Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

I kjølvannet av Harvey Weinstein-skandalen:

Sverige rystes av sextrakasserings-skandaler: - Han presset meg opp mot veggen og tok tak i brystene mine

Populær programleder, Aftonbladet-ansatt og SVT-topp er i skandalenes sentrum.

SKANDALE I SVERIGE: I kjølvannet av avsløringene rundt Hollywood-produsent Harvey Weinstein (i midten), har en lignende sextrakasseringsbombe slått ned i Sverige. Blant annet anklager tv-profilen Lulu Carter (t.v.) sin TV4-kollega Martin Timell (t.h.) for grov trakassering. Foto: NTB scanpix
SKANDALE I SVERIGE: I kjølvannet av avsløringene rundt Hollywood-produsent Harvey Weinstein (i midten), har en lignende sextrakasseringsbombe slått ned i Sverige. Blant annet anklager tv-profilen Lulu Carter (t.v.) sin TV4-kollega Martin Timell (t.h.) for grov trakassering. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da The New York Times publiserte sin avsløring av filmprodusent Harvey Weinstein (65), spørs det om avisa var klar over hvor store ringvirkningene faktisk kom til å bli.

Flere store Hollywood-stjerner sto fram med sine historier om Weinstein - og andre filmtopper - og så fulgte The New Yorker etter med egne avsløringer om filmmogulen.

Snøballen har fortsatt å rulle på internasjonalt nivå, godt hjulpet av emneknaggen #MeToo, som kvinner oppfordres til å bruke i sosiale medier for å fortelle om opplevelser med sextrakassering og overgrep.

Skuespillere i Norge har stått fram, men foreløpig er det hos «söta bror» de virkelig store overskriftene har meldt seg: Profiler innenfor svensk tv står overfor alvorlige anklager om sextrakassering og overgrep.

TV4-programleder Martin Timell (59) er blitt tatt av lufta etter grove anklager om både overgrep, seksuell trakassering, rasisme og homofobi. I et intervju med Expressen kommenterer Timell anklagene:

- Jeg er sjokkert over at jeg har gjort så mye galt. Jeg har alltid gått inn for å underholde, dra spøker som innimellom går over grensa, og jeg har ikke skjønt at det har gått ut over folk. Jeg må revurdere hele innstillingen min, sier Timell.

- Presset meg opp mot veggen

Timell er kjent som programleder for blant annet oppussingsprogrammet «Äntligen hemma», og ifølge Aftonbladet var det hans kollega Lulu Carter (56) som først slo alarm om programlederen.

Forrige fredag publiserte hun et innlegg på Instagram med «MeToo»-emneknaggen, der hun satte likhetstegn mellom Timell og Weinstein.

Nå står hun for første gang fram i et intervju med Aftonbladet og forteller om den sextrakasseringen Timell skal ha utsatt henne for. Ifølge Carter inntraff den første episoden så tidlig som andre gang de var på innspilling sammen:

- Vi sto i en heis sammen for å møte familien hvis leilighet vi hadde fikset opp. Da presset han meg opp mot veggen og tok tak i brystene mine. Og så sa han: «De der, de er juveler, de kommer vi til å få så j*vlig mye seertall på. Men du må alltid gå med utringning», og så dro han ned den utringede toppen min, sier Carter.

56-åringen legger til at hun i starten ikke fortalte om kollegaens oppførsel til noen, fordi hun opplevde at hun burde holde seg på godfot med ham.

- Det var som om man havnet i hans vold på et vis. Vi snakker om en svært manipulerende person, hevder hun i intervjuet med Aftonbladet.

ONANERTE: TV-reporter Lauren Sivan forteller i et intervju med NBC hvordan stjerneprodusent Harvey Weinstein blottet seg og onanerte foran henne i kjelleren på en restaurant for rundt 10 år siden. - Jeg ble sjokkert, sier Sivan. Video: NBC via AP / NTB Scanpix Vis mer

Starter intern etterforskning

Lulu Carter, som har medvirket i hele 18 sesonger av «Äntligen hemma», retter også krass kritikk mot TV4 og produksjonsselskapet Meter, som hun hevder har kjent til Martin Timells oppførsel i alle år.

- Martin har vært ei melkeku, som har dratt inn store penger. Han har vært hele det svenske folkets søte nabo. Det handler om penger, penger, penger, sier Carter.

Timell har selv kommet med en beklagelse overfor Aftonbladet fredag, der han blant annet uttaler:

- Mitt patetisk naive ønske om å underholde mennesker har jeg tatt for langt, og da har jeg såret mennesker, og det er jeg kjempelei meg for.

TV4 har sluppet en pressemelding, som er gjengitt i sin helhet hos Aftonbladet. Der understrekes det at TV4 vil slå hardt ned på trakassering og andre kritikkverdige forhold.

Imidlertid legger kanalen seg langt på vei flat overfor de opplysningene som har kommet fram den siste uka, og innrømmer at selskapet ikke har fulgt godt nok med.

TV4 opplyser blant annet at advokatfirmaet Zetterwalls skal foreta en ekstern og uavhengig granskning av arbeidsforholdene til de ansatte, og at spørsmål om blant annet trakassering og diskriminering skal inkluderes i den nyeste medarbeiderundersøkelsen deres.

Saken fortsetter nedenfor.

Politianmeldte SVT-topp

En av sjefene i SVT, Sveriges statlige tv-selskap, er også blitt gjenstand for grove anklager om seksuell trakassering den siste tida.

Ifølge SVTs nettsider ble det innledet en intern utredning onsdag, som nå er avsluttet.

Utredningen har avdekket at SVT-toppen har utsatt mer enn én kvinne for seksuell trakassering, og tv-selskapet har selv valgt å anmelde vedkommende til politiet.

SVT-sjefen har valgt å forlate sin stilling med umiddelbar virkning, og kommer ikke til å få utbetalt noe sluttvederlag, opplyser HR-og kommunikasjonsdirektør Sabina Rasiwala.

En svensk medieprofil valgte dessuten tidligere denne uka å navngi en Aftonbladet-medarbeider som en del av #MeToo-kampanjen, og anklaget ham for voldtekt.

Den svenske storavisas sjefredaktør, Sofia Olsson Olsén, skriver i en kommentar at den Aftonbladet-ansatte ble politianmeldt for voldtekten, som skal ha funnet sted på en fest i 2006, i 2011. Etterforskningen ble imidlertid avsluttet i 2012 uten at det ble tatt ut tiltale i saken.

Olsén legger imidlertid til at det har kommet flere opplysninger og nye anklager i sosiale medier, og at Aftonbladet kommer til å se nærmere på saken:

- Dette her er en personalsak, og derfor har Aftonbladet hyret inn en ekstern og uavhengig etterforsker, som er ekspert på seksualforbrytelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!