Gaute Grøtta Grav:

Svarer på spekula­sjonene

- Jeg har egentlig fått fullstendig munnkurv.

TAR BLADET FRA MUNNEN: Gaute Grøtta Grav har møtt spekulasjoner på hvorvidt han ble sparket som programleder for «Farmen kjendis». Svaret på hva som egentlig har foregått i kulissene, vil kanskje overraske flere. Foto: TV 2 / Espen Solli
TAR BLADET FRA MUNNEN: Gaute Grøtta Grav har møtt spekulasjoner på hvorvidt han ble sparket som programleder for «Farmen kjendis». Svaret på hva som egentlig har foregått i kulissene, vil kanskje overraske flere. Foto: TV 2 / Espen Solli Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg opplevde fjorårets finale som veldig overraskende, og det var noe jeg aldri før har erfart. Vi tok naturligvis situasjonen på dypeste alvor. Det var leit, men jeg er glad for at det ikke hadde skjedd noe galt, sier Gaute Grøtta Grav (40) til Dagbladet.

I kveld er det premiere på den femtende sesongen av «Farmen». Siden 2001 har programmet skapt uforglemmelige øyeblikk i form av dramatikk, intriger, nye vennskap og romantikk - for ikke å glemme fjorårets anklager om finalejuks.

Og skal man tro den aller første vinneren - og mangeårige programlederen - vil ikke årets sesong by på færre «snakkiser».

- Jeg gleder meg veldig til å vise fram hva denne sesongen har å by på. Vi har jo noen kontroversielle deltakere, så allerede i første og andre uke vil det oppstå situasjoner som vil bli snakket om rundt lunsjbordet, bedyrer Grav.

ÅRETS DELTAKERE: Gaute Grøtta Grav lover god tv-underholdning denne høsten - men styrer unna en liknende skandale som under fjorårets finale. Foto: TV 2 / Alex Iversen
ÅRETS DELTAKERE: Gaute Grøtta Grav lover god tv-underholdning denne høsten - men styrer unna en liknende skandale som under fjorårets finale. Foto: TV 2 / Alex Iversen Vis mer

Ferdig som programleder

Han har ledet den originale utgaven av gårdsrealityen i hele tretten sesonger. For snart tre år siden lanserte TV 2 nok et flaggskip i form av «Farmen kjendis». Dermed sto Grav ved roret på to av kanalens mest krevende produksjoner.

I mars slapp imidlertid TV 2 bomba om at selveste «Mr. Farmen» var ferdig som programleder for kjendis-utgaven. Grav begrunnet avgjørelsen med at totalbelastningen «hadde blitt i overkant», og inn kom Tiril Sjåstad Christiansen (24) for å fylle hans sko.

STEDFORTREDER: Gaute Grøtta Grav (39) har vært «Mr. Farmen» siden 2004, men nå tar Tiril Sjåstad Christiansen (24) over. Foto: TV 2
STEDFORTREDER: Gaute Grøtta Grav (39) har vært «Mr. Farmen» siden 2004, men nå tar Tiril Sjåstad Christiansen (24) over. Foto: TV 2 Vis mer

Så begynte det å ulme - spørsmål om beslutningen var Gravs egen, eller om han hadde havnet i kategorien «utdaterte tv-profiler» og fått fyken. 40-åringen bekrefter at han har blitt konfrontert med spekulasjonene, men avviser drama i kulissene.

- Folk lurer veldig på hvorfor jeg hoppet av. Det finnes alltid mye spekulasjoner på hvorfor ting skjer i tv-bransjen.

- Ville gå året før

40-åringen forklarer imidlertid at utskiftningen skjer på bakgrunn av «en prosess som har vart i noen år.»

- Jeg ønsket å slutte med «Farmen kjendis» allerede året før, men ble overtalt til å fortsette, og er veldig fornøyd og takknemlig med løsningen vi fikk til. For min del var det veldig udramatisk og fint.

Selv om Grav ønsket å forlate kjendis-skuta for å fokusere fullt ut på den originale utgaven, avslører han at det ikke var eneste årsak. Mens andre spekulerte på interne uenigheter, har Grav nemlig jobbet med et helt nytt tv-konsept bak lukkede dører.

- Nå har TV 2 lagt penger på bordet for å investere i et nytt tv-prosjekt der jeg blir programleder og formatutvikler. Det er ikke vits å skjule det, da dette også er litt av bakgrunnen for at jeg ikke lenger skal lede «Farmen kjendis».

Oppfyller drøm

- Kan du si noe om hva seerne kan forvente?

- Jeg har egentlig fått fullstendig munnkurv, men jeg kan fortelle at vi skal begynne å utvikle dette etter at «Farmen» er ferdig, og det blir en fin belønning. Det vil ta tid, men nå får jeg lov til å oppfylle en drøm jeg har hatt i mange år, sier han og fortsetter:

- Det er viktig for meg å ikke bare surfe avgårde, men å utfordre seg selv og bruke hjernen på andre prosjekter. Det blir artig å bryne seg på noe helt nytt.

KAMP: «Torpet»-deltagerne er klare og de består av gamle kjenninger for «Farmen»-fansen. Video: Henriette Eilertsen/TV 2 /Rød Løper Vis mer

Han var selv med å plukke ut sin stedfortreder, Tiril Sjåstad Christiansen. Hun gikk som kjent helt til topps i «Farmen kjendis» i mars, og Grav har klokkertro på sin etterfølger. 40-åringen legger samtidig ikke skjul på at det er tilfredsstillende med en luftigere timeplan.

- Det er veldig befriende å hoppe av «Farmen kjendis»-toget. Jeg opplevde litt å gå glipp av ting i den originale utgaven, ettersom kjendis-versjonen også tar mye tid. Jeg tar innholdet ekstremt på alvor og brenner veldig for konseptet. Samtidig tror jeg at det er sunt og fint med to forskjellige programledere.

Artikkelen fortsetter under:

- Fikk sparken

Selv om Grav snart skal i gang med sitt nye tv-prosjekt, forsikrer programlederen om at han blir værende på sin «Farmen»-post. 40-åringen har vært dommer for snart 150 tvekamper, og kjenner spillet til punkt og prikke.

Der deltakerne i stor grad holder seg innenfor de satte rammene, har man i flere sesonger også sett eksempler på matjuks. Grav forteller at ingenting skuffer ham mer enn akkurat dette, noe programlederen understreker ved å dra fram en historie fra da han selv var deltaker.

- Jeg husker at jeg gikk og la meg ganske tidlig, mens flere av de andre deltakerne satt oppe og rallet. Og i den første sesongen hadde vi en nattevakt som ikke var helt til å stole på. Han kom til oppholdsrommet hvor de andre satt, og hadde med kaffe og sjokolade.

- Etter hvert ble produksjonen varslet, og han fikk sparken, men jeg husker at det gjorde ganske sterkt inntrykk på meg, fordi jeg synes det var så urettferdig. Det har lite å si for konkurransens del, men det er et tillitsbrudd. Vi er tross alt over 100 personer som jobber hver dag for gi deltakerne en god opplevelse, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer