikk etter at hun slapp sin nye undertøyskolleksjon tidligere denne uka. Nå svarer hun. Foto: NTB Scanpix
KRITIKK: Kim Kardashian West har måttet tåle mye kritikk etter at hun slapp sin nye undertøyskolleksjon tidligere denne uka. Nå svarer hun. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag denne uka lanserte Kim Kardashian West (38) sitt nyeste prosjekt, en kolleksjon med shaping-undertøy som ifølge henne selv «faktisk funker». De siste dagene har imidlertid kolleksjonen vekket kraftige reaksjoner blant fansen.

Navnet på realitystjernas nye merke er «Kimono», og 38-åringen er blitt beskyldt for kulturell appropriasjon - da kimono er navnet på den tradisjonelle japanske nasjonaldrakta. Kolleksjonen er blitt omtalt som støtende, og flere mener at Kardashian, på bakgrunn av navnet, ikke har respekt for den japanske kulturen.

NY KOLLEKSJON: Tirsdag slapp Kim Kardashian sin nye kolleksjon med shaping-undertøy. De siste dagene har kritikken haglet inn. Foto: Reuters / NTB Scanpix
NY KOLLEKSJON: Tirsdag slapp Kim Kardashian sin nye kolleksjon med shaping-undertøy. De siste dagene har kritikken haglet inn. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

«Karate Kid»-skuespilleren Tamlyn Tomita (53) er blant dem som har reagert. På Twitter har hun lagt ut to bilder, et av seg selv og en annen kvinne ikledd tradisjonelle kimonoer, og et pressebilde fra Kim Kardashians undertøykolleksjon.

«En er KIMONO. En er Kim som skamløst selger shaping-undertøy. Som dere ikke trenger», skriver Tomita.

Søkte om enerett

Ifølge rapporter framlagt av kjendisnettstedet TMZ, skal Kardashian ha søkt om å få enerettigheter til navnet «Kimono Intimates». Flere mener nå at 38-åringen bør endre navnet, og enkelte har også sendt inn forslag til et nytt navn - som «Kimotion» og «Kimposition».

Spesielt dette satte sinnene i kok, og torsdag gikk emneknaggen #KimOhNo en seiersgang i sosiale medier - etter at en kvinne ved navn Sono Fukunishi startet en underskriftskampanje mot Kardashian på nettstedet Change.org.

UNDERSKRIFTSKAMPANJE: Sono Fukunishi opprettet emneknaggen #KimOhNo, som et svar på Kardashians nye undertøyskolleksjon. Foto: Skjermdump, Change.org
UNDERSKRIFTSKAMPANJE: Sono Fukunishi opprettet emneknaggen #KimOhNo, som et svar på Kardashians nye undertøyskolleksjon. Foto: Skjermdump, Change.org Vis mer

- Jeg vil ikke dele ordet med et undertøysmerke. Kimono betyr klær på japansk, skriver Fukunishi i beskrivelsen.

I skrivende stund har kampanjen i overkant av 22 800 signaturer, med et mål om å nå ut til 25 000 mennesker.

Forsvarer navnet

Det er imidlertid lite som tyder på at Kim Kardashian kommer til å endre navnet på sin nye kolleksjon. I en uttalelse til avisa The New York Times står hun på sitt, og benekter beskyldningene om at hun ikke har respekt for den japanske kulturen.

«Jeg forstår og har dyp respekt for betydningen av kimono i den japanske kulturen, og jeg har ingen planer om å designe eller selge noen plagg som på en eller annen måte vil likne på eller vanære det tradisjonelle plagget», forteller hun.

Videre uttaler realitystjerna at hun valgte navnet som et nikk til skjønnheten og detaljene som går inn i et plagg - ikke for å fjerne tilknytningen til kimono fra sine japanske røtter.

View this post on Instagram

Can’t wait for you to see #ComingSoon

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

«Å søke om enerettigheter vil tillate meg å bruke navnet på undertøyskolleksjonen, men det utelukker eller begrenser ikke noen fra å lage kimonoer eller bruke ordet i referanse til det tradisjonelle plagget. Merkevaren er bygget med inklusivitet og mangfold i kjernen, og jeg er utrolig stolt av alt det som kommer», avslutter hun.

Kritisert tidligere

Kim Kardashian West har blitt beskyldt for kulturell appropriasjon flere ganger tidligere. Seinest i april, da hun under ektemannen Kanye Wests (42) gudstjeneste hadde på seg det som så ut som en maang tikka, et hodesmykke som er et tradisjonelt, indisk bryllupssmykke.

View this post on Instagram

Sunday Service Vibe 📷 @elirusselllinnetz

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

Hun har tidligere også fått kritikk for det hun omtalte som «Bo Derek-fletter». Den gang tok flere seg nær av at 38-åringen, i stedet for å kreditere hårstilens korrekte opphav, knagget den på en hvit kvinne som fikset håret sitt til en filmrolle.

På slutten av 1970-tallet tok nemlig skuespiller Bo Derek (62) slike fletter for å spille inn filmen «10».

«De kalles Fulani-fletter, eller cornrows. Man kan kalle dem begge deler, men ved å kalle dem «Bo Derek-fletter» gir du en hvit kvinne kred for en svart stil. Du har allerede fått kritikk for dette tidligere», skrev en sint bruker på Twitter den gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!