Eurovision:

Svarer på konspirasjonsteorien

Tar bladet fra munnen om ryktene.

SVENSK SEIER: Abba vant Eurovision Song Contest med låta «Waterloo» i 1974. Foto: Olle Lindeborg/AFP/NTB
SVENSK SEIER: Abba vant Eurovision Song Contest med låta «Waterloo» i 1974. Foto: Olle Lindeborg/AFP/NTB Vis mer
Publisert

Forrige lørdag var det duket for den store finalen i årets Eurovision Song Contest.

Det var knyttet stor spenning til hvilket land som til slutt kunne heve trofeet. Etter en nervepirrende avstemning var det til slutt Sverige og Loreen (39) som kunne slippe jubelen løs.

Seieren har i ettertid vekket blandede følelser i Europa. Mens noen er fornøyde med at deres favoritt slo ut konkurrentene, mener andre at seieren var ufortjent. Det var nemlig finske Käärijä (29) som fikk flest stemmer fra folket, mens Loreen sanket flest poeng fra fagjuryen.

Ikke siden Margaret Berger sang Norge inn til en 4. plass i Malmø i 2013, har Norge gjort det bedre i Eurovision. Norges deltaker Alessandra Mele fikk mye drahjelp fra folkestemmene i år. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Samtidig som fansen krangler over den rettmessige vinneren, har en konspirasjonsteori spredt seg som ild i tørt gress i sosiale medier.

- Ingen slike planer

Med Loreens seier blir neste års finale satt til Sverige.

På sosiale medier spekuleres det på om seieren var planlagt for å få neste års finale til «söta bror». I 2024 er det nemlig 50 år siden Sverige tok sin første seier i konkurransen med Abbas «Waterloo».

Det var dramatikk inn til siste slutt under finalen av Eurovision der Sverige og Loreen dro i land seieren. Video: BBC/Eurovision Vis mer

Ifølge svenske Expressen tror flere fans at Abba vil gjenforenes på scenen under Eurovision i 2024. Bandets talsperson Görel Hanser avviser imidlertid at Abba er inkludert i noe som helst planlegging rundt neste års Eurovision.

- Sikkert ønsketenkning fra fansen. Ingen slike planer er lagt. Klar dementi (en kunngjøring om at en melding, et rykte eller ligende ikke er sant, red.anm.)!

Bilde vekker oppsikt

På TikTok, Instagram og Twitter har konspirasjonsteorien gått sin seiersgang. En profil hevder flere bilder viser at Loreen var den eneste artisten som hadde på seg mikrofon under opptellingen av stemmene.

«Loreen var den eneste sangeren som fortsatt hadde mikrofonen på seg. Hele komiteen visste at hun ville vinne før poengene ble delt ut», hevder en fan på Twitter.

MED MIKROFON: Loreen i green room under lørdagens finale. Foto: Jessica Gow/TT / NTB
MED MIKROFON: Loreen i green room under lørdagens finale. Foto: Jessica Gow/TT / NTB Vis mer

Andre har imidlertid påpekt det faktumet at Loreen var en av de få artistene som brukte en så kalt «mygg», altså en mikrofon som er festet til kinnet for å kunne ha hendene fri - ettersom hennes opptreden inkluderte mye koreografi.

Programleder i «Good Morning Britain», Susanne Reid, ber fansen ikke fyre opp under spekulasjonene.

Hele pressesenteret omringer finsk presse og fans mens Finland opptrer i Eurovision-finalen. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Alle som tror det har noe som helst å gjøre med Abbas 50-års jubileum neste år: Det er en konspirasjonsteori vi ikke må hengi oss til, har Reid uttalt i programmet, ifølge Metro.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer