Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Oscar-utdelingen 2020:

Svindyre gaveposer skaper reaksjoner

Gir ut gaveposer til en verdi av 2,1 millioner kroner til 25 nominerte.

FÅR GAVEKORT TIL MILLIONVERDI: Leonardo DiCaprio er nominert i kategorien beste mannlige hovedrolle, og får derfor en av de luksuriøse gaveposene. Foto: NTB scanpix
FÅR GAVEKORT TIL MILLIONVERDI: Leonardo DiCaprio er nominert i kategorien beste mannlige hovedrolle, og får derfor en av de luksuriøse gaveposene. Foto: NTB scanpix Vis mer

De siste 18 åra har Los Angeles-firmaet Distinctive Assets delt ut gaveposer i forbindelse med Oscar-utdelingen.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at årets gaveposer blir de dyreste hittil - med en verdi av 225 000 dollar, tilsvarende 2,1 millioner norske kroner. De deles ut til de 20 nominerte skuespillerne, samt de fem mennene som er nominert til beste regissør.

Gaveposene er ikke tilknyttet Oscar-akademiet.

Kirurgi til 190 000 kroner

Innholdet består av nesten 80 elementer, inkludert klær, duppeditter og en 24-karats gullbelagt e-sigarett. Sistnevnte skal ha blitt valgt med skuespiller Leonardo DiCaprio (45) i bakhodet, ettersom bildet av ham for noen år tilbake bidro til å skape trenden.

I gaveposen er det også et tolv dagers cruise med yacht, et gavekort på 20 000 dollar til matchmaking, og oppsiktsvekkende nok - et gavekort på kosmetisk kirurgi til ansiktet til en verdi av 20 000 dollar.

Det tilsvarer nærmere 190 000 norske kroner.

KOSMETISKE OPERASJONER: Stadig flere menn legger seg under kniven for å få utført plastisk kirurgi. Hos Aleris er nå én av tre menn. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Dette er en anerkjennelse for en enestående prestasjon de har lagt inn, og for mange av dem - et liv med enestående prestasjoner. Så, du er aldri for rik eller berømt til å vokse ut av takknemlighet, sier Distinctive Assets-grunnlegger Lash Fary til nyhetsbyrået.

Se alle nominasjonene her.

- Sinnssykt priset

Gaveposen inkluderer også, ironisk nok, ei bok som skal styrke unge jenter. I posen finnes også en ansiktsrens som skal gi støtte til dusj for hjemløse. Alt innholdet kan man se i en YouTube-video lagt ut av magasinet Insider.

Lash Fary er ikke selv tilknyttet akademiet, noe som gir ham kreativ frihet hva gjelder innholdet og mottakere av gaveposene.

- Jeg gir dette bare til de beste skuespiller- og regissør-nominerte. Fordi vi bare gir gaver til rundt 25 personer betyr det at jeg skaffer de mest sinnssykt prisede tingene, fortsetter han.

Flere kritiske

De svindyre gaveposene har i en årrekke vakt oppsikt. På Twitter florerer det av reaksjoner på de eksklusive gavene. Flere skriver at de gjerne tar over posene dersom noen av kjendisene ikke har bruk for dem. Noen er også kritiske til at de dyre gavene går til noen som allerede er steinrike.

- Så verdier på Oscar-posene er angivelig verdt 225 000 dollar. Er ikke også Amerika kvitt den grusomme fattigdommen? Hadde vært fint å se at halvparten ble gitt til husly, hjem og ideelle organisasjoner, skriver én.

- En 24 karats gull-elsigarett i Oscar-posen? Virkelig? Til tross for dødsfall og lungesykdommer som er forårsaket av vaping, spør en annen.

- Kanskje pengene burde blitt brukt på folk i nød istedet for folk i industrien som sannsynligvis har råd til disse tingene i utgangspunktet, skriver en tredje.

Reuters skriver at gaveposene også gir merkevarer en mulighet til å bli assosiert med høyprofilerte kjendiser.

- Dette er i forretningsøyemed. Det handler om promotering. Det handler om produkter som knytter sine tjenester og varer med de største trendsetterne i verden, sier Fary.

FÅR KRITIKK: Den danske influenseren Fie Laursen (23) la denne uka ut en oppsiktsvekkende video. Video: Foreign Fie / YouTube. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Oscar-håp for Aurora

Oscar-utdelingen finner sted natt til mandag, norsk tid. Gaveposene blir delt ut samme uke.

Det er knyttet stor spenning til hvor mange priser storfilmen «Joker», med Joaquin Phoenix i hovedrollen, kommer til å dra inn. Filmen er nominert i elleve kategorier, inkludert beste mannlige hovedrolle, beste regi og beste film.

Selv om Oscar-håpet for norske «Ut og stjæle hester» røk da kortlista ble presentert, er det likevel en mulighet for norsk tilstedeværelse under prisutdelingen. I kategorien beste originale sang er nemlig låta «Into The Unknown», hvor Aurora Aksnes bidrar på sangfronten, nominert.

Det er imidlertid låtskriverekteparet Robert og Kristen Anderson-Lopez som eventuelt får prisen.

Den norske regissøren Joachim Rønning («Kon-Tiki», «Max Manus») har regi på «Maleficent: Mistress of Evil», som er nominert for beste sminke og hår.

SKREMMENDE KLOVN: I filmen «Joker» spiller Joaquin Phoenix en psykisk ustabil stand-up komiker som blir drapsmann. Filmen har Norges-premiere 4. oktober. Trailer: Warner Bros. Pictures Vis mer