«PEWDIEPIE»: Felix Kjellberg har flest følgere på YouTube i verden. Nå refses han etter å ha brukt rasistisk kommentar i en «live-stream». Foto: NTB Scanpix
«PEWDIEPIE»: Felix Kjellberg har flest følgere på YouTube i verden. Nå refses han etter å ha brukt rasistisk kommentar i en «live-stream». Foto: NTB ScanpixVis mer

Felix «PewDiePie» Kjellberg:

Svensk YouTube-stjerne i hardt vær etter rasismekommentar: - Jeg er lei av at denne ungen får flere og flere sjanser

Felix «PewDiePie» Kjellberg har igjen fått spillprodusenter på nakken.

(Dagbladet): 27 år gamle Felix Kjellberg, bedre kjent som «PewDiePie» på YouTube, har igjen fått krass kritikk fra følgerne sine etter å ha brukt ordet «nigger» i en av sine videoer.

I et av sine mange live streams av videospill, brukte han beskrivelsen av en motstander, men korrigerte seg selv: «Jævla drittsekk. Det mente jeg ikke på den måten».

Det er ikke første gangen den svenske 27-åringen er i hardt vær for å ha brukt rasistiske uttrykk, ifølge The Guardian.

I februar mistet han samarbeidsavtaler med Disney og YouTube etter at han gjentatte ganger brukte antisemittisk materiale som humor i videoene sine.

Oppfordrer spillutviklere til å trekke seg

Denne gangen har han fått spillutviklere på nakken, og medeier i spillselskapet Campo Santo, Sean Vanaman, tok til Twitter for å uttalte seg om saken.

- Jeg er lei av at denne ungen får flere og flere sjanser til å tjene penger på det vi lager, skrev han og refererte til videoen der Kjellberg spiller Campo Santo-spillet Firewatch.

- Jeg oppfordrer andre utviklere og andre som har større selskaper enn oss til å nekte ham adgang til produktene som har gjort ham til en millionær.

Beklaget i egen video

Tirsdag tok Kjellberg selv bladet fra munnen og la seg paddeflat i en video på sin egen YouTube-kanal.

- Dere kommer ikke til å tro meg når jeg sier dette, men hver gang jeg hører andre spillere bruke lignende språk som jeg gjorde, oppfatter jeg det som utrolig umodent og dumt, sier han i videoen som til nå er sett av over fem millioner.

- Jeg sa det styggeste ordet jeg kunne komme på og det datt på en måte bare ut. Jeg skal ikke komme med noen unnskyldninger fordi det er ingen unnskyldninger. Jeg er bare en idiot.

Videre sier Kjellberg i videoen at han beklager på det sterkeste, og at han trodde han hadde lært mer etter den forrige kontroversen.

Ble undersøkt for nynazistisk materiale

«PewDiePie» har over 57 millioner følgere på YouTube og tjente rundt 108 millioner kroner i 2016, ifølge The Guardian.

Det kan imidlertid være at inntekten synker etter at samarbeidspartnerne hans gjentatte ganger har trukket seg i løpet av året.

Saken fortsetter nedenfor.

I en undersøkelse gjort av The Wall Street Journal i januar, hadde 27-åringen brukt antisemittiske referanser i ni av videoene sine i løpet av de siste seks månedene.

Den mest omtalte er imidlertid en video fra januar der han testet nettstedet kalt Fiverr, der man kan kjøpte en tjeneste for fem dollar, cirka 40 norske kroner.

Kjellberg filmet sin egen reaksjon etter at han betalte to gutter for å skrive «død til alle jøder» på en plakat for å vise frem hvor latterlig enkel nettsiden er. I samme video unnskyldte han seg ved å si at han ikke trodde noen ville gå med på å gjøre det.

Ett par uker senere måtte han beklage seg på nytt fordi det nynazistiske nettstedet The Daily Stormer refererte til og roset Kjellberg for videoen, ifølge Forbes.

Kritiserte mediene

Flere såkalte «YouTubere» tok Kjellberg i forsvar og mente at mediene fremstilte «PewDiePie» i et dårlig lys.

I februar forsvarte Kjellberg seg med å si at han aldri hadde ment noe vondt med kommentarene, og kritiserte måten media håndterte saken på.

- Old School-media liker ikke internett-personligheter fordi de er redde for oss. Vi har så stor innflytelse og en så viktig stemme, og jeg tror ikke de forstår det, sa han i en av videoene.